| < Kwiecień 2014 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        
O autorze
Zakładki:
1. UWAGA !
2. PAJACYK
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
niedziela, 06 kwietnia 2014

W końcu udało mi się zdobyć formę do magdalenek i zrealizować jedno z moich noworocznych zadań :) Spośród wielu magdalenkowych przepisów na pierwszy ogień poszedł ten od Dorotki (a właściwie od Szellki).

Te delikatne, cytrynowe ciasteczka w kształcie muszelek smakują jak skrzyżowanie babki z biszkoptem :) Idealne do porannej kawy !

przepis - Dorotus

 

magdalenki

 

Składniki :

  • 3 jajka [osobno białka i żółtka]
  • 100 g drobnego cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g roztopionego masła
  • skórka otarta z 1 cytryny / pomarańczy

 

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodając cukier. Nadal ubijając dodać żółtka. Do masy jajecznej delikatnie wmieszać mąkę, ostudzone masło i skórkę z cytryny.

Formę do magdalenek posmarować masłem. Napełniać ciastem do 3/4 wysokości foremki. Piec w 200°C przez ok.7 minut (forma na mini-magdalenki), lub ok.12 minut (jeżeli forma jest normalnego rozmiaru)*


* moja forma ma 7-centymetrowe dołki - magdalenki piekłam przez 12 minut.

** z podanych proporcji wyszły mi 24 ciasteczka


 

magdalenki

 

 

 

magdalenki

 

wtorek, 01 kwietnia 2014

Bardzo prosty przepis na pyszne, drożdżowe bułeczki. Wystarczy zmiksować składniki, odstawić ciasto do wyrośnięcia, a potem formować drożdżówki. Moje są z marmoladą (i jedna z nutellą), te z oryginalnego przepisu były nadziewane orzechowym farszem. Polecam !

przepis - Sprawdzona kuchnia

 

drożdżowe serca z marmoladą

 

szklanka = 250 ml

 

Składniki (na 10 drożdżówek) :

ciasto :

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 160 ml mleka
  • 14 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant
  • 3 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli

nadzienie :

  • marmolada, nutella lub dżem

do posmarowania* :

  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka

 

Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie miksera i miksować końcówkami-świderkami przez 10 minut. Z ciasta uformować kulę, włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części, po ok. 62-63 g każda. Każdą porcję ciasta rozwałkować na okrągły placuszek o średnicy ok. 17 cm. Na każdym placku rozsmarować po 1 łyżce nadzienia. Zwinąć w rulonik. Zwinięty rulon złożyć na pół i ostrym nożem naciąć przez środek, pozostawiając 2-3 cm nieprzecięte. Nacięte części wywinąć na zewnątrz, formując serce.

Uformowane drożdżówki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy między bułeczkami. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Wyrośnięte bułeczki posmarować żółtkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok. 15 minut. Po upieczeniu ostudzić na kratce.

 

* swoje bułeczki posmarowałam tylko niesłodzonym mlekiem skondensowanym, jednak polecam smarowanie żółtkiem z mlekiem, wtedy bułeczki ładniej się rumienią i są błyszczące

 

drożdżowe serca z marmoladą

 

 

 

drożdżowe serca z marmoladą

piątek, 28 marca 2014

Te gołąbki gotuje się w naszej rodzinie od dawna. Robiła je moja babcia, robi mama ( i siostra też robi ;P ), a teraz i ja postanowiłam je przygotować. Chociaż bardzo je lubię, to samodzielnie zrobiłam je po raz pierwszy. Do tej pory zaopatrywała mnie mama :)

To fajna odmiana od tradycyjnych gołąbków. Farsz z kaszy gryczanej i surowych, tartych ziemniaków zapakowany w liście kapusty. Po ugotowaniu gołąbki kroimy w plastry i podsmażamy na gorącym tłuszczu na rumiano. Do tego szklanka zimnego mleka ( wbrew pozorom nie ma żadnych sensacji żołądkowych ;) ). Danie dość ciężkostrawne, ale pyszne !

 

gołąbki z kaszą gryczaną i ziemniakami

 

Składniki :

  • główka kapusty włoskiej (lub zwykłej, białej)
  • 0,5 kg ugotowanej kaszy gryczanej*
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 2 duże cebule
  • sól , pieprz

 

Z kapusty ostrym nożem wyciąć głąb, delikatnie pozdejmować liście, starając się ich nie uszkodzić. Odciąć grube nerwy. W dużym garnku zagotować wodę, wkładać liście do wrzątku, chwilę je obgotować, żeby zmiękły. Odsączyć.

Ziemniaki obrać, umyć. Zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Odlać wodę. Cebulę obrać i również zetrzeć na drobnej tarce.

Ziemniaki wymieszać z cebulą i kaszą gryczaną. Doprawić solą i pieprzem.

Na obgotowane liście kapusty nakładać farsz i zwijać gołąbki. Dno dużego garnka** lub brytfanny wyłożyć liśćmi kapusty i na nich układać ciasno gołąbki. Zalać wodą tak,aby gołąbki były przykryte. Przykryć garnek/brytfannę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec przez ok.1,5 godziny (można również gotować na małym ogniu, w razie potrzeby podlewając wodą).

Ugotowane gołąbki ostudzić. Ostudzone pokroić w plastry i podsmażyć na rumiano na rozgrzanym tłuszczu. Podawać gorące.


* jeżeli będzie trochę więcej kaszy lub ziemniaków, to nic się nie stanie, nie trzeba się dokładnie trzymać podanych proporcji

** ważne ! jeżeli pieczemy gołąbki w garnku, należy użyć takiego, którego można używać w piekarniku, czyli bez plastikowych elementów

 

gołąbki z kaszą gryczaną i ziemniakami

 

gołąbki z kaszą gryczaną i ziemniakami

poniedziałek, 24 marca 2014

Pachnące cynamonem, ekspresowe ciasteczka z ciasta francuskiego. Bardzo łatwe - ich przygotowanie trwa dosłownie chwilę [oczywiście, jeżeli skorzystamy z gotowego ciasta francuskiego ;) ]. Część przepisu dotycząca składania ciasta może wydawać się nieco zagmatwana, ponieważ na tym etapie niestety nie robiłam zdjęć [mam zamiar to nadrobić przy kolejnym pieczeniu palmierów]. Na szczęście można zajrzeć do Dorotki, która sfotografowała ten proces krok po kroku :)

źródło przepisu - Moje wypieki

 

cynamonowe palmiery

 

Składniki :

  • 1 arkusz ciasta francuskiego ok.370 g
  • 1/3 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżka cynamonu

 

Cukier wymieszać z cynamonem.

Ciasto rozłożyć na oprószonym mąką blacie [mrożone wcześniej rozmrozić]. Posypać je częścią mieszanki cukru i cynamonu, lekko docisnąć. Złożyć je, składając każdą połowę arkusza do środka, znów oprószyć cukrem, następnie złożyć każdą połowę jeszcze na pół. Posypać cukrem i po raz ostatni złożyć ciasto na pół, w taki sposób, w jaki zamyka się książkę. Ponownie posypać cukrem.

Złożone ciasto pokroić w 8 mm plasterki. Ułożyć je w dużych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypać mieszanką cukru i cynamonu, lekko spłaszczyć dłonią.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez ok.15 minut * (lub dłużej, aż się zezłocą), w połowie pieczenia przewracając je na drugą stronę. Ostudzić na kratce.

 

* piekłam na termoobiegu, na dwóch blachach z wyposażenia piekarnika, po 10 ciasteczek na każdej blasze. Użyłam arkusza ciasta o wadze ok.275 g.

 

cynamonowe palmiery

poniedziałek, 17 marca 2014

Czekoladowe mufinki z owocową niespodzianką w środku. Puszyste i delikatne, i bardzo smaczne. W oryginalnym przepisie były to mufinki z dużą ilością czekoladowych drażetek - ja postanowiłam pozostawić je tylko na wierzchu, a do środka zapakowałam wiśnie i białą czekoladę.

przepis - "Nigella ucztuje" N.Lawson

 

mufinki czekoladowe z wiśniami

 

Składniki (na 12 mufinek) :

suche :

  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 175 g drobnego cukru

płynne :

  • 250 ml mleka
  • 90 ml oleju roślinnego
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżka likieru amaretto (mój dodatek)

dodatkowo :

  • wiśnie w syropie (po 3 wiśnie do każdej babeczki)
  • garść czekoladowych kropelek
  • kilka kostek białej czekolady (posiekane)

 

Formę mufinkową wyłożyć papilotkami.

W dużej misce umieścić sypkie składniki. W drugiej misce wymieszać płynne składniki i wlać je do suchych. Przemieszać krótko widelcem, tylko do połączenia składników (mogą pozostać grudki).

Nakładać po czubatej łyżce ciasta do każdego dołka, następnie wrzucić po 3 wiśnie i trochę posiekanej białej czekolady. Przykryć pozostałym ciastem. Posypać czekoladowymi kropelkami.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez ok.20 minut, aż babeczki wyrosną i staną się sprężyste. Upieczone mufinki wyjąć z formy i ostudzić na kratce.

 

mufinki czekoladowe z wiśniami

piątek, 14 marca 2014

Nigdy nie robiłam ani nie jadłam kotletów z jajek, chociaż o nich słyszałam. Ostatnio przeczytałam o nich u Negreski - i nabrałam ochoty na wypróbowanie jej przepisu. Skusiły mnie pieczarki :) Kotlety są niezłe, najlepiej smakują na ciepło, świeżo po usmażeniu.

przepis - Negresca

 

kotleciki z jajek i pieczarek

 

Składniki :

  • 6 jajek ugotowanych na twardo + 1 surowe
  • 500 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 100 g żółtego sera np. gouda
  • szczypiorek
  • sól , pieprz , ostra papryka
  • bułka tarta

do smażenia :

  • olej
  • 2 łyżki masła

 

Cebulę pokroić w drobną kostkę, pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, zeszklić na nim cebulę, dodać pieczarki. Smażyć do odparowania płynu. Zestawić z ognia.

Jajka na twardo oraz żółty ser zetrzeć na grubych oczkach tarki. Szczypiorek posiekać.

Usmażone pieczarki wymieszać ze startymi jajkami, serem i posiekanym szczypiorkiem. Wbić jajko, doprawić do smaku przyprawami. Dobrze wyrobić masę, dodając bułkę tartą w takiej ilości, by masa była zwarta.

Formować nieduże kotleciki, obtaczać je w bułce tartej i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła, aż będą rumiane.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 106