Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Bananowy chlebek owsiany z suszoną żurawiną

Po świąteczno-sylwestrowych słodkościach czas na nieco mniej kaloryczne wypieki. Nowy 2015 rok witam bananowym chlebkiem, praktycznie bez dodatku tłuszczu (tylko 3 łyżeczki!). Nieco różni się od puszystych, wyrośniętych ciast, jest trochę gliniasty i ciężki, ale całkiem dobrze smakuje. I zaspokaja apetyt na coś słodkiego ;)

 

przepis pochodzi z książki "Zapach truskawek" A.Włodarczyk

 

chlebek bananowo-owsiany

 

szklanka = 250 ml

Składniki :

  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki brązowego cukru [u mnie demerara]
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżeczki oleju słonecznikowego [u mnie rzepakowy]
  • 2 jajka [oddzielnie białka i żółtka]
  • 3 duże dojrzałe banany
  • 1 szklanka płatków osianych [u mnie górskie - można zamienić na błyskawiczne]
  • 1/3 szklanki suszonej żurawiny [lub innych ulubionych suszonych owoców]

 

W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon, płatki i żurawinę. W drugiej misce rozgnieść na papkę lub zmiksować banany, dodać do nich żółtka i olej, wymieszać.

W innej misce ubić na sztywną pianę białka ze szczyptą soli.

Banany dodać do suchych składników, wymieszać. Dodać ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać. Masę wlać do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki o wymiarach 25x12 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok.45-50 minut ( u mnie ok.1,10 h).

Po upieczeniu ostudzić ciasto na kratce.

 

chlebek bananowo-owsiany

niedziela, 04 stycznia 2015, abbra
Print Friendly and PDF "
"
Komentarze
2015/01/05 09:04:27
Same dobre rzeczy się w nim znalazły!
-
2015/01/05 17:28:52
Och, cudowny jest ten chlebek! Zjadłabym pyszny do kawki :) Pozdrowionka
-
2015/01/09 19:38:52
Mikimamo , i można je jeść bez wyrzutów sumienia - w końcu są w nim same zdrowe rzeczy ;)
Madziu, cieszę się , że Ci się podoba ! :)