Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Chleb pszenno-żytni z dynią, na zakwasie - WBD 2016

Dziś po raz kolejny obchodzimy Światowy Dzień Chleba (World Bread Day). Dołączam do świętowania z pysznym dyniowym chlebem. 

World Bread Day 2016 (October 16)

 przepis znalazłam u Ewy

 

chleb pszenno-żytni z dynią, na zakwasie

 

Składniki (na formę o wymiarach 35x12 cm):

zaczyn :

  • 50 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 125 g mąki pszennej (typ 650)
  • 125 g mąki żytniej razowej
  • 250 g wody

Składniki zaczynu dokładnie wymieszać, przykryć szczelnie folią i pozostawić na 8-12 godzin.

 

ciasto właściwe :

  • cały zaczyn
  • ok.170-180 g wody
  • 200 g gęstego dyniowego puree
  • 200 g mąki pszennej (typ 650)
  • 170 g mąki żytniej razowej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 40-50 g pestek dyni + 2-3 łyżki do posypania

+ masło do posmarowania formy i otręby


Wyrośnięty zaczyn wymieszać z wodą, dodać puree dyniowe i dokładnie wymieszać - powstanie gęste, lejące się ciasto. Dodać mąkę pszenną i ponownie dokładnie wymieszać (drewnianą łyżką lub robotem, przez ok.1 minutę), następnie dodać mąkę żytnią wymieszaną z solą oraz pestki dyni, znów wymieszać, aż składniki się połączą.

Ciasto odstawić na 15 minut, następnie przełożyć do formy o wymiarach 35x12cm, posmarowanej masłem i oprószonej otrębami. Powierzchnię chleba wyrównać mokrą dłonią i posypać pestkami dyni. Formę z ciastem przykryć szczelnie folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok.1,5-2 godziny. Ciasto powinno urosnąć do brzegów formy.

Wyrośnięty chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 230°C i piec przez 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 210°C i piec jeszcze przez ok.10-15 minut. 

Wyjęty z formy upieczony chleb postukany od spodu powinien wydawać głuchy odgłos - jeżeli tak się nie dzieje, można go dopiec już bez formy przez kilka minut.

Upieczony chleb ostudzić na kratce. Kroić po ostudzeniu.

 

chleb pszenno-żytni z dynią, na zakwasie

 

 

chleb pszenno-żytni z dynią, na zakwasie

 

 

chleb pszenno-żytni z dynią, na zakwasie

 

 

chleb pszenno-żytni z dynią, na zakwasie

 

niedziela, 16 października 2016, abbra
Print Friendly and PDF "
"
Komentarze
2016/10/17 16:45:47
Przepiękny kolor ma ten chlebek:) ... a jaki musi byc pyszny:)
-
2016/10/23 19:20:27
Dziękuję Jolu ! :)
-
2016/10/25 10:35:53
Looks delicious! Dziękujemy za udział wem <b>World Bread Day 2016</b>!
-
2016/11/04 18:07:05
Zorra , a ja dziękuję za kolejną chlebową zabawę ! :)
-
2017/03/29 22:24:42
Pyszny jest, prawda ? :)