Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasteczka kakaowe przekładane

Lubicie słodkości z dodatkiem mleka w proszku ? Bo ja bardzo :) Kiedy zobaczyłam u Ewy przepis na ciasteczka przekładane mleczną masą, wiedziałam, że prędzej czy później je upiekę. Ciastka są mocno kakaowe i niezbyt słodkie - mleczne nadzienie bardzo do nich pasuje. Mają jedną wadę - za szybko znikają ;)

przepis znalazłam u Ewy

 

ciasteczka kakaowe z mlecznym kremem

 

szklanka = 250 ml


Składniki (na ok.30 ciastek) :

ciasto :

  • 2 szklanki mąki wrocławskiej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 180 g masła
  • 2/3 szklanki gorzkiego kakao (ok.56 g)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki kefiru
  • 1 jajko
  • cukier puder z prawdziwą wanilią (dałam kilka kropli aromatu waniliowego)

masa do przełożenia :

  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki + 1 łyżka mleka w proszku
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej

 

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sitko.

Masło włożyć do rondelka, dodać kakao i cukier puder. Podgrzać do rozpuszczenia masła, wymieszać na jednolitą masę. Przestudzić.

Do mąki dodać wystudzoną masę, kefir, roztrzepane jajko i cukier z wanilią/aromat - wyrobić gładkie ciasto. Uformować je w kulę, włożyć do foliowego woreczka i schłodzić w lodówce przez ok.30-60 minut.

Schłodzone ciasto podzielić na kilka części. Każdą z nich delikatnie rozwałkować na grubość ok.3 mm, podsypując mąką. Wykrawać ciasteczka o średnicy ok.5 cm. Przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (najwygodniej zrobić to nożem lub szpatułką do ciasta, bo ciasto jest dość miękkie). Już na blasze można odcisnąć na nich wzorki stempelkami do ciasta.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok. 9-10 minut. Po upieczeniu ostudzić na kratce.

Przygotować masę : mleko wymieszać z cukrem, podgrzać do rozpuszczenia cukru. Ostudzić. Masło zmiksować na puszystą masę, dodać mleko w proszku i ostudzone mleko z cukrem. Zmiksować. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego.

Na ostudzone ciastka wyciskać małe porcje masy, przykrywać drugim ciasteczkiem. Gotowe ciastka przełożyć do zamykanego pojemnika, schłodzić w lodówce, aby masa stężała.

 

ciasteczka kakaowe z mlecznym kremem

 

 

ciasteczka kakaowe z mlecznym kremem

 

niedziela, 06 marca 2016, abbra
Print Friendly and PDF "
"
Komentarze
2016/03/06 17:59:03
Piękne ciasteczka. :)
Chętnie wpadłabym na herbatkę i dwa, no może trzy ciasteczka :)
Pozdrawiam serdecznie.
-
2016/03/06 18:00:15
Narobiłaś smaku - Asia od wczoraj mnie prosi, żebym znów je upiekła :). Pięknie Ci wyszły, fajne stempelki ;)
-
Gość: iziona, *.icpnet.pl
2016/03/06 20:01:15
Nie ma to jak domowe ciasteczko, piękne :)
-
2016/03/07 07:32:54
Wspaniałe, ale bym zjadła!
-
2016/03/07 22:08:59
mmm ciasteczka wyglądają niebywale apetycznie! mniam
-
2016/03/10 10:00:07
Oj tak, ciasteczka zawsze mają jedną wadę:) .... cudowne sa:)
-
Gość: Iga Dietmap, *.dynamic-ww-1.vectranet.pl
2016/03/11 11:20:38
Ale super stempelki, domowe ciastka prawie jak z cukierniczej manufaktury! Gdzie można je dostać?
-
2016/03/11 20:38:21
Madziu , dziękuję ! Myślę, że na trzech by się nie skończyło ;)
Siostra , te ciasteczka są niebezpieczne ! Nie sposób się od nich oderwać ;)
Iziona , dziękuję ! :)
Mikimamo , są (a raczej były) pyszne :)
Naleśniki , dziękuję :)
Jolu , takie są - i nie da się tego zmienić ;)
Iga , moje są z Duki i z Tigera .