| < Maj 2016 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
O autorze
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TREŚCI
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
niedziela, 10 kwietnia 2016

Warto mieć pod ręką przepis na szybki, prosty i do tego smaczny chleb. Taki właśnie jest ten chlebek z ziarnami. Zastanawiałam się, czy publikować tę recepturę, bo niedawno piekłam bardzo podobny chleb . Zdecydowałam, że jednak tak, bo mimo podobieństwa przepisów każdy z tych wypieków był inny. Bardziej odpowiada mi struktura miąższu właśnie w tym chlebie poniżej. Zmniejszyłam tylko ilość soli i cukru, jak dla mnie była nieco za duża.

przepis znalazłam u Joli

 

chleb z ziarnami

 

Składniki (na 2 keksówki o długości 30 cm) :

  • 40 g świeżych drożdży
  • 900 g mąki pszennej ( u mnie typ 650)
  • 900 ml ciepłej wody (ale nie gorącej, bo zabije drożdże)
  • 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej lub 1 szklanka dowolnych otrębów
  • 1 łyżka soli (w oryginale 2 łyżki)
  • 1 łyżka cukru (w oryginale 2 łyżki)
  • 1 szklanka dowolnych ziaren (u mnie słonecznik, dynia i siemię)

do posmarowania foremek:

  • masło lub margaryna
  • otręby

do posypania :

  • garść mieszanki ziaren słonecznika, dyni i siemienia

 

Drożdże dokładnie rozpuścić w wodzie. W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki. Zrobić dołek, wlać wodę z drożdżami. Odstawić na 15 minut.

Po 15 minutach zawartość miski wymieszać dokładnie łyżką ( ja mieszałam mikserem, z końcówkami hakami). Odstawić w ciepłe miejsce na kolejne 15 minut.

Ciasto przełożyć do keksówek posmarowanych masłem i oprószonych otrębami (powinno zajmować nie więcej niż 2/3 wysokości  foremki). Wyrównać powierzchnię łyżką zamoczoną w wodzie (lub po prostu mokrą dłonią). Posypać ziarnami.  Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C - na drugi poziom od dołu, i piec przez ok.1 godzinę. Wyjąć upieczony chleb z foremki (powinien bez problemu z niej wypaść). Ostudzić na kratce.

 

chleb z ziarnami

 

 

chleb z ziarnami

 

 

 

sobota, 26 marca 2016

 

wielkanoc 2016

Radosnych, spokojnych i rodzinnych

Świąt Wielkanocnych

     życzy

           Abbra

poniedziałek, 14 marca 2016

Niesamowicie miękkie, puszyste i delikatne ciasto drożdżowe z dużą ilością kruszonki, nadziane domowymi powidłami. Marzyło mi się takie od dawna i w końcu znalazłam przepis idealny ! Z podanych proporcji wychodzi naprawdę solidna porcja pysznego ciasta. Bardzo polecam !

przepis Aciri znaleziony u Joli, która wciąż kusi pysznymi wypiekami ;)

 

puszysta drożdżówka z powidłami

 

 szklanka = 250 ml

 

Składniki :

ciasto :

  • 3 jajka
  • 150 g masła - roztopionego i ostudzonego
  • 3/4 szklanki cukru [jeżeli wolicie mniej słodkie ciasto, wystarczy 1/2 szklanki]
  • 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 50 g świeżych drożdży

do posmarowania :

  • słoik domowych powideł śliwkowych [lub dżemu]

kruszonka :

  • 90 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 60 g gorącego, roztopionego masła
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

 

Do kubeczka pokruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru i wlać ok.1/4 szklanki letniego mleka. Wymieszać i odstawić na parę minut, aby drożdże zaczęły pracować.

Jajka utrzeć z pozostałym cukrem (mikserem).

Do dużej miski wsypać mąkę, wlać ostudzone masło, utarte z cukrem jajka i rozczyn. Mikserem (końcówki haki) wyrobić ciasto - nie powinno się kleić (w razie potrzeby dosypać niewielką ilość mąki). Miskę z ciastem przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - na ok.45 minut.

Blachę o wymiarach 30 x 25 [może być ciut większa] wyłożyć papierem do pieczenia.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i rozwałkować na prostokątny placek o grubości ok.1 cm. [nie wałkowałam, tylko rozciągnęłam placek dłońmi posmarowanymi wcześniej olejem]. Na ciasto wyłożyć powidła i równomiernie je rozsmarować na całej powierzchni. Posmarowany placek zwinąć w rulon. Pokroić go w ok.2 cm plastry - układać je w przygotowanej blaszce w dowolny sposób. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok.15-20 minut.

Przygotować kruszonkę : mąkę wymieszać z cukrami, zalać gorącym, roztopionym masłem i wymieszać do powstania okruchów.

Wyrośnięte ciasto posypać kruszonką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C [w oryginale 180°C]. Piec przez ok.50 minut. 

Po upieczeniu ostudzić na kratce.

 

wersja dla "maszynistów" :

Przygotować rozczyn. Do misy maszyny wlać płynne składniki, potem wsypać suche, a na końcu wyrośnięty rozczyn. Nastawić program "ciasto rosnące" (ok.1,5 godz.) - uwaga ! ciasto bardzo rośnie ! Z wyrośniętym ciastem postępować jak w dalszej części przepisu.

 

puszysta drożdżówka z powidłami

 

 

puszysta drożdżówka z powidłami

 

 

 

piątek, 11 marca 2016

Kolejny przepis na smaczne, mięciutkie bułeczki. W sam raz na śniadanie :)

przepis znalazłam u Ewy

 

bułki na maślance

 

Składniki (na 12 bułek) :

  • 650 g mąki pszennej chlebowej [typ 750]
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 65 g miękkiego masła
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 330 g maślanki (w oryginale zsiadłego mleka)
  • pół szklanki letniego mleka

 

Drożdże pokruszyć i zasypać cukrem, odstawić na chwilę, aż staną się płynne.

Mąkę i sól przesiać do miski, dodać mleko, masło, maślankę i drożdże. Wyrabiać przez ok. 10 minut, aż ciasto stanie się miękkie, gładkie i elastyczne (można to zrobić mikserem, końcówką z hakiem).

Ciasto przełożyć do miski posmarowanej olejem, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

Wyrośnięte ciasto odgazować, podzielić na 12 równych części. Przykryć je ściereczką i zostawić na 10 minut, by odpoczęły.

Następnie uformować okrągłe bułeczki i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Naciąć każdą bułkę żyletką lub ostrym nożem. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210°C i piec przez ok.18 minut. Po upieczeniu ostudzić na kratce.

 

wersja dla "maszynistów" :

Drożdże zasypać cukrem, poczekać , aż staną się płynne. Do misy maszyny włożyć składniki w kolejności : płynne, suche, a na końcu drożdże. Włączyć program "ciasto rosnące" (ok.1,5 godz.). Z wyrośniętym ciastem postępować, jak w dalszej części przepisu.

 

bułki na maślance

 

 

 

niedziela, 06 marca 2016

Lubicie słodkości z dodatkiem mleka w proszku ? Bo ja bardzo :) Kiedy zobaczyłam u Ewy przepis na ciasteczka przekładane mleczną masą, wiedziałam, że prędzej czy później je upiekę. Ciastka są mocno kakaowe i niezbyt słodkie - mleczne nadzienie bardzo do nich pasuje. Mają jedną wadę - za szybko znikają ;)

przepis znalazłam u Ewy

 

ciasteczka kakaowe z mlecznym kremem

 

szklanka = 250 ml


Składniki (na ok.30 ciastek) :

ciasto :

  • 2 szklanki mąki wrocławskiej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 180 g masła
  • 2/3 szklanki gorzkiego kakao (ok.56 g)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki kefiru
  • 1 jajko
  • cukier puder z prawdziwą wanilią (dałam kilka kropli aromatu waniliowego)

masa do przełożenia :

  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki + 1 łyżka mleka w proszku
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej

 

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sitko.

Masło włożyć do rondelka, dodać kakao i cukier puder. Podgrzać do rozpuszczenia masła, wymieszać na jednolitą masę. Przestudzić.

Do mąki dodać wystudzoną masę, kefir, roztrzepane jajko i cukier z wanilią/aromat - wyrobić gładkie ciasto. Uformować je w kulę, włożyć do foliowego woreczka i schłodzić w lodówce przez ok.30-60 minut.

Schłodzone ciasto podzielić na kilka części. Każdą z nich delikatnie rozwałkować na grubość ok.3 mm, podsypując mąką. Wykrawać ciasteczka o średnicy ok.5 cm. Przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (najwygodniej zrobić to nożem lub szpatułką do ciasta, bo ciasto jest dość miękkie). Już na blasze można odcisnąć na nich wzorki stempelkami do ciasta.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok. 9-10 minut. Po upieczeniu ostudzić na kratce.

Przygotować masę : mleko wymieszać z cukrem, podgrzać do rozpuszczenia cukru. Ostudzić. Masło zmiksować na puszystą masę, dodać mleko w proszku i ostudzone mleko z cukrem. Zmiksować. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego.

Na ostudzone ciastka wyciskać małe porcje masy, przykrywać drugim ciasteczkiem. Gotowe ciastka przełożyć do zamykanego pojemnika, schłodzić w lodówce, aby masa stężała.

 

ciasteczka kakaowe z mlecznym kremem

 

 

ciasteczka kakaowe z mlecznym kremem

 

poniedziałek, 29 lutego 2016

Delikatne, puszyste bułeczki ze słodkim nadzieniem. Pyszne !

W oryginalnym przepisie było nadzienie z czekolady i śmietanki - z braku śmietanki postanowiłam nadziać ślimaczki nutellą.

przepis znalazłam u Joli

 

drożdżowe ślimaczki z nutellą

 

Składniki (na 12-16 bułeczek):

ciasto :

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 120 g cukru
  • 2 jajka
  • 200 ml letniego mleka
  • 70 g miękkiego masła
  • szczypta soli

nadzienie :

  • 3-4 łyżki nutelli

 

Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, odstawić na chwilę, aż staną się płynne. Wymieszać z mlekiem i 1 łyżką mąki, odstawić na 10-15 minut, aż zaczną rosnąć.

Do miski przesiać mąkę, dodać resztę cukru, szczyptę soli, wyrośnięty zaczyn, roztrzepane jajka i miękkie masło. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto (ręcznie lub przy pomocy miksera) - powinno odchodzić od ścianek miski. Przełożyć do miski posmarowanej olejem, przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 - 2 godziny (do podwojenia objętości).

Nutellę włożyć do garnuszka i delikatnie podgrzać, aby stała się rzadsza - będzie ją łatwiej rozsmarować.

Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na kwadrat o wymiarach 20x20cm (u mnie wyszedł trochę dłuższy prostokąt). Oba kwadraty posmarować nutellą, zwinąć jak roladę. Każdy pokroić ostrym nożem na 6 części (u mnie 8). Ślimaczki ułożyć na blasze o wymiarach 24x28 cm wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie to była duża blacha z wyposażenia piekarnika). Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 45 minut.

Wyrośnięte bułeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok. 30 minut. Upieczone ślimaczki ostudzić na kratce.

 

wersja dla "maszynistów" :

Przygotować zaczyn - jak powyżej. Do misy maszyny włożyć składniki w kolejności : płynne, sypkie, na końcu wyrośnięty zaczyn. Nastawić program "ciasto rosnące" (ok.1,5 godz.). Z wyrośniętym ciastem postępować jak w dalszej części przepisu.

 

drożdżowe ślimaczki z nutellą

 

 

drożdżowe ślimaczki z nutellą

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 120