Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką

Już dawno miałam ochotę upiec takie bułeczki. Dzisiejszy zakup łubianki truskawek tylko przyspieszył ich zrobienie :)

Bułeczki są pyszne, ciasto jest sprężyste, posypane chrupiącą, słodką kruszonką i aromatycznymi truskawkami. Po prostu niebo w gębie !

przepis - Moje Wypieki

 

drożdżówki z truskawkami

 

Składniki (na 9 bułeczek) :

ciasto :

  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej chlebowej (u mnie typ 650)
  • 3/4 szklanki letniego mleka
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 60 g miękkiego lub roztopionego masła
  • 12 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant

nadzienie :

  • 400 g truskawek
  • 4,5 łyżeczki bułki tartej (można pominąć)

do posmarowania :

  • 1 jajko, roztrzepane

 

Wymieszać mleko, cukier, jajko i żółtko. Dodać mąkę wymieszaną z suchymi drożdżami ( ze świeżych drożdży zrobić wcześniej rozczyn), masło i sól. Wyrobić gładkie, elastyczne, nie klejące ciasto. Przełożyć do miski, przykryć, odstawić do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość).

Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść i podzielić na 9 jednakowych części. Z każdego kawałka uformować okrągłą bułeczkę, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując duże odstępy (bułeczki sporo urosną). Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (do podwojenia objętości).

Przygotować kruszonkę mieszając jej składniki (łyżką lub palcami).

W wyrośniętych bułeczkach zrobić dnem szklanki wgłębienie, przyciskając szklankę mocno, do samej blaszki (ciasto powinno być w tym miejscu cienkie). W zagłębienia nasypać po pół łyżeczki bułki tartej i ułożyć na niej truskawki. Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec przez ok.22 minuty. 

Po wyjęciu z piekarnika bułeczki ostudzić na kratce.

 

 wersja dla maszynistów :

wszystkie składniki ciasta umieścić w misie w kolejności : płynne, suche, a na końcu drożdże. Nastawić program "wyrabianie i wyrastanie", a po jego zakończeniu postępować z wyrośniętym ciastem tak, jak w dalszej części przepisu.

 

drożdżówki z truskawkami

sobota, 24 maja 2014, abbra
Print Friendly and PDF "
"
Komentarze
2014/05/25 17:27:42
Pyszne drożdżówki, porywam jedną ...
-
2014/05/26 09:05:15
Mniam, urocze!
-
2014/05/27 19:11:51
Są piękne Basiu! Też mam chęc na takie bułeczki, jednak wygrała u mnie jedno duże drożdżowe :)
Pozdrowionka :)
-
2014/05/30 09:58:18
Poproszę od razu dwie!! :-) Ale pychotka :-)
-
2014/06/04 06:16:27
Anytsujx , bo nie ma to jak świeża drożdżówka :)
Mikimamo , dziękuję ! :)
Madziu , dziękuję pięknie ! Następnym razem chyba też wyprodukuję drożdżowe - dawno go nie było :)
Judik , proszę bardzo - bierz dwie ;)