Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Sernik waniliowy

Delikatny, kremowy sernik. Nie za słodki. Wilgotny, ale nie mokry. Najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce. Jest pyszny, polecam !

Jako bazę wykorzystałam przepis z Kwestii Smaku na sernik idealny , nieco go modyfikując.

 

sernik waniliowy

 

szklanka = 250 ml

Składniki :

spód :

  • 350 g herbatników maślanych*
  • 120 g masła

masa serowa :

  • 1 kg kremowego białego sera w wiaderku
  • 250 g mascarpone
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki budyniu waniliowego [proszku budyniowego]
  • 5 jajek
  • 16 g cukru wanilinowego lub domowego waniliowego

 

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia tak, aby papier po zapięciu wystawał na zewnątrz. Boki tortownicy posmarować masłem.

Herbatniki drobno zmielić w blenderze [lub włożyć do torebki foliowej i pokruszyć wałkiem do ciasta]. Masło roztopić i wymieszać z pokruszonymi herbatnikami. Masę równomiernie rozłożyć na dnie tortownicy, lekko ugnieść. Odstawić.

Do misy miksera włożyć ser, oba cukry, mascarpone i budyń. Miksować na średnich obrotach miksera, aż masa stanie się gładka i jednolita. Nie przerywając miksowania dodawać kolejno jajka (po jednym).

Gotową masę wlać do przygotowanej tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piec przez ok.60-90 minut (sernik powinien być ścięty). Po upieczeniu sernik zostawić w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na kilkanaście minut, a potem wyjąć, postawić na kratce i zostawić do ostudzenia. Całkowicie ostudzony sernik wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

 

* użyłam herbatników z czekoladą, ale ich nie polecam, bo spód po upieczeniu zrobił się twardy i ciężko było go pokroić

** podczas pieczenia sernik trochę urośnie, a potem opadnie - nie ma się czym martwić - tak ma być :)

 

sernik waniliowy

 

 

sernik waniliowy

 

poniedziałek, 16 lutego 2015, abbra
Print Friendly and PDF "
"
Komentarze
2015/02/17 07:38:03
Dawno nie piekłam sernika, a to jest dla mnie ciasto nr 1...
-
2015/02/17 20:16:43
Kocham serniki i chyba czas jakiś upiec, bo się normalnie zaśliniłam patrząc na Twój.
Pyszny. !
-
2015/02/17 21:03:15
Mmm, wygląda znakomicie :)
-
2015/02/18 16:23:14
wieki nie jadłam sernika.... a tak je uwielbiam! ciekawa propozycja
-
2015/02/21 21:55:31
Mikimamo , ja też dawno :) Bardzo nam smakował !
Madziu , warto, bo jest pyszny !
Gin, cieszę się , że Ci się podoba ! :)
Zuza , ja też bardzo je lubię, ale rzadko piekę. W sumie nie wiem, dlaczego tak rzadko ... ;)
-
2015/02/22 10:22:40
Uwielbiam serniki, bardzo podoba mi się konsystencja Twojego:)
-
2015/03/16 19:58:41
Jolu , marzył mi się taki od dawna - i udało mi się idealnie utrafić z konsystencją :)