| < Lipiec 2014 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
O autorze
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TREŚCI w BUDOWIE
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
piątek, 25 lipca 2014

Smaczne, wilgotne ciasto z owocami. Bardzo proste - do jego wykonania nie potrzebujemy miksera. Jest dość gęste i ciężkie, ale podczas pieczenia bardzo ładnie rośnie i robi się puszyste.

przepis z książki "Moje wypieki i desery" D.Świątkowskiej

 

ciasto jogurtowe ze śliwkami

 

Składniki :

  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody
  • 600 g jogurtu greckiego
  • 160 ml oleju słonecznikowego [użyłam rzepakowego]
  • 1 szklanka drobnego cukru [użyłam zwykłego]
  • 1 duże jajko
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny + otarta z niej skórka
  • 600-700 g śliwek, wypestkowanych

 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę i sodę przesiać.

Do dużej miski wlać olej, dodać cukier, jajko, skórkę i sok z cytryny- wymieszać trzepaczką do połączenia się składników. Dodać jogurt, wymieszać. Następnie wsypać przesianą mąkę z sodą - dokładnie wymieszać. Ciasto będzie gęste i może wyglądać na lekko zwarzone.

Masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wymiarach 22x33 cm [u mnie 30x25]. Wyrównać powierzchnię. Na wierzchu ułożyć połówki śliwek, skórką do dołu (jeżeli są duże, można pokroić je na ćwiartki).

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C i piec przez ok.50-60 minut [lub dłużej, do suchego patyczka]. 

Upieczone ciasto po ostudzeniu można oprószyć cukrem pudrem.

 

ciasto jogurtowe ze śliwkami

niedziela, 20 lipca 2014

W takie upalne dni jak dziś nie ma się ochoty na gotowanie potraw wymagających długiego przebywania w kuchni. Powodzeniem cieszą się dania, których przygotowanie nie jest skomplikowane. U nas zagościły pankejki - na życzenie dziecięcia - z borówkami i bananem :)

przepis jest tu (oryginał - Dorotus)

 

pancakes z bananem i borówką amerykańską

 

szklanka = 250 ml

Składniki :

  • 1 szklanka mąki
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 i 1/4 szklanki maślanki
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki syropu klonowego (lub płynnego miodu)
  • 20 g roztopionego masła (ok.1 łyżki)
  • 1 szklanka borówek amerykańskich
  • 1 mały banan, pokrojony na nieduże kawałki

 

Do miski przesiać mąkę, dodać cukier puder i proszek do pieczenia. Wymieszać.

W drugiej misce wymieszać roztrzepane jajko, maślankę, syrop klonowy i masło. Dodać owoce, wymieszać.

Połączyć zawartość obu misek, dokładnie wymieszać - ciasto powinno być dość gęste.

Na rozgrzaną teflonową patelnię (bez tłuszczu) nakładać porcje ciasta (ok. 1 łyżki).  Smażyć na niedużym ogniu, aż na powierzchni placków pojawią się małe pęcherzyki. Wtedy łopatką  przewrócić na drugą stronę i dosmażyć.

Podawać na gorąco, polane syropem klonowym lub płynnym miodem.

 

pancakes z bananem i borówką amerykańską

 

 

 

 



 

niedziela, 06 lipca 2014

Smaczna, kolorowa sałatka doprawiona aromatycznym olejem - to mój pomysł na konkurs organizowany przez Majankę :)

 

sałatka z rukoli z łososiem, serem pleśniowym i suszonymi pomidorami

 

Składniki :

  • 2 garści rukoli
  • duży plaster wędzonego łososia
  • 80 g pleśniowego sera typu Lazur
  • 3-4 suszone pomidory w oleju
  • 1 saszetka oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią
  • świeżo mielony czarny pieprz

 

Rukolę umyć i osuszyć na ściereczce lub papierowym ręczniku.

Ser pokroić w kostkę, łososia porwać na małe kawałki. Pomidory odsączyć z zalewy, pokroić na kilka części.

Na dużym półmisku ułożyć rukolę. Na niej rozłożyć kawałki łososia, sera pleśniowego i pomidorów. Skropić olejem z saszetki . Oprószyć czarnym pieprzem. Podawać.

 

sałatka z rukoli z łososiem, serem pleśniowym i suszonymi pomidorami

 

Sałatka bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl na blogu Majanowe Pieczenie.

Oświadczam, że akceptuję regulamin konkursu.

 

niedziela, 22 czerwca 2014

Chrupiące, kruche ciasteczka o specyficznym, lekko korzennym smaku. Niezbyt słodkie. Będą dobrze smakować w towarzystwie szklanki mleka :)

przepis z książki "Smakowite prezenty" Sigrid Verbert

 

herbatniki z mąki gryczanej

 

Składniki (na ok.30 ciasteczek) :

  • 180 g mąki gryczanej
  • 100 g mąki pszennej
  • 125 g miękkiego masła
  • 65 g białego cukru
  • 60 g cukru trzcinowego [u mnie demerara]
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

do posypania :

  • 20 g cukru trzcinowego

 

Masło utrzeć z cukrem i cukrem trzcinowym. Dodać jajko, obie mąki i sól. Szybko zagnieść, uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.

Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 5mm, foremką wyciąć ciasteczka. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, każde ciasteczko posypać cukrem trzcinowym.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok. 20 minut. Po upieczeniu ostudzić na kratce.

 

herbatniki z mąki gryczanej

 

 

herbatniki z mąki gryczanej

 

czwartek, 19 czerwca 2014

Kruche, maślane ciasteczka - bardzo proste i szybkie. W sam raz do kawy czy herbaty :)

przepis znalazłam na blogu Miłość w brzuchu mam

 

maślane ciasteczka z cukrem

 

Składniki (na ok.18-20 ciasteczek) :

  • 130 g mąki pszennej
  • 60 g miękkiego masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

dodatkowo :

  • cukier do obtoczenia ciasteczek

 

Wszystkie składniki wymieszać razem, zagnieść jednolite ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 20 minut.

Schłodzone ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie. Foremką wycinać ciasteczka.

Na talerzyk nasypać trochę cukru, przykładać do niego wycięte ciasteczka, lekko dociskając, żeby cukier się przykleił. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok.10 minut. Upieczone ciasteczka ostudzić na kratce.

 

maślane ciasteczka z cukrem

 

 

maślane ciasteczka z cukrem

 

niedziela, 15 czerwca 2014

Bardzo kruche maślane ciasto z lekką waniliową pianką i owocami - to smaczny deser na lato! Najlepiej sprawdzą się tutaj kwaskowate owoce, bo pianka ma bardzo delikatny smak. Użyłam truskawek (niezbyt słodkich), ale jeszcze lepsze będą maliny, tak jak w oryginalnym przepisie.

przepis -  Dorotus (Moje Wypieki)

 

kruche ciasto z truskawkami i budyniową pianką

szklanka = 250 ml

Składniki :

ciasto :

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 250 g zimnego masła lub margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek

pianka :

  • 5 białek
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 2 op. budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (2 x40 g)
  • 0,5 szklanki oleju słonecznikowego

wierzch :

  • 500 g truskawek

 

Przygotować kruche ciasto : masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami (można to zrobić w malakserze). Podzielić na dwie części - 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić.

Blachę o wymiarach 33x20 cm [u mnie 30x25] wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód blaszki zetrzeć na tarce o grubych oczkach większą część zamrożonego ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec przez ok.20 minut - ciasto powinno się zarumienić. Upieczony spód ostudzić.

Truskawki umyć i odszypułkować. Większe przekroić na pół lub na ćwiartki.

Gdy spód jest już ostudzony, można zacząć przygotowywać piankę. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, następnie nadal ubijając dodawać stopniowo, łyżka po łyżce, oba cukry. Do masy powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, żeby się dobrze rozpuścił. Na końcu cienką strużką wlać olej, miksując do połączenia.

Na ostudzony spód wyłożyć ubitą pianę, wyrównać i ułożyć na niej gęsto truskawki, wciskając je lekko w masę. Na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec przez ok.30-40 minut. Upieczone ciasto po ostudzeniu można oprószyć cukrem pudrem.

 

kruche ciasto z truskawkami i budyniową pianką

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 108