| < Styczeń 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
O autorze
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TREŚCI
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
środa, 11 stycznia 2017

Jeżeli lubicie sezamki, to polubicie i te ciasteczka :) Są słodkie, chrupiące i mocno sezamowe. Po prostu pyszne ! Polecam !

przepis znalazłam na blogu Twoje&Moje (oryginał - AgusiaH - forum CinCin )

 

sezamowe ciasteczka szczęścia

 

Składniki (na ok.40-50 ciasteczek) :

  • 140 g sezamu
  • 100 g miękkiego masła
  • 180 g cukru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki gorzkiego kakao
  • 1 op. cukru wanilinowego (16 g)
  • 1 jajko
  • 160 g mąki pszennej

 

Sezam uprażyć na suchej patelni, ostudzić.

Masło zmiksować z cukrem na gładką masę, dodać proszek do pieczenia, sól, kakao, cukier wanilinowy i jajko - zmiksować. Nadal miksując dodawać stopniowo mąkę. Gdy składniki się połączą dodać 2/3 sezamu, dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na ok.1 godzinę.

Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyjąć z lodówki, formować niewielkie kulki (o średnicy ok.2,5 cm), obtaczać w pozostałym sezamie. Układać na blasze w dużych odstępach - ok.6-7 cm (ciasteczka urosną) i lekko rozpłaszczać dłonią.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C ( u mnie 170°C) i piec przez ok.12-15 minut (do zezłocenia). Zdejmować z blachy po lekkim ostygnięciu. Przełożyć na kratkę, ostudzić.

 

sezamowe ciasteczka szczęścia

 

 

sezamowe ciasteczka szczęścia

 

czwartek, 05 stycznia 2017

Smaczny drożdżowy chlebek o chrupiącej skórce i miękkim miąższu. Przepis jest prosty - wystarczy wieczorem wymieszać składniki, odstawić do powolnego wyrastania w lodówce, a rano upiec chleb. W sam raz na weekendowe śniadanie !  Mój nie był zbyt urodziwy, bo dość mocno popękał z boku, ale smakował bardzo dobrze :)

przepis znalazłam u Ewy

 

prosty chleb z garnka

 

szklanka = 250 ml

Składniki :

  • 350 g mąki pszennej typ 650
  • 200 g mąki żytniej pytlowej (typ 720)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 łyżeczki oleju
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 szklanki ciepłej wody (nie gorącej !)

 

Do garnuszka włożyć pokruszone drożdże, zasypać cukrem i łyżeczką mąki, zalać połową ciepłej wody, wymieszać do rozpuszczenia drożdży. Odstawić na ok.10 minut do wyrośnięcia.

Do dużej miski wsypać obie mąki, sól, dodać olej, pozostałą wodę i wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Wymieszać łyżką lub ręcznie - gdyby masa była za gęsta, można dodać 2-3 łyżki wody. Miskę owinąć szczelnie folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc (ciasto sporo urośnie).

Następnego dnia rano wyjąć ciasto z lodówki, przełożyć na posypany mąką blat i krótko wyrobić (aż przestanie lepić się do rąk). Uformować owalny lub okrągły bochenek (w zależności od kształtu posiadanego naczynia). Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 40 minut.

Do zimnego piekarnika wstawić naczynie żaroodporne* wraz z pokrywką, nagrzać piekarnik do 220°C. 

Wyjąć nagrzane naczynie z piekarnika**, przełożyć do niego wyrośnięte ciasto, przykryć pokrywką i wstawić z powrotem do piekarnika, na drugą półkę od dołu. Zmniejszyć temperaturę do 200°C.

Piec przez 30 minut, po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec chleb jeszcze przez 15-20 minut. Upieczony bochenek*** wyjąć z naczynia i ostudzić na kratce. 

 

uwagi :

* użyłam owalnego naczynia o wymiarach 28x19 cm, wys.7 cm

** najlepiej postawić je na drewnianej desce

*** upieczony chleb po postukaniu od spodu wydaje głuchy odgłos

 

prosty chleb z garnka

 

 

prosty chleb z garnka


poniedziałek, 28 listopada 2016

Nieskomplikowany przepis + minimum składników = pyszne ciastka :) Robi się je naprawdę szybko (pomijając czas chłodzenia). Strukturą przypominają ciasto francuskie. Szybko znikają z talerza ;)  Polecam !

przepis pochodzi z książki Olii Hercules "Mamuszka"

 

berlińskie ciasteczka twarogowe

 

Składniki (na ok.20 ciastek) :

  • 80 g margaryny (zamiast niej można użyć masła)
  • 200 g tłustego twarogu
  • 200 g mąki pszennej + trochę do podsypania
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

do obtoczenia :

  • 50 g cukru

 

Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.

Do miski włożyć twaróg i margarynę, dokładnie wymieszać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem, zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez co najmniej 30 minut.

Blat obficie oprószyć mąką, rozwałkować na nim ciasto (ma mieć grubość trochę poniżej 2 mm). Wykrawać foremką krążki o średnicy 10 cm*.

Na płaski talerzyk wysypać cukier. Przyłożyć do cukru krążek, złożyć go na pół cukrem do wewnątrz. Przytknąć ponownie do cukru złożony krążek i znów złożyć na pół, cukrem do wewnątrz. Na koniec przytknąć do cukru jedną stronę złożonego ciasteczka (ćwiartki krążka) i ułożyć je na blasze cukrem do góry. Tak samo postąpić z pozostałymi krążkami.

Wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok.30-40 minut**, aż ciasteczka zarumienią się na ciemnozłoty kolor. 

 

uwagi :

* wycinałam krążki foremką o średnicy 8 cm - tym samym wyszło mi więcej ciastek - ok.32 szt.

** u mnie wystarczyło 30 minut

 

berlińskie ciasteczka twarogowe

 

 

berlińskie ciasteczka twarogowe

 

 

berlińskie ciasteczka twarogowe

 

niedziela, 06 listopada 2016

Ciasto pierogowe robiłam z różnych przepisów, do niedawna moim ulubionym był ten składający się tylko z dwóch składników : mąki i wrzątku. Jakiś czas temu u Negreski natknęłam się na przepis z dodatkiem jajka i oleju. Wypróbowałam - i okazało się, że to strzał w dziesiątkę. Ciasto jest bardzo plastyczne, świetnie się wałkuje i formuje. Po ugotowaniu jest miękkie i delikatne. Po prostu ideał ! Polecam :)

przepis - Negresca

 

pierogi

 

Składniki :

  • 250 g mąki pszennej ( u mnie typ 650)
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • pół szklanki wrzątku (125 ml)

+ dowolny farsz - zrobiłam trochę ruskich i trochę z mięsem

 

Mąkę i sól wsypać do miski, zalać wrzątkiem, wymieszać i odstawić, by przestygła.

Do przestudzonej mieszanki dodać olej i jajko, zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić na 15 minut.

Na oprószonym mąką blacie wałkować kawałki ciasta, wycinać krążki, nakładać farsz i zlepiać pierogi. Wrzucać je partiami na osolony wrzątek, gotować 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. 

Podawać z ulubionymi dodatkami.

 

pierogi

 

 

pierogi

 

 

pierogi

 

 

 

wtorek, 01 listopada 2016

Bardzo proste i smaczne ciasteczka, do ich przyrządzenia potrzeba tylko trzech składników. Przygotowanie zajmuje niewiele czasu, wystarczy wszystko wymieszać, ulepić kulki i upiec.

przepis znalazłam u Komarki

 

kokosanki (bez jajek)

 

Składniki :

  • 225 g wiórków kokosowych (ok.3 szklanki)
  • 175 ml słodzonego mleka skondensowanego (ok.3/4 szklanki)
  • 40 g mąki pszennej*
  • szczypta soli

 

Mąkę połączyć z solą, wymieszać z wiórkami. Wlać mleko, mieszać, aż powstanie gęsta masa.

Formować kulki wielkości orzecha włoskiego (można lekko zwilżyć dłonie, będzie łatwiej lepić kulki). Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok.12-14 minut, do zrumienienia.

 

* zamiast niej można użyć mąki bezglutenowej - też wyjdą dobre, sprawdziłam :)

 

kokosanki

 

 

kokosanki

 

 

kokosanki

 

sobota, 22 października 2016

Chrupiące ciasteczka pachnące cynamonem. Można je ozdobić stempelkiem, mogą też pozostać gładkie - i w jednej, i w drugiej wersji będą smaczne.

przepis znalazłam u Komarki

 

ciasteczka cynamonowe

 

Składniki :

  • 200 g mąki krupczatki
  • 50 g mąki pszennej tortowej
  • 125 g zimnego masła
  • 125 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli

Wszystkie składniki wymieszać i posiekać z zimnym masłem. Zagnieść i szybko wyrobić, tylko do ich połączenia. Uformować kulę, zawinąć ją w folię i schłodzić w lodówce przez co najmniej godzinę.

Schłodzone ciasto rozwałkować cienko na blacie oprószonym mąką (na grubość ok.4 mm). Wierzch ciasta oprószyć lekko mąką, wycinać ciastka foremką lub szklanką i odciskać stempelki. Wycięte ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i schłodzić w lodowce przez ok.15 minut.

Ciastka wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec w tej temperaturze przez 2 minuty. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec przez kolejne 8-10 minut, aż ciastka się zarumienią.

Upieczone ciastka ostudzić na kratce.

 

ciasteczka cynamonowe

 

 

ciasteczka cynamonowe

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 122