Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Najłatwiejszy chleb na zakwasie

Przepis, od którego można zacząć przygodę z zakwasem. Bardzo prosty - wystarczy zmiksować składniki, przełożyć ciasto do formy - i czekać, aż wyrośnie. Potem pozostaje tylko pieczenie :)

Chleb jest bardzo smaczny, ciężki, wilgotny. Dodałabym tylko minimalnie więcej soli - wtedy będzie idealny :)

przepis dostałam od koleżanki ( dzięki Dorotko ! )

 

najłatwiejszy chleb na zakwasie

 

szklanka = 250 ml

 

Składniki (na bochenek o wadze ok. 900 g) :

  • 3 szklanki mąki [u mnie 2 szkl. pszennej typ 650 + 1 szkl. żytniej razowej typ 2000]
  • 2 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 150 g aktywnego zakwasu [dzień przed pieczeniem dokarmiłam go 2 razy - rano i wieczorem]
  • dowolne ziarna - dałam 2 łyżki dyni, 2 łyżki słonecznika i 1 łyżkę siemienia lnianego

 

Wszystkie składniki oprócz ziaren włożyć do miski, zmiksować mikserem (końcówki haki) do uzyskania jednolitej masy. Dodać ziarna, wymieszać.

Formę keksową o wymiarach 25x12 cm posmarować masłem i obsypać otrębami. Wlać ciasto chlebowe, przykryć formę folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok.8-9 godzin (ciasto powinno wyrosnąć prawie do brzegów formy - u mnie wystarczyło 7 godzin).

Wyrośnięty chleb wstawić do zimnego piekarnika (drugi poziom od dołu) i nastawić temperaturę 190°C. Piec przez ok.60-70 minut. 5 minut przed końcem pieczenia posmarować wierzch chleba wodą wymieszaną z olejem.

Po upieczeniu chleb wyjąć z formy i ostudzić na kratce.

 

najłatwiejszy chleb na zakwasie

 

 

najłatwiejszy chleb na zakwasie

 

środa, 10 lutego 2016, abbra
Print Friendly and PDF "
"
Komentarze
2016/02/10 14:19:00
Bardzo lubię takie ciężkie i wilgotne chleby. Ten wygląda idealnie!
Muszę więc go przetestować.
Pozdrawiam! :)
-
2016/02/11 07:28:19
Jeszcze nie robiłam chleba na zakwasie
-
2016/02/12 17:47:11
Uwielbiam takie chleby ..... są pyszne i zdrowe:)
-
2016/02/12 22:57:28
Babeczko , ja od dawna o takim marzyłam - i w końcu udało mi się go upiec :)
Mikimamo , warto spróbować ! Są pyszne !
Jolu , ja też - dzisiaj zrobiłam z podwójnej porcji :)
-
2016/02/17 22:29:48
Basiu, chleb wygląda przepysznie. Piękny jest.
Dawno nie piekłam pieczywa, podziwiam, ja nie mam czasu. No,ale chętnie bym zjadła takiego domowego chlebka, nie powiem. :)
Jak będę w Warszawie to wpadnę na kromkę ;)
-
2016/02/20 21:23:02
Apetyczny :)
-
2016/03/11 22:04:41
Madziu , u mnie też nieraz krucho z czasem. Ale czasem się udaje coś dobrego upiec :) Wpadaj - na kromkę albo dwie ;)
Siostra , dzięki ! :)