| < Luty 2015 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28  
O autorze
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TREŚCI
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
sobota, 21 lutego 2015

Niesamowicie kruche maślane ciasteczka o waniliowym smaku. Prosty przepis. Ideał :) Bardzo polecam, są pyszne !

przepis dostałam od koleżanki, kiedyś znalazłyśmy go gdzieś w sieci i Ewa od dawna z powodzeniem go wykorzystuje, ja sięgnęłam do niego dopiero dzisiaj :)

 

klawisze

 

Składniki :

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g miękkiego masła
  • 16 g cukru wanilinowego (lub domowego waniliowego)

do posypania :

  • 4-5 łyżek jasnego cukru trzcinowego

 

Do miski wsypać sypkie składniki, dodać masło. Zagnieść ciasto.

Ciasto przełożyć na dużą blachę z wyposażenia piekarnika i ugnieść dłońmi na całej powierzchni. Potem rozwałkować przez folię spożywczą na grubość ok.0,5 cm. Posypać cukrem trzcinowym.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez ok.10 minut lub dłużej,do zrumienienia. Od razu po upieczeniu gorące ciasto pokroić na prostokątne klawisze (ciasto będzie miękkie, po ostygnięciu stwardnieje). Zostawić do ostudzenia i dopiero wtedy zdjąć z blachy.

 

klawisze

 

 

klawisze

 

poniedziałek, 16 lutego 2015

Delikatny, kremowy sernik. Nie za słodki. Wilgotny, ale nie mokry. Najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce. Jest pyszny, polecam !

Jako bazę wykorzystałam przepis z Kwestii Smaku na sernik idealny , nieco go modyfikując.

 

sernik waniliowy

 

szklanka = 250 ml

Składniki :

spód :

  • 350 g herbatników maślanych*
  • 120 g masła

masa serowa :

  • 1 kg kremowego białego sera w wiaderku
  • 250 g mascarpone
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki budyniu waniliowego [proszku budyniowego]
  • 5 jajek
  • 16 g cukru wanilinowego lub domowego waniliowego

 

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia tak, aby papier po zapięciu wystawał na zewnątrz. Boki tortownicy posmarować masłem.

Herbatniki drobno zmielić w blenderze [lub włożyć do torebki foliowej i pokruszyć wałkiem do ciasta]. Masło roztopić i wymieszać z pokruszonymi herbatnikami. Masę równomiernie rozłożyć na dnie tortownicy, lekko ugnieść. Odstawić.

Do misy miksera włożyć ser, oba cukry, mascarpone i budyń. Miksować na średnich obrotach miksera, aż masa stanie się gładka i jednolita. Nie przerywając miksowania dodawać kolejno jajka (po jednym).

Gotową masę wlać do przygotowanej tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piec przez ok.60-90 minut (sernik powinien być ścięty). Po upieczeniu sernik zostawić w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na kilkanaście minut, a potem wyjąć, postawić na kratce i zostawić do ostudzenia. Całkowicie ostudzony sernik wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

 

* użyłam herbatników z czekoladą, ale ich nie polecam, bo spód po upieczeniu zrobił się twardy i ciężko było go pokroić

** podczas pieczenia sernik trochę urośnie, a potem opadnie - nie ma się czym martwić - tak ma być :)

 

sernik waniliowy

 

 

sernik waniliowy

 

wtorek, 03 lutego 2015

Pyszne kruche maślane ciasteczka z marmoladą - szybko można je przygotować, a jeszcze szybciej znikają ;) Bardzo polecam !

przepis Doroty (w oryginale ciasteczka były wyciskane maszynką do ciastek, ja swoją pożyczyłam, więc musiałam sobie poradzić w inny sposób)

 

maślane ciasteczka z marmoladą

 

Składniki :

  • 220 g masła w temperaturze pokojowej
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 300 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub kilka kropli aromatu waniliowego)
  • szczypta soli
  • kilka łyżeczek twardej marmolady

 

Dwie duże blachy z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.

Masło zmiksować na jasną, puszystą masę. Nadal miksując dodawać cukier, potem żółtka i ekstrakt z wanilii.

Do masy maślanej dodać obie mąki i sól, zmiksować na gładko. Z ciasta formować kuleczki wielkości dużego orzecha laskowego, układać je na blasze w niedużych odstępach (ciastka prawie nie rosną). Końcem drewnianej łyżki lub palcem zrobić na środku każdej kulki wgłębienie. Do powstałych dołków nakładać po kawałeczku marmolady.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok.15-20 minut* - ciastka powinny się zarumienić. Po upieczeniu ostudzić na kratce.


* czas pieczenia zależy od piekarnika - w oryginalnym przepisie było to 12 minut

 

maślane guziczki z marmoladą

 

 

maślane guziczki z marmoladą

środa, 28 stycznia 2015

Piernikowe w smaku, złociste ciasto z dodatkiem bakalii i mocnej czarnej herbaty. Bardzo proste w przygotowaniu, wystarczy mikser i jedna miska :)

przepis znalazłam u Atiny

 

gruzińskie ciasto herbaciane

 

szklanka = 250 ml

Składniki :

  • 200 ml zaparzonej mocnej czarnej herbaty (lekko ciepłej)
  • 2 szklanki mąki
  • 6 łyżek oleju
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki konfitur (użyłam dżemu brzoskwiniowego)
  • 1 czubata łyżeczka sody
  • po pół łyżeczki cynamonu, mielonego imbiru i kardamonu
  • pół szklanki orzechów włoskich + pół szklanki suszonej żurawiny [można dodać inne ulubione bakalie]

 

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cały czas ucierając dodać olej, konfiturę i herbatę.

Do masy dodać mąkę połączoną z przyprawami i sodą, krótko wymieszać łyżką lub trzepaczką - do połączenia składników. Na końcu dodać bakalie, krótko wymieszać.

Ciasto wlać do keksówki o wymiarach 35 x 12 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C , piec przez ok.40 minut lub do suchego patyczka [moje ciasto potrzebowało ok.60 minut]. 

 

gruzińskie ciasto herbaciane

 

 

gruzińskie ciasto herbaciane

 

niedziela, 25 stycznia 2015

Prosty i dość szybki w przygotowaniu chlebek. Najsmaczniejszy w dniu pieczenia - na drugi dzień robi się trochę gliniasty. Z podanych składników wychodzą 2 ok.półkilogramowe bochenki. Zabrakło mi maślanki (a w sklepie była tylko owocowa), więc zrobiłam eksperyment i użyłam zamiast niej kefiru. 

przepis z książki "Chleb. Pieczemy w domu" Beatrice Ojakangas

 

babciny chleb pszenny na maślance

 

Składniki (na 2 bochenki) :

  • 7 g suchych drożdży
  • 1/4 szklanki ciepłej wody (40-45°C)
  • 2 łyżki cukru
  • 6 łyżek miękkiego masła lub margaryny
  • 2 łyżeczki soli
  • 1,5 szklanki ciepłej maślanki (40-45°C) - [u mnie kefir]
  • 2,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 - 2,5 szklanki zwykłej mąki pszennej

 

W dużej misce wymieszać drożdże z wodą, dodać cukier i odstawić na 5 minut (aż drożdże się spienią). Dodać masło, sól, maślankę oraz mąkę pełnoziarnistą - dokładnie zagnieść. Powoli dodawać mąkę pszenną, zagniatać do uzyskania gładkiego, twardego ciasta. Odstawić na 15 minut.

Wyłożyć ciasto na oprószony mąką blat, zagniatać, aż stanie się gładkie i sprężyste (ok.10 minut). Włożyć do posmarowanej tłuszczem miski, obrócić, aby natłuścić ciasto ze wszystkich stron. Przykryć miskę ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok.1 godzinę (ciasto powinno podwoić objętość).

Wyrośnięte ciasto odgazować, podzielić na 2 równe części. Uformować dwa okrągłe bochenki. Nasmarować tłuszczem dwie tortownice o średnicy 20 cm. Ułożyć bochenki w formach, "szwem" do dołu. Odstawić do wyrośnięcia, aż ciasto prawie podwoi objętość (45-60 minut).

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec przez ok.25-30 minut (aż chleb się zarumieni, a postukany od spodu wyda głuchy odgłos). [po 30 minutach pieczenia chlebki miały miękki spód, więc piekłam je jeszcze przez ok. 10 minut ułożone bezpośrednio na blasze].

Upieczone bochenki wyjąć z form i ostudzić na kratce.


wersja dla "maszynistów" :

Składniki umieścić w maszynie w następującej kolejności : mokre, suche, a na końcu drożdże. Nastawić program "zagniatanie z wyrastaniem". Z wyrośniętym ciastem postępować jak w powyższej części przepisu.

 

babciny chleb pszenny na maślance

 

 

babciny chleb pszenny na maślance

sobota, 24 stycznia 2015

Miękkie, puszyste rogaliki ze słodkim marmoladkowym nadzieniem. Bardzo smaczne, chociaż ich przygotowanie jest nieco kłopotliwe. Ciasto jest dość luźne, trudno je rozwałkować - dodałam ciut więcej mąki niż podano w przepisie, wałkowałam na posypanym mąką blacie, a mimo to ciężko było je uformować w zgrabne rogaliki. Ale jakoś się w końcu udało ;)

przepis - Dorotus

 

drożdżowe rogaliki z marmoladą

 

Składniki :

ciasto :

  • 560 g mąki pszennej tortowej [dałam 600 g]
  • 10 g suchych drożdży lub 20 g świeżych
  • 350 ml mleka
  • 2 jajka
  • 80 g roztopionego masła
  • 75 g cukru
  • pół łyżeczki soli

nadzienie :

  • marmolada lub gęste powidła

 

Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi zrobić najpierw rozczyn). Dodać mleko, jajka, cukier i sól, wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać roztopione i przestudzone masło. Wyrabiać ciasto do momentu, gdy stanie się miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok.1,5 godziny (ciasto powinno podwoić swoją objętość).

Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na oprószonym mąką blacie na długi prostokąt o wymiarach ok.18x35 cm. Radełkiem lub ostrym nożem wycinać naprzemiennie trójkąty o krótkiej podstawie i długich bokach. U podstawy każdego trójkąta nakładać po łyżeczce marmolady i zwijać rogaliki.

Uformowane rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając między nimi odstępy. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Wyrośnięte rogaliki wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec przez ok. 13-15 minut (lub do złotego koloru). Po upieczeniu ostudzić na kratce. Ostudzone oprószyć cukrem pudrem.

 

wersja dla "maszynistów" :

Wszystkie składniki umieścić w misie maszyny do pieczenia w kolejności : płynne, sypkie, a na końcu drożdże. Ustawić program "zagniatanie z wyrastaniem" (ok.1,5 godziny). Z wyrośniętym ciastem postępować tak, jak w powyższej części przepisu.

 

drożdżowe rogaliki z marmoladą

 

 

drożdżowe rogaliki z marmoladą

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 113