Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Pszenno-orkiszowy chleb na zakwasie

Po wielu latach postanowiłam znów upiec chleb na zakwasie. Od dawna obiecywałam sobie, że nastawię zakwas, ale wciąż brakowało mi czasu. W końcu dostałam go od siostry, która po kilku latach przerwy wróciła do blogowania i zaczęła piec chleby i nie tylko :)

Na pierwszy ogień wybrałam prosty przepis, gdzie zakwas jest wspomagany niewielka ilością świeżych drożdży. Chleb bardzo ładnie wyrósł i jest smaczny. Jego przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu. Nie wiem, ile czasu pozostaje świeży, bo już prawie nic nie zostało ;) Polecam - to dobry przepis na początek przygody z zakwasem :)

przepis znalazłam u Karoliny, oryginał - u Liski

 

pszenno-orkiszowy chleb na zakwasie

 

Składniki :

  • 350 g mąki pszennej typ 650 *
  • 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 300 g wody
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 150 g zakwasu żytniego
  • 8 g świeżych drożdży**

 

Wszystkie składniki włożyć do miski i połączyć, najlepiej przy pomocy miksera - ciasto powinno być dosyć gęste. Przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny.

Z wyrośniętego ciasta uformować bochenek, włożyć go do umączonego koszyka do wyrastania***. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok.45-60 minut.

Na najniższy poziom piekarnika włożyć odwróconą do góry dnem blachę z wyposażenia piekarnika (zastępuje kamień do pieczenia)****. Nagrzać piekarnik do 210°C. Na rozgrzaną blachę wyłożyć z koszyka wyrośnięty chleb. Piec przez ok.40 minut (postukany od spodu chleb powinien wydawać głuchy odgłos, wtedy jest gotowy). Upieczony chleb ostudzić na kratce.

 

uwagi :

* w oryginalnym przepisie Liski do chleba jest dodawane tylko 500 g mąki pszennej chlebowej

**drożdże rozpuściłam w wodzie i dopiero wtedy miksowałam z pozostałymi składnikami

*** chleb można upiec w keksówce o pojemności 1 kg

**** sposób Małgorzaty Zielińskiej czyli Mirabbelki


 

pszenno-orkiszowy chleb na zakwasie

 

 

pszenno-orkiszowy chleb na zakwasie

 

niedziela, 13 grudnia 2015, abbra
Print Friendly and PDF "
"
Komentarze
2015/12/14 17:36:05
wygląda pysznie, już wiem jaki chleb upiekę niedługo :)
-
2015/12/14 19:40:43
Cudowny chleb BasiU!
Jak ja dawno chlebka nie piekłam.
Pozdrowienia :)
-
2015/12/26 11:52:50
Ewa , a ja się przymierzam do czeskiego :)
Madziu , dziękuję ! Ja miałam bardzo długą przerwę - i w końcu udało mi się wrócić do pieczenia :)
-
Gość: alina, *.actus-info.pl
2019/02/07 17:20:43
Jeżeli do chleba dodajesz drożdży to jest to chleb na drożdżach a nie na zakwasie :) takie oszustwo