Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Dyniowa drożdżówka z cynamonem

Puszyste, mięciutkie ciasto drożdżowe z dodatkiem dyni i aromatycznego cynamonu. W sam raz na jesienne chłody :) Genialnie smakuje posmarowane domowymi powidłami śliwkowymi. Polecam !

przepis Doroty z Moich Wypieków

 

dyniowa drożdżówka z cynamonem

 

Składniki (na keksówkę o wymiarach 25 x 11 cm):

ciasto :

  • 350 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
  • 20 g świeżych drożdży (lub 10 g suchych)
  • 150 ml mleka (ciepłego, ale nie gorącego)
  • 180 g puree z dyni (ok.3/4 szklanki)*
  • 60 g drobnego cukru
  • 30 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
  • skórka otarta z połowy pomarańczy
  • szczypta soli (w oryginale pół łyżeczki)

nadzienie :

  • 1/3 szklanki miałkiego brązowego cukru (użyłam cukru demerara, zmielonego w młynku do kawy)
  • 2 łyżki mielonego cynamonu

do posmarowania :

  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka

 

Keksówkę o wymiarach 25x11 cm posmarować masłem i oprószyć bułką tartą.

Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn (jeżeli używamy drożdży suchych, wystarczy wymieszać je z mąką).

Do miski wsypać mąkę, dodać puree dyniowe, sól, cukier, skórkę z pomarańczy oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrobić, pod koniec wlewając roztopione masło. Wyrabiać ciasto do chwili, gdy stanie się miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia do podwojenia objętości (na ok.1,5 godziny).

Wyrośnięte ciasto odgazować, rozwałkować na oprószonym mąką blacie na prostokąt o długości keksówki. Rozwałkowane ciasto posypać cukrem wymieszanym z cynamonem, zwinąć ciasno wzdłuż dłuższego boku w roladę. Włożyć do formy, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok.30 minut. 

Wyrośnięte ciasto posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, z włączonym termoobiegiem**. Piec przez ok.25 minut***

Upieczone ciasto ostudzić, kroić po ostudzeniu.

 

wersja dla "maszynistów" :

Do maszyny włożyć składniki w następującej kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże . Nastawić program wyrabiania i wyrastania ciasta ("ciasto rosnące"- 1,5 godz.). Z wyrośniętym ciastem postępować jak w dalszej części przepisu.

 

uwagi :

* jeżeli puree jest rzadkie, należy dodać nieco więcej mąki podczas wyrabiania

** można też piec bez termoobiegu

*** po 10 minutach pieczenia na termoobiegu ciasto miało dość mocno zrumieniony wierzch - zmniejszyłam temperaturę do 160°C i piekłam jeszcze przez 15 minut

 

dyniowa drożdżówka z cynamonem

 

 

dyniowa drożdżówka z cynamonem

 

 

 

 

poniedziałek, 26 września 2016, abbra
Print Friendly and PDF "
"
Komentarze
2016/09/27 10:13:10
Ooo, świetny pomysł! Nigdy nie jadłam dyniowej drożdżówki :)
-
2016/10/01 09:50:03
Wygląda cudownie, nabrałam na nią ochoty od razu :)
-
2016/10/01 10:17:59
U mnie właśnie dynia na rozkrojenie czeka ... będzie ciacho ... a mmoże i coś na drożdżówkę zostanie:)
-
2016/10/08 22:01:44
Cukiernia Krzyżański , ja też nie ;)
Judik , polecam - jest pyszna !
Jolu , nie trzeba jej dużo - na pewno zostanie :)
-
2016/10/12 15:55:45
Ale fajna :), zapisuję do zrobienia :)
-
2016/10/23 19:22:45
Ewa zrób koniecznie, warto ! :)