| < Lipiec 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
O autorze
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TREŚCI
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
wtorek, 09 października 2007

     Zawsze robię placki tylko z jabłkami , tym razem kombinowałam z bananami i cynamonem  - eksperyment się udał - placki wyszły bardzo smaczne .

 

Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany .

2 jajka+łyżeczkę cukru rozbełtać rózgą do ubijania piany , wlać trochę mleka , dodać ok.1 filiżanki mąki + pół łyżeczki sody . Dokładnie wymieszać ( nie może być grudek ) . Jeżeli ciasto jest za gęste - dolać mleka , jeżeli za rzadkie - dosypać trochę mąki . Można dodać trochę śmietany ( ja dodałam 1 łyżeczkę ) .

Do gotowego ciasta dodać starte na grubej tarce jabłko i pokrojonego banana + trochę cynamonu . Wymieszać , usmażyć placki . Gotowe placki posypać cukrem pudrem .

 

placki z jabłkami

 

czwartek, 04 października 2007

      Obowiązkowo jesienią muszą być grzyby . W tym roku dość późno się za nie zabrałam - nie byłam co prawda na grzybobraniu , ale dostałam w prezencie sporą torbę grzybów . Najładniejsze powędrowały do marynowania , pozostałe zrobiłam duszone ( część z nich zamroziłam "na zaś" ) .

 

Dokładnie oczyszczone i wypłukane grzyby drobno pokroić , udusić z dodatkiem posiekanej cebulki w małej ilości wody ( często mieszając - lubią się przypalać ) . Gdy są miękkie , oprószyć mąką , zagotować , dodać sól i pieprz do smaku , dodać śmietanę i wymieszać . Podawać posypane natką .

 

grzyby

 

środa, 05 września 2007

Poeksperymentowałam trochę z dodatkami - nie spodziewałam się , że karkówka wyjdzie taka dobra :)

 

Składniki :

  • 1 kg karkówki
  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 2-3 duże cebule
  • przyprawa gyros Kotanyi , ziele angielskie , listek laurowy
  • sól , pieprz , mąka , śmietana
  • oliwa do smażenia

 

Karkówkę umyć , pokroić w plastry , rozbić tłuczkiem . Posypać solą , pieprzem i przyprawą gyros . Odstawić do lodówki na godzinę , po wyjęciu z lodówki oprószyć mąką i podsmażyć na rumiano . Zdjęte z patelni mięso przełożyć do głebokiego garnka . Na pozostałym tłuszczu usmażyć pokrojoną w talarki cebulę , wrzucić do karkówki . Pieczarki obrać , umyć i pokroić w plasterki , paprykę oczyścić z gniazd nasiennych , poproić w paseczki - wszystko wrzucić do garnka z karkówką , podlać wodą , dodać listek laurowy i ziele angielskie . Dusić do miękkości na małym ogniu , pod koniec duszenia dodać łyżkę śmietany i delikatnie wymieszać . Podawać z pieczywem .

 

karkówka duszona

środa, 15 sierpnia 2007

Po prostu ... zebra

 

Składniki :

  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka oleju
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka wody

Ubić jajka z cukrem . Do ubitej masy dosypać 2,5 szklanki mąki , wlać olej i 1 szklankę wody nie przerywając miksowania . Na końcu wsypać proszek do pieczenia . Ciasto podzielić na 2 części , do jednej wsypać pozostałą mąkę , do drugiej - kakao . Dokładnie wymieszać . Do tortownicy wlewać na środek po 1 łyżce ciasta - na przemian jasnego i ciemnego .

Piec ok.1 godziny w 180 stopniach .

zebra

 

 

zebra

 

czwartek, 09 sierpnia 2007

Po pieczeniu szarlotki zostały mi białka , więc postanowiłam wypróbować przepis na bezy . Wyszły pyszne - kruche , a w środku lekko ciągnące .

 

Składniki :

  • pół szklanki białek
  • 1 szklanka cukru

Białka lekko ubić , wsypać połowę cukru . Ubijać dalej , aż piana stanie się lśniąca . Wtedy dosypać resztę cukru i ubijać dalej , dość długo - aż masa zgęstnieje .

Blachę wysmarować margaryną i oprószyć lekko mąką . Wyciskać na blachę małe porcyjki piany - najlepiej za pomocą szprycki do dekorowania ciast . Piec ( a właściwie suszyć ) około 1 godziny w temperaturze 100 stopni , na termoobiegu .

beza

piątek, 03 sierpnia 2007

Ciasto jest dość wilgotne . Ananasy są trochę za słodkie do tego ciasta , ale nie miałam pod ręką innych owoców . Kwaskowate owoce bardziej by pasowały ...

 

Składniki :

  • 4 jajka
  • szklanka cukru
  • kostka masła
  • 30 dag.jogurtu ( naturalnego lub owocowego )
  • 2 szklanki mąki
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • owoce ( dowolne )

 

 

Żółtka utrzeć do białości z połową cukru . Wciąż ucierając dodawać masło , a gdy uzyska się jednolitą masę , dodać jogurt . Białka ubić na sztywno , pod koniec ubijania dodać pozostały cukier . Do żółtkowej masy dodawać na przemian , cały czas delikatnie mieszając , pianę i mąkę z proszkiem do pieczenia . Wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blachy , obłożyć owocami .

Piec ok.1 - 1'15 godz. w temperaturze 175 stopni .

 

ciasto jogurtowe