| < Luty 2016 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29            
O autorze
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TREŚCI
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
poniedziałek, 01 lutego 2016

Szybki i łatwy do zrobienia chleb na drożdżach. Smaczny, wilgotny, z chrupiącymi ziarenkami. Polecam !

przepis znalazłam u Kasi

 

wieloziarnisty chleb na drożdżach

 

Składniki :

  • 500 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
  • 500 ml ciepłej wody (ale nie gorącej)
  • 25 g świeżych drożdży
  • pół szklanki otrębów pszennych
  • 4 łyżki pestek dyni
  • 3 łyżki pestek słonecznika
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki sezamu
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli

do posypania :

  • 2-3 łyżki mieszanki ziaren

 

W dużej misce wymieszać mąkę, ziarna i otręby.

W wodzie rozpuścić drożdże, sól i cukier - wlać do suchych składników. Wyrabiać ręcznie, aż składniki się połączą (ok.2-3 minuty). Ciasto będzie miało konsystencję gęstej owsianki. Miskę z ciastem przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na 25 minut. W tym czasie masa powinna potroić objętość.

Wyrośnięte ciasto wymieszać łyżką i wlać do formy o wymiarach 35x10 cm, wyłożonej papierem do pieczenia * . Posypać mieszanką ziaren i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.

Formę z wyrośniętym ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C , piec przez ok.40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika od razu zdjąć papier i przełożyć chleb na kratkę, aby ostygł.

 

* miałam spory kłopot z oderwaniem papieru od chleba. Następnym razem zamiast wykładać  papierem posmaruję formę masłem i posypię otrębami.

 

wieloziarnisty chleb na drożdżach

 

 

wieloziarnisty chleb na drożdżach

 

 

wieloziarnisty chleb na drożdżach

 

niedziela, 31 stycznia 2016

Miękkie, puszyste bułeczki, idealne na śniadanie. Mają tę zaletę, że zachowują świeżość również na drugi dzień po upieczeniu. Do tego łatwo je przygotować. Piekłam je z białym makiem, tak jak Liska, ale oczywiście można go zastąpić tradycyjnym, niebieskim.

przepis - Pracownia Wypieków

 

bułki z białym makiem

szklanka = 250 ml

 

Składniki ( na 10 bułek ) :

ciasto :

  • 2,5 szklanki mąki pszennej [użyłam typ 650]
  • 3/4 szklanki mleka
  • 50 ml oleju [w oryginale oliwa]
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki białego maku
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka drożdży instant lub 15 g świeżych drożdży

do posmarowania :

  • 1 żółtko + 1 łyżka mleka

do posypania :

  • 1 łyżka białego maku

 

Do miski wlać mleko, dodać oliwę, cukier i sól - wymieszać. Dodać drożdże, zamieszać i odstawić na 10 minut.

Następnie dodać jajko i powoli dodawać mąkę i mak. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przełożyć do miski posmarowanej olejem, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 45 minut.

Ciasto podzielić na 10 części, z każdej uformować kulkę i lekko spłaszczyć ją dłonią. Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 20-30 minut. Powinny znacznie urosnąć.

Wyrośnięte bułeczki posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać makiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez ok.13-15 minut. 

Po upieczeniu ostudzić bułeczki na kratce.

 

wersja dla "maszynistów" :

Do misy maszyny włożyć składniki w kolejności : mokre, suche, na końcu drożdże. Włączyć program "ciasto rosnące" (ok.1,5 godz.). Z wyrośniętym ciastem postępować tak, jak w dalszej części przepisu.

 

bułki z białym makiem

 

 

bułki z białym makiem

 

 

 

sobota, 23 stycznia 2016

Przetestowałam kolejny przepis na chleb na zakwasie. Przygotowania trwały dość długo, bo prawie 2 dni. Najpierw przygotowałam zaczyn, a potem ciasto wyrastało w lodówce przez 12 godzin. Mój chleb ładnie wyrósł w lodówce, ale potem trudno go było wyłożyć na blachę, bo przykleił się do koszyka. Ciasto było bardzo delikatne - po nacięciu chleb nieco oklapl, na szczęście podczas pieczenia trochę urósł.

przepis pochodzi z książki Małgorzaty Zielińskiej "Domowa piekarnia"

 

jasny chleb na zakwasie

 

Składniki (na bochenek o wadze ok.950 g):

zaczyn :

  • 50 g zakwasu pszennego lub żytniego
  • 80 g mąki pszennej typ 550 lub 650
  • 60 g wody

ciasto chlebowe :

  • cały zaczyn
  • 450 g mąki pszennej typ 550 lub 650
  • 60 g mąki żytniej chlebowej typ 720
  • 250 g wody
  • 1,5 łyżeczki soli

 

Przygotować zaczyn : do zakwasu dodać mąkę i wodę, wymieszać, lekko przykryć i odstawić na 12-14 godzin w temperaturze pokojowej. Zaczyn powinien w tym czasie podwoić swoją objętość, a potem lekko opaść.

Wyrośnięty zaczyn wymieszać z pozostałymi składnikami oprócz soli. Wyrabiać mikserem (końcówki haki) lub ręcznie do chwili, gdy składniki się połączą. W razie potrzeby dodać wody lub mąki.  Przykryć szczelnie i odstawić na 30 minut.

Do ciasta dodać sól rozpuszczoną w 1 łyżeczce letniej wody, wyrabiać przez 2-3 minuty. Ciasto nie powinno być zbyt ścisłe. Wyrobione ciasto włożyć do miski wysmarowanej lekko olejem, szczelnie przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 2,5 godziny.

Po 50 minutach wyrastania ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat i rozciągnąć je  na kształt prostokąta. Podzielić ciasto w myślach na 3 części, założyć dolną część , lekko przyciskając, potem górną - tak, jak składamy list do podłużnej koperty. Z otrzymanego prostokąta uformować kwadratowy pakiecik, zakładając krótsze boki do środka, zlepić, włożyć z powrotem do miski na kolejne 50 minut. Czynność odgazowywania i składania bochenka przeprowadzamy podczas wyrastania dwukrotnie i każdorazowo odstawiamy ciasto na 50 minut.

Po całkowitym wyrośnięciu delikatnie uformować podłużny lub okrągły bochenek, włożyć go do oprószonego mąką koszyka na 2-2,5 godziny (lub do lodówki na 8-12 godzin).

Piekarnik nagrzać do 240°C i naparować go przy pomocy spryskiwacza do kwiatów. Wyrośnięty chleb wyłożyć na rozgrzaną blachę w piekarniku i naciąć (jeżeli wyrasta w lodówce, należy go wyjąć godzinę przed pieczeniem). Piec przez ok.35 minut - do zbrązowienia skórki.

Upieczony chleb ostudzić na kratce.

 

jasny chleb na zakwasie

 

środa, 20 stycznia 2016

Wilgotne, sprężyste ciasto o mocno cytrynowym, kwaskowatym smaku. Jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Same zalety !

przepis wypatrzyłam u Madzi

 

ciasto cytrynowe

 

szklanka = 250 ml

Składniki :

  • 1 i 3/4 szklanki mąki (230 g)
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli [dałam trochę mniej]
  • 1/4 szklanki kwaśnej śmietany (60 g)
  • 1 duża cytryna
  • 1 i 1/4 szklanki cukru pudru (250 g)
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 5 dużych jajek (w temperaturze pokojowej)

do posypania :

  • cukier puder

 

Cytrynę wyszorować. Zetrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok.

W misce wymieszać mąkę, sól i proszek do pieczenia. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem, dodać jajka, zmiksować. Dodać sok i skórkę z cytryny, śmietanę oraz mąkę z proszkiem i solą. Zmiksować do połączenia składników.

Masę wlać do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej o wymiarach ok.30x12cm [u mnie 25x12cm]* i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok.50 minut (lub do suchego patyczka) - podczas pieczenia wierzch ciasta pęknie, ale tak ma być.

Upieczone ciasto ostudzić, a po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem**

 

*moja forma była trochę za mała i ciasto piekło się ok.15 minut dłużej

**w oryginalnym przepisie ciasto było polane lukrem zrobionym z soku z 1 cytryny wymieszanego z 1 szklanką cukru pudru 

 

ciasto cytrynowe

 

 

ciasto cytrynowe

 

piątek, 15 stycznia 2016

Tym razem dla odmiany upiekłam nie chleb, a rogaliki :) Przepis jest bardzo prosty, a rogale  pyszne - z chrupiącą skórką i mięciutkim środkiem. Najlepsze oczywiście świeżo po upieczeniu, ale i na drugi, a nawet na trzeci dzień są nadal miękkie. W przepisie zmieniłabym tylko jedną rzecz - ilość soli. Jak dla mnie jest jej o wiele za dużo, następnym razem (bo to wypiek zdecydowanie do powtórzenia) użyję jej mniej.

przepis ze strony przepisnachleb.pl

 

rogaliki z makiem

 

Składniki (na ok.12-14 rogali):

  • 25 g świeżych drożdży lub 14 g suchych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 600 g mąki pszennej typ 480 lub 550 [u mnie 650]
  • 1 płaska łyżka soli [to zdecydowanie za dużo - następnym razem dam 2 łyżeczki albo jeszcze mniej]
  • 50 g oleju rzepakowego
  • 360 g letniej wody

do posmarowania :

  • 1 jajko

do posypania :

  • 3-4 łyżki suchego maku

 

Świeże drożdże* pokruszyć do miseczki i wymieszać z łyżeczką cukru. Odstawić na chwilę.

Mąkę połączyć z drożdżami, solą, olejem i wodą. Zagnieść miękkie i elastyczne ciasto (można to zrobić mikserem z końcówkami-hakami). Pod koniec wyrabiania ciasto powinno delikatnie lepić się do dłoni - ale nie za bardzo.

Wyrobione ciasto włożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (powinno podwoić objętość).

Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, jeszcze raz krótko zagnieść i podzielić na dwie równe części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 40 cm x 20 cm i wyciąć trójkąty.

Każdy trójkąt zwinąć w rogalik, zaczynając od podstawy. Zwinięte rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi niewielkie odstępy. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut (lub do czasu, gdy wyraźnie urosną).

Wyrośnięte rogale posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez ok.25-30 minut, aż rogale się zezłocą.

Upieczone rogale przełożyć na kratkę i ostudzić.

 

wersja dla maszynistów :

Do misy maszyny włożyć składniki w kolejności : płynne, suche, a na końcu drożdże. Ustawić program "ciasto rosnące". Z wyrośniętym ciastem postępować tak, jak w dalszej części przepisu.

 

*jeżeli używamy suchych drożdży, należy od razu dodać je do mąki

 

rogaliki z makiem

 

rogaliki z makiem

 

rogaliki z makiem

 

wtorek, 12 stycznia 2016

Dawno nie było przepisu na chleb ... ;)

Tym razem chleb na zakwasie z dodatkiem piwa. Smaczny, o miękkim miąższu, delikatnie słodkawy. Piwo nie jest wyczuwalne :) Jego przygotowanie (chleba, nie piwa ;) ) zajmuje ok. 18 godzin, więc warto rozłożyć pracę na dwa dni.

W oryginalnym przepisie do ciasta chlebowego dodawany jest mielony kminek - ja pominęłam ten dodatek, bo nie wszyscy go lubią.

przepis pochodzi z książki Małgorzaty Zielińskiej (czyli Mirabbelki) - "Domowa piekarnia"

 

chleb na zaczynie piwnym

 

Składniki :

zaczyn (350 g) :

  • 200 ml jasnego piwa
  • 100 g mąki żytniej chlebowej typ 720 lub razowej typ 2000
  • 50 g zakwasu żytniego

ciasto (ok.900 g) :

  • 350 g przygotowanego wcześniej zaczynu
  • 130 g letniej wody
  • 200 g mąki pszennej typ 650
  • 100 g mąki żytniej typ 720
  • 100 g mąki żytniej razowej typ 2000
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka melasy lub brązowego cukru
  • opcjonalnie : 1 łyżeczka mielonego kminku (pominęłam)

 

Wieczorem przygotować zaczyn : piwo podgrzać, przestudzić. Wymieszać z mąką na gładką masę (nie może być grudek), dodać zakwas , wymieszać. Przykryć i odstawić na 8-12 godzin w temperaturze pokojowej.

Na drugi dzień rano wyrośnięty zaczyn wymieszać z wodą. Dodać mąki, sól i melasę. Mieszać, aż powstanie miękkie, lekko lepiące ciasto (ciasto mieszałam przy pomocy miksera z końcówkami hakami). Przykryć i odstawić na 40 minut.

Po 40 minutach ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej otrębami formy [użyłam keksówki o wymiarach 35x12 cm]. Ciasto powinno sięgać ok.3/4 wysokości formy [u mnie było trochę niżej]. Szczelnie przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 4-5 godzin. Ciasto powinno wyrosnąć do brzegów formy.

Wyrośnięty chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 230°C i w tej temperaturze piec przez 10 minut, następnie obniżyć temperaturę do 210°C i piec jeszcze przez ok.35 minut, do zbrązowienia skórki.

Upieczony chleb wyjąć z formy i ostudzić na kratce.

 

chleb na zaczynie piwnym

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 118