| < Lipiec 2015 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
O autorze
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TREŚCI
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
niedziela, 14 czerwca 2015

Drożdżowe bułeczki o ciekawym kształcie, nadziewane nutellą - będą smakować nie tylko dzieciom :) Zamiast nutelli do środka można włożyć marmoladę lub powidła.

przepis - Arabeska

 

zakręcone bułeczki z nutellą

 

Składniki (na 24 bułeczki):

ciasto :

  • 500 g mąki tortowej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 50 g cukru
  • 180 ml mleka
  • 30 g masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli

nadzienie :

  • 4 łyżki nutelli

do posmarowania :

  • 1 roztrzepane jajko

 

Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać 1 łyżeczkę cukru, kilka łyżek letniego mleka i 1 łyżkę mąki. Odstawić na ok.15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Pozostałe mleko podgrzać mocniej, dodać masło i podgrzewać do jego rozpuszczenia. Lekko przestudzić (płyn ma być ciepły, ale nie gorący).

Mąkę wsypać do dużej miski. Jajka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli, wlać do mąki. Dodać mleko z masłem i zaczyn drożdżowy. Dokładnie wyrobić, następnie przykryć miskę i odstawić ciasto do wyrośnięcia na ok.60 minut.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 równe części. Każdą z części rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok.50 x 20 cm, połowę posmarować nutellą (niezbyt grubo) i złożyć na pół przykrywając nutellę.

Tak przygotowane ciasto pokroić wzdłuż dłuższego boku na 12 pasków. Każdy pasek skręcić spiralnie, uformować z niego ślimaczka, podwijając końcówkę pod spód bułeczki.

Uformowane bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok.30 minut. Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok.15 minut (na termoobiegu można piec od razu 2 blachy).

Upieczone bułki ostudzić na kratce.


zakręcone bułeczki z nutellą

 

zakręcone bułeczki z nutellą

 

wersja dla maszynistów :

Z drożdży zrobić zaczyn wg powyższego przepisu. Do misy maszyny wlać mleko z masłem, dodać jajka, cukier, sól, mąkę, a na końcu zaczyn. Nastawić program "zagniatanie z wyrastaniem". Z wyrośniętym ciastem postępować jak w dalszej części przepisu.


 

zakręcone bułeczki z nutellą

 

 

zakręcone bułeczki z nutellą

 

niedziela, 31 maja 2015

Smaczne drożdżowe ciasto z owocami idealne dla osób, które zaczynają przygodę z drożdżami. Albo dla osób zabieganych, które nie mają czasu na wyrabianie ;) Ciasto praktycznie robi się samo, wystarczy włożyć składniki do miski, odstawić na 2 godziny, wymieszać i upiec. Jest cięższe od tradycyjnie wyrabianych ciast, zawiera też dużo więcej drożdży - no ale coś za coś :) Na drugi dzień po upieczeniu nadal pozostaje miękkie i świeże.

przepis znalazłam u Aguzji

 

ciasto drożdżowe z truskawkami - bez wyrabiania

szklanka = 250 ml

Składniki :

ciasto :

  • 5 jajek
  • 5 szklanek mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 1 szklanka oleju
  • 100 g świeżych drożdży
  • szczypta soli

wierzch :

  • 500 g truskawek (lub innych owoców)

kruszonka :

  • 40 g cukru pudru
  • 80 g masła
  • 120 g mąki

 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

 

Na dno dużej miski pokruszyć drożdże. Zasypać je cukrem i cukrem wanilinowym. Wlać mleko i olej. Wlać roztrzepane jajka. Na wierzch przesiać mąkę ze szczyptą soli. Miskę przykryć i odstawić na 2 godziny.

Składniki kruszonki włożyć do miseczki, rozetrzeć palcami, aby powstały okruszki.

Po 2 godzinach zawartość miski dokładnie wymieszać drewnianą łyżką lub mikserem. Wlać ciasto do formy o wymiarach 34x25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię. Na wierzchu poukładać owoce (jeżeli truskawki są duże, poprzecinać je na pół). Posypać kruszonką.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok.45 minut (lub do suchego patyczka). 

Upieczone ciasto po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.

 

ciasto drożdżowe z truskawkami - bez wyrabiania

 

 

 

ciasto drożdżowe z truskawkami - bez wyrabiania

 

 

 

 

czwartek, 21 maja 2015

Smaczna pizza na cienkim, chrupiącym spodzie. Prosty przepis, dość szybkie przygotowanie - same zalety :) 

przepis na ciasto do pizzy autorstwa Marghe znalazłam na forum cincin

przepis na sos pochodzi z książki Gordona Ramsay'a "Łatwe gotowanie" 

 

pizza na cienkim cieście

 

Składniki :

ciasto :

  • 400 g mąki pszennej [u mnie typ 650]
  • 25 g świeżych drożdży
  • 250 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki soli
  • oliwa

wierzch :

  • 150 g sera mozzarella, rozdrobnionego
  • 1 mała cebula, pokrojona w piórka
  • kilka plastrów kiełbasy salami, pokrojonych na mniejsze kawałki
  • oliwki
  • kilka paseczków czerwonej papryki

sos pomidorowy :

  • 500 g przecieru pomidorowego w kartoniku
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku (obrany i rozgnieciony)
  • sól , pieprz, oregano

 

Drożdże rozpuścić w letniej wodzie, dodać cukier. Do dużej miski wsypać mąkę i sól, dodać rozpuszczone drożdże. Wymieszać składniki, przełożyć na blat i zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Wyrobione ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok.30 minut.

Przygotować sos : do rondelka wlać przecier pomidorowy, dodać masło i czosnek, gotować na średnim ogniu, aż objętość sosu zmniejszy się o połowę. Doprawić solą, pieprzem i oregano. Przestudzić. 

Dużą blachę z wyposażenia piekarnika posmarować oliwą.

Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić *. Przełożyć na blachę, rozłożyć równomiernie na całej powierzchni. Posmarować sosem pomidorowym, posypać mozzarellą. Ułożyć salami, cebulę, paprykę i oliwki.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250°C i piec przez ok.12-15 minut, do zrumienienia. 

Podawać z pozostałym sosem pomidorowym.

 

* ciasto można również podzielić na dwie części, cienko rozwałkować i zrobić dwie pizze na osobnych blachach

 

pizza na cienkim cieście

wtorek, 12 maja 2015

Bardzo proste i smaczne puszyste placuszki. Można je zrobić z dowolnymi owocami (u mnie były to jabłka). Szybko się je przygotowuje, jeszcze szybciej zjada ;) 

przepis - Z cukrem pudrem

 

sodziaki

 

szklanka = 250 ml


Składniki :

  • 400 ml maślanki, kefiru lub zsiadłego mleka (użyłam maślanki)
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody, lekko czubata
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka cukru z wanilią
  • szczypta soli

dodatkowo :

  • 1-2 jabłka - obrane i pokrojone na małe kawałki
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia

 

Maślankę zmiksować krótko z jajkami, następnie wsypać mąkę, sodę, cukier i sól - zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto powinno być gęste.

Na patelni rozgrzać olej, nakładać na patelnię porcje ciasta wielkości jednej łyżki. Na wierzchu ciasta układać kawałki jabłek. Smażyć z obu stron, aż się zrumienią, na niedużym ogniu (jeżeli płomień będzie zbyt duży, placki zaczną się przypalać).

Usmażone placki odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Oprószyć cukrem pudrem i podawać.

 

sodziaki

sobota, 02 maja 2015

Te kruche waniliowe rogaliczki przygotowałam dla córki do szkoły, na dzień językowy. Miało być coś związanego z Austrią, na tort Sachera się nie porwałam, bardziej poręczne były ciasteczka ;) Są bardzo smaczne i pięknie pachną wanilią.

przepis z bloga Salt&Pepper&Co

 

Vanillekipferl

 

Składniki :

ciasto :

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g mielonych migdałów
  • 200 g zimnego masła
  • 80 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 żółtka

do obtoczenia :

  • 100 g cukru pudru
  • 2 op. cukru waniliowego/ lub wanilinowego

 

Z podanych składników zagnieść szybko ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok.1 godzinę.

Schłodzone ciasto kroić na plastry. Z każdego plasterka uformować wałeczek o grubości ok. 1 cm. Pokroić na kawałki o długości ok.4 cm, każdy kawałek uformować w półksiężyc i lekko spłaszczyć. Uformowane rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok.10-12 minut ( u mnie 18 ) - powinny się zrumienić.

Na talerzu wymieszać cukier waniliowy z cukrem pudrem. Obtoczyć w nim gorące ciastka, odłożyć do ostudzenia. Po ostudzeniu przełożyć do szczelnego pojemnika lub puszki.

 

Vanillekipferl

 

 

Vanillekipferl

 

niedziela, 26 kwietnia 2015

Miały być bułeczki cynamonowe, ale w ostatniej chwili zmieniłam zdanie i postanowiłam wypróbować przepis na drożdżówki z masłem orzechowym. Bułeczki wyszły bardzo smaczne, miękkie i puszyste. Z ciastem bardzo dobrze się pracuje, nie ma potrzeby podsypywania mąką, nic się nie klei. Na pewno jeszcze nieraz skorzystam z tego przepisu :)

przepis - Zufikowo

 

drożdżowe ślimaczki z masłem orzechowym

 

Składniki :

ciasto :

  • 500 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 50 ml letniego mleka
  • 80 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka soli (dałam niepełną łyżeczkę)
  • 80 g miękkiego masła
  • 250 ml maślanki
  • ziarenka z połowy wanilii

nadzienie :

  • 4-5 łyżek masła orzechowego
  • 2-3 łyżki cukru trzcinowego (u mnie demerara)

do posmarowania :

  • 1 jajko, roztrzepane

 

Z mleka, drożdży, 1 łyżki mąki i połowy cukru przygotować zaczyn. Wymieszać, odstawić na 10 minut, żeby drożdże zaczęły pracować.

Mąkę przesiać z solą do miski, dodać zaczyn, maślankę, masło i wanilię. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok.1-1,5 godz. - ciasto powinno podwoić objętość.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok.50 x 30 cm. Rozwałkowane ciasto posmarować masłem orzechowym i posypać cukrem trzcinowym. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak roladę. Pokroić w plastry o szerokości 3 cm. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (zachowując odstępy między bułkami), przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok.20-25 minut.

Wyrośnięte bułki posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez ok.10-15 minut, do zrumienienia ( u mnie potrzebowały 20 minut).

Upieczone bułeczki ostudzić na kratce.

 

wersja dla "maszynistów" :

Wszystkie składniki ciasta umieścić w maszynie w następującej kolejności : maślanka, cukier, sól, masło, wanilia, mąka, a na końcu zaczyn. Nastawić program "zagniatanie z wyrastaniem". Z wyrośniętym ciastem postępować jak w dalszej części przepisu.

 

drożdżowe ślimaczki z masłem orzechowym

 

 

drożdżowe ślimaczki z masłem orzechowym

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 115