| < Wrzesień 2014 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
O autorze
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TREŚCI w BUDOWIE
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
środa, 27 sierpnia 2014

Dawno nie piekłam niczego na drożdżach (poza pizzą, ale to się nie liczy ;) ). Od kilku dni miałam ochotę na drożdżowe buchty, które wypatrzyłam w książce Liski. W końcu wczoraj wieczorem nie wytrzymałam i zabrałam się za pieczenie :)

Z ciastem bardzo dobrze się pracuje, łatwo je formować, nie klei się do rąk. Buchty wyszły miękkie i puszyste. Mają delikatnie cytrynowy smak i są niezbyt słodkie. I bardzo szybko znikają ;)

przepis - White plate. Słodkie. - E.Mórawska

 

buchty drożdżowe z truskawkowymi powidłami

 

Składniki :

  • 500 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 70 g drobnego cukru
  • 70 g miękkiego masła
  • 170 ml ciepłego mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 200 g powideł truskawkowych (lub powideł śliwkowych albo marmolady morelowej)
  • olej do posmarowania formy

 

Drożdże pokruszyć i wrzucić do garnuszka, posypać 1 łyżeczką cukru, odstawić na kilka minut. Gdy się rozpuszczą, wlać do nich ciepłe mleko i dodać 1 łyżkę mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.

Do dużej miski wsypać mąkę, dodać masło, jajka, cukier, skórkę cytrynową i ekstrakt waniliowy. Wlać wyrośnięty rozczyn. Wyrobić gładkie, lśniące ciasto - można to zrobić ręcznie lub mikserem (należy użyć końcówek z hakami). Miskę z wyrobionym ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - na ok.1 godzinę.

Tortownicę* o średnicy 30 cm posmarować olejem. Wyrośnięte ciasto podzielić na kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę rozpłaszczyć w dłoni, nałożyć na środek 1 łyżeczkę powideł, dokładnie zlepić i z powrotem uformować kulkę. Bułeczki ułożyć w tortownicy**, zlepieniem do dołu. Przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na ok.30-40 minut. Po wyrośnięciu folię zdjąć.

Wyrośnięte bułeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C i piec je przez ok.35 minut. Po upieczeniu pozostawić w formie na ok.15 minut, a potem wyjąć z tortownicy i przełożyć na kratkę.

Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

 

* można również użyć prostokątnej formy o podobnej powierzchni

** Liska pisała, że miedzy bułeczkami należy zachować 2-3 cm odstępy - ale w tortownicy nie dało się tego zrobić, układałam kulki jedna koło drugiej i wykorzystałam całą powierzchnię formy

 

buchty drożdżowe z truskawkowymi powidłami

 

 

buchty drożdżowe z truskawkowymi powidłami

 

 

buchty drożdżowe z truskawkowymi powidłami

 

poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Dzisiaj na deser zrobiłam budyń. Niezwykły - bo z tapioki. Od dawna mnie korciło, żeby go ugotować. W końcu udało mi się kupić drobną tapiokę i postanowiłam spróbować, jak to cudo smakuje.

Deser ma konsystencję nie do końca budyniową - przypomina raczej skrzyżowanie budyniu z kisielem, ciągnie się i jest dość gęsty. Przyjemnie pachnie wanilią. Polany korzennym sosem śliwkowym nabiera ciekawego smaku. Na pewno zrobię powtórkę, tym razem z innymi owocami :)

przepis znalazłam w książce Ani Włodarczyk "Zapach truskawek"

 

budyń z tapioki z cynamonowym sosem śliwkowym

 

Składniki (na 3-4 porcje) :

budyń :

sos :

  • 200 g śliwek, wypestkowanych
  • 1 łyżka cukru
  • ćwierć łyżeczki cynamonu
  • 2-3 łyżki wody

 

Tapiokę wypłukać na sitku, przełożyć do rondelka i zalać mlekiem. Odstawić na 1 godzinę.

W tym czasie przygotować sos śliwkowy: do małego garnuszka wrzucić śliwki i wlać 2-3 łyżki wody. Postawić na niedużym ogniu i podgrzewać, aż się rozgotują. Zdjąć z ognia, zmiksować blenderem. Jeżeli w musie zostaną kawałeczki skórek, przetrzeć go przez sitko. Do musu śliwkowego dodać cukier i cynamon, wymieszać, żeby cukier się rozpuścił. Odstawić.

Po godzinie rondel z tapioką postawić na średnim ogniu, dodać cukier, zagotować (zamieszać, żeby kulki nie przywarły do dna garnka). Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i gotować masę przez ok.10-15 minut, cały czas mieszając. Budyń jest gotowy, gdy kuleczki staną się przezroczyste.

Do pucharków nałożyć porcje budyniu i ozdobić je musem śliwkowym .

 

* w oryginalnym przepisie budyń był podawany z malinami

 

budyń z tapioki z cynamonowym sosem śliwkowym

 

 

 

budyń z tapioki z cynamonowym sosem śliwkowym

 

 

 

piątek, 22 sierpnia 2014

Pyszne, wilgotne ciasto bananowe o pięknym, złocistym kolorze i karmelowym aromacie. Niby zwykły bananowy chlebek, ale jednak niezwykły. Dzięki dodatkowi karmelu nabiera specyficznego smaku. Polecam !

przepis - White plate. Słodkie - Eliza Mórawska (czyli Liska)

 

ciasto z karmelizowanymi bananami

 

Składniki :

  • 3 banany (ok. 460 g), obrane ze skórki i pokrojone w plasterki
  • 120 g cukru
  • 80 g masła
  • 50 ml mleka
  • 1 duże jajko
  • 230 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego

 

Cukier i masło umieścić na dużej patelni z nieprzywierającym dnem i podgrzewać na średnim ogniu do rozpuszczenia. Zwiększyć ogień i mieszać do momentu, aż zrobi się złocistobrązowy karmel. Należy pilnować, żeby masa się nie przypaliła, bo będzie gorzka.

Patelnię z gotowym karmelem zdjąć z ognia, wrzucić plasterki bananów i dokładnie wymieszać. Odstawić do ostudzenia. Gdy masa ostygnie, rozgnieść banany drewnianą łopatką lub widelcem.

W misce roztrzepać jajka z mlekiem, dodać powoli bananowo-karmelową masę, zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą i cukrem waniliowym, dodać do bananów, dokładnie wymieszać, nie miksować.

Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 27 x13 cm ( u mnie tortownica o średnicy 24 cm)*, wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C i piec przez ok.45-50 minut. Upieczone ciasto ostudzić w formie przez 15 minut, a potem przełożyć na kratkę ( u mnie stygło w formie ).

 

* moje keksówki są albo większe, albo mniejsze, niż ta podana w przepisie, więc do pieczenia użyłam tortownicy

 

ciasto z karmelizowanymi bananami

 

środa, 20 sierpnia 2014

Jak już kiedyś pisałam, zupy rzadko pojawiają się na moim blogu. Mam kilka takich, które przyrządzam najczęściej i co do których mam pewność, że wszystkim będą odpowiadały. Od czasu do czasu pozwalam sobie na małą fanaberię i gotuję zupę, której np. mój niejadek nie tknie ;) Tym razem na specjalne życzenie dziecięcia przygotowałam zupę brokułową. Było zamówienie na zupę-krem, więc poszperałam w necie i znalazłam odpowiedni przepis.

Zupa wyszła delikatna i kremowa. Dla zaostrzenia smaku dodałam szczyptę chili i mielonego czarnego pieprzu. Smakowało wszystkim :)

przepis znalazłam na stronie Zakochane w zupach

 

zupa krem z brokułów

 

Składniki :

  • 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 1 brokuł
  • 4-5 ziemniaków
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka masła
  • 60 ml śmietanki 30 lub 36%
  • czarny pieprz, chili , sól

do podania :

  • grzanki lub groszek ptysiowy

 

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Brokuła umyć i podzielić na małe różyczki. Cebulę obrać i drobno posiekać.

W garnku roztopić masło i zeszklić na nim posiekaną cebulkę. Wrzucić ziemniaki i zalać gorącym bulionem. Przykryć i gotować, aż ziemniaki lekko zmiękną. Dodać brokuła, gotować przez ok. 10 minut na niedużym ogniu.

Gdy warzywa są miękkie, zdjąć garnek z ognia i zmiksować zupę blenderem na gładko (ostrożnie, bo może pryskać i łatwo się poparzyć).

Do zmiksowanej zupy dodać śmietankę, wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem i chili, w razie potrzeby dosolić. Podawać z grzankami z bułki lub z groszkiem ptysiowym.

 

sobota, 16 sierpnia 2014

Niedawno moja biblioteczka powiększyła się o kolejną książkę - "White plate. Słodkie". Po przejrzeniu jej w księgarni nabrałam ochoty na wypróbowanie Liskowych przepisów, więc przy najbliższej okazji zamówiłam ją sobie (w prezencie urodzinowym ;) ).

Na pierwszy ogień poszło ciasto biszkoptowe z owocami. Prosty przepis, niewiele składników - tylko sposób wykonania niezbyt precyzyjny - gdzieś po drodze zaginęło masło ;) Jakoś sobie poradziłam, dodając je pod koniec przygotowań. Ciasto wyszło lekkie i puszyste, ładnie wyrośnięte (chociaż podczas studzenia trochę opadło). Myślę, że i bez masła by się udało ;)

 

przepis - "White plate. Słodkie" E.Mórawska

 

ciasto biszkoptowe z borówką amerykańską

 

Składniki ( na tortownicę o średnicy 22-24 cm ):

  • 125 g cukru pudru
  • 125 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 4 duże jajka (osobno białka i żółtka)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g borówki amerykańskiej

 

Masło roztopić w mikrofali lub na kuchence. Ostudzić.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.

Tortownicę posmarować masłem i oprószyć bułką tartą (zamiast tego można ją wyłożyć papierem do pieczenia).

Do żółtek wsypać połowę cukru pudru i utrzeć na kogel-mogel. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać pozostały cukier.

Do kogla-mogla dodać 2 łyżki ubitej piany z białek, delikatnie wymieszać. Wsypać mąkę, wymieszać drewnianą łyżką. Dodać ostudzone masło*, połączyć z masą. Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.

Ciasto przełożyć do tortownicy. Na wierzchu ułożyć borówki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok.45-50 minut lub do suchego patyczka.

Upieczone ciasto ostudzić, a po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

 

* w przepisie nie było podane, w którym momencie dodać masło. Wlałam je do ciasta po dodaniu mąki - wmieszałam je na najniższych obrotach miksera (było dość gęste).

 

ciasto biszkoptowe z borówką amerykańską

 

 

ciasto biszkoptowe z borówką amerykańską

czwartek, 14 sierpnia 2014

Tego lata postanowiłam, że przygotuję parę słoiczków powideł morelowych. Są idealne (wręcz niezbędne) do kantyczki. Do chałki albo bułeczek też będą pasować :)

Miałam do przerobienia parę kilo bardzo dojrzałych moreli - w sam raz na przetwory !

 

powidła morelowe

 

Składniki :

  • 4-4,5 kg dojrzałych moreli
  • ok. 3 szklanki cukru (ok.660 g) - w zależności od dojrzałości owoców
  • sok z połowy cytryny
  • 1 laska cynamonu (opcjonalnie)

 

Morele* umyć, przepołowić, usunąć pestki. Włożyć do szerokiego, niskiego garnka o grubym dnie. Jeżeli są mało soczyste, wlać pół szklanki wody (moje puściły dużo soku, więc nie było potrzeby dodawania wody). Dodać sok z cytryny. Podgrzewać na małym ogniu, aż się rozgotują, od czasu do czasu mieszając.

Rozgotowane owoce zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sitko. Dodać cukier, wymieszać. Wrzucić laskę cynamonu. Gotować na małym ogniu (co jakiś czas mieszając), aż masa odparuje i zgęstnieje. 

Wyjąć cynamon. Gotowe powidła przełożyć do wyparzonych słoiczków. Zakręcić. Pasteryzować przez ok.15-20 minut.

 

* morele można przed obróbką obrać ze skórki.

**gotowanie powideł można sobie rozłożyć na kilka dni, codziennie podgrzewając masę owocową

 

powidła morelowe

 

Przepis dodaję do akcji Kabamaigi - Morelkowo Brzoskwiniowo 6 .

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 109