| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
O autorze
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TREŚCI
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
środa, 15 sierpnia 2007

Po prostu ... zebra

 

Składniki :

  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka oleju
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka wody

Ubić jajka z cukrem . Do ubitej masy dosypać 2,5 szklanki mąki , wlać olej i 1 szklankę wody nie przerywając miksowania . Na końcu wsypać proszek do pieczenia . Ciasto podzielić na 2 części , do jednej wsypać pozostałą mąkę , do drugiej - kakao . Dokładnie wymieszać . Do tortownicy wlewać na środek po 1 łyżce ciasta - na przemian jasnego i ciemnego .

Piec ok.1 godziny w 180 stopniach .

zebra

 

 

zebra

 

czwartek, 09 sierpnia 2007

Po pieczeniu szarlotki zostały mi białka , więc postanowiłam wypróbować przepis na bezy . Wyszły pyszne - kruche , a w środku lekko ciągnące .

 

Składniki :

  • pół szklanki białek
  • 1 szklanka cukru

Białka lekko ubić , wsypać połowę cukru . Ubijać dalej , aż piana stanie się lśniąca . Wtedy dosypać resztę cukru i ubijać dalej , dość długo - aż masa zgęstnieje .

Blachę wysmarować margaryną i oprószyć lekko mąką . Wyciskać na blachę małe porcyjki piany - najlepiej za pomocą szprycki do dekorowania ciast . Piec ( a właściwie suszyć ) około 1 godziny w temperaturze 100 stopni , na termoobiegu .

beza

piątek, 03 sierpnia 2007

Ciasto jest dość wilgotne . Ananasy są trochę za słodkie do tego ciasta , ale nie miałam pod ręką innych owoców . Kwaskowate owoce bardziej by pasowały ...

 

Składniki :

  • 4 jajka
  • szklanka cukru
  • kostka masła
  • 30 dag.jogurtu ( naturalnego lub owocowego )
  • 2 szklanki mąki
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • owoce ( dowolne )

 

 

Żółtka utrzeć do białości z połową cukru . Wciąż ucierając dodawać masło , a gdy uzyska się jednolitą masę , dodać jogurt . Białka ubić na sztywno , pod koniec ubijania dodać pozostały cukier . Do żółtkowej masy dodawać na przemian , cały czas delikatnie mieszając , pianę i mąkę z proszkiem do pieczenia . Wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blachy , obłożyć owocami .

Piec ok.1 - 1'15 godz. w temperaturze 175 stopni .

 

ciasto jogurtowe

 

czwartek, 02 sierpnia 2007

Na dobry początek ...

Zwykle z tego przepisu robię szarlotkę , tym razem spróbowałam z wiśniami i porzeczkami . To dobre połączenie , bo kwaskowate wiśnie i porzeczki dobrze się komponują ze słodką bezą .


2 szklanki mąki i pół kostki margaryny posiekać . Dodać pół szklanki cukru i 2 łyżeczki proszku do pieczenia , dalej siekać . Następnie dodać 3 żółtka i 3 łyżki śmietany - zagnieść ciasto , ulepić z niego kulę i wstawić do lodówki na około pół godziny .

Schłodzone ciasto rozwałkować , wyłożyć na blachę , ponakłuwać widelcem . Podpiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 215-220 stopni do zrumienienia ( około 15 minut ) . Następnie na tak przygotowane ciasto wyłożyć wydrylowane i odsączone z soku wiśnie ( 1 kg ) i garść lub dwie czerwonych porzeczek . Na owoce wyłożyć pianę ubitą z 3 białek i pół szklanki cukru . Piec jeszcze około 30-40 minut w temperaturze 180-190 stopni.

 

ciasto wiśniowo-porzeczkowe

1 ... 121 , 122