Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Drożdżowe bułeczki z masłem orzechowym

Miały być bułeczki cynamonowe, ale w ostatniej chwili zmieniłam zdanie i postanowiłam wypróbować przepis na drożdżówki z masłem orzechowym. Bułeczki wyszły bardzo smaczne, miękkie i puszyste. Z ciastem bardzo dobrze się pracuje, nie ma potrzeby podsypywania mąką, nic się nie klei. Na pewno jeszcze nieraz skorzystam z tego przepisu :)

przepis - Zufikowo

 

drożdżowe ślimaczki z masłem orzechowym

 

Składniki :

ciasto :

  • 500 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 50 ml letniego mleka
  • 80 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka soli (dałam niepełną łyżeczkę)
  • 80 g miękkiego masła
  • 250 ml maślanki
  • ziarenka z połowy wanilii

nadzienie :

  • 4-5 łyżek masła orzechowego
  • 2-3 łyżki cukru trzcinowego (u mnie demerara)

do posmarowania :

  • 1 jajko, roztrzepane

 

Z mleka, drożdży, 1 łyżki mąki i połowy cukru przygotować zaczyn. Wymieszać, odstawić na 10 minut, żeby drożdże zaczęły pracować.

Mąkę przesiać z solą do miski, dodać zaczyn, maślankę, pozostały cukier puder, masło i wanilię. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok.1-1,5 godz. - ciasto powinno podwoić objętość.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok.50 x 30 cm. Rozwałkowane ciasto posmarować masłem orzechowym i posypać cukrem trzcinowym. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak roladę. Pokroić w plastry o szerokości 3 cm. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (zachowując odstępy między bułkami), przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok.20-25 minut.

Wyrośnięte bułki posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez ok.10-15 minut, do zrumienienia ( u mnie potrzebowały 20 minut).

Upieczone bułeczki ostudzić na kratce.

 

wersja dla "maszynistów" :

Wszystkie składniki ciasta umieścić w maszynie w następującej kolejności : maślanka, cukier, sól, masło, wanilia, mąka, a na końcu zaczyn. Nastawić program "zagniatanie z wyrastaniem". Z wyrośniętym ciastem postępować jak w dalszej części przepisu.

 

drożdżowe ślimaczki z masłem orzechowym

 

 

drożdżowe ślimaczki z masłem orzechowym

niedziela, 26 kwietnia 2015, abbra
Print Friendly and PDF "
"
Komentarze
2015/04/26 19:00:02
Fajny pomysł z tym masłem orzechowym. Dziś skończyłam te, które było w domu. Będzie pretekst do zakupu kolejnego słoika :))
-
2015/04/26 20:33:03
Pięknie i smacznie w wiosennym klimacie!
-
2015/04/26 23:07:15
wspaniałe :) uwielbiam drodżówki
-
2015/04/27 06:04:09
Wedelko , też mi się spodobał, dlatego wypróbowałam ten przepis :)
Mikimamo , dziękuję ! Nareszcie jest na co popatrzeć za oknem ;)
Delicious Titbits , cieszę się , że Ci się podobają ! :)
-
2015/04/27 14:22:13
Bardzo apetycznie wyglądają ... i zawsze to odmiana od cynamonówek ... choc ja te akurat uwielbiam:)
-
2015/04/28 06:04:12
Dziękuję Jolu !
Cynamonówki zrobię następnym razem :)
-
Gość: agness1909, *.dynamic.chello.pl
2016/02/13 13:38:39
A co z drugą połową cukru? Bo pierwsza do zaczynu a druga?
-
2016/02/14 18:30:36
Agness , druga do ciasta - już poprawiłam .