Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Pasta kanapkowa z kurczaka

Zawsze mam (a raczej do niedawna miałam) problem, co zrobić z mięsem z rosołu. Zwykle nie ma na nie chętnych, pozostaje zamrażanie "na kiedyś" (najczęściej wrzucam je potem do pasztetu). Ostatnio zrobiłam eksperyment - wrzuciłam mięso do blendera, dorzuciłam parę dodatków - i wyszło mi całkiem smaczne smarowidło do chleba. Konsystencją przypomina puszkowe pasztety, ale jest o niebo zdrowsze (samo mięso, żadnych MOM-ów czy innych świństw). Można dowolnie zmieniać smak dodając ulubione przyprawy lub inne dodatki (następnym razem dodam podsmażone pieczarki albo paprykę).

 

pasta z kurczaka

 

Składniki * :

  • ok. 300 g gotowanego kurczaka z rosołu (już obranego z kości)
  • 1 mała cebula, obrana i pokrojona w kostkę
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • sól, pieprz , chili, sproszkowany czosnek

 

Mięso kurczaka rozdrobnić w blenderze. Dodać posiekaną cebulę, majonez, ketchup i musztardę. Zmiksować na gładką pastę. Doprawić do smaku solą i przyprawami.

Przechowywać w lodówce.

* z podanych proporcji wyszły mi 2 kokilki pasty

 

pasta z kurczaka

 

 

pasta z kurczaka

 

poniedziałek, 26 października 2015, abbra
Print Friendly and PDF "
"
Komentarze
2015/10/27 14:17:02
U mnie też najczęściej mięso ląduje w paście!
-
2015/10/27 16:48:32
Proste i jakie pyszne:)
-
2015/10/27 19:17:58
Mikimamo , bo to świetny sposób na smaczną przekąskę :)
Jolu , i za każdym razem można mieć inny smak - wszystko zależy od dodatków :)
-
2015/10/30 20:56:07
musiała być pyszna :), muszę i ja następnym razem takie mięso przerobić na pastę :)
-
2015/11/04 17:53:49
Dobra była :) Teraz przymierzam się do przerobienia na pastę kury z rosołu - tylko nie wiem, czy mięso nie będzie zbyt twarde ...