| < Kwiecień 2018 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
O autorze
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TRE¦CI
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
czwartek, 05 stycznia 2017

Smaczny drożdżowy chlebek o chrupi±cej skórce i miękkim mi±ższu. Przepis jest prosty - wystarczy wieczorem wymieszać składniki, odstawić do powolnego wyrastania w lodówce, a rano upiec chleb. W sam raz na weekendowe ¶niadanie !  Mój nie był zbyt urodziwy, bo do¶ć mocno popękał z boku, ale smakował bardzo dobrze :)

przepis znalazłam u Ewy

 

prosty chleb z garnka

 

szklanka = 250 ml

Składniki :

  • 350 g m±ki pszennej typ 650
  • 200 g m±ki żytniej pytlowej (typ 720)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 łyżeczki oleju
  • 20 g ¶wieżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 szklanki ciepłej wody (nie gor±cej !)

 

Do garnuszka włożyć pokruszone drożdże, zasypać cukrem i łyżeczk± m±ki, zalać połow± ciepłej wody, wymieszać do rozpuszczenia drożdży. Odstawić na ok.10 minut do wyro¶nięcia.

Do dużej miski wsypać obie m±ki, sól, dodać olej, pozostał± wodę i wyro¶nięty rozczyn drożdżowy. Wymieszać łyżk± lub ręcznie - gdyby masa była za gęsta, można dodać 2-3 łyżki wody. Miskę owin±ć szczelnie foli± spożywcz± i wstawić do lodówki na cał± noc (ciasto sporo uro¶nie).

Następnego dnia rano wyj±ć ciasto z lodówki, przełożyć na posypany m±k± blat i krótko wyrobić (aż przestanie lepić się do r±k). Uformować owalny lub okr±gły bochenek (w zależno¶ci od kształtu posiadanego naczynia). Przykryć ¶ciereczk± i zostawić do wyro¶nięcia na 40 minut.

Do zimnego piekarnika wstawić naczynie żaroodporne* wraz z pokrywk±, nagrzać piekarnik do 220°C. 

Wyj±ć nagrzane naczynie z piekarnika**, przełożyć do niego wyro¶nięte ciasto, przykryć pokrywk± i wstawić z powrotem do piekarnika, na drug± półkę od dołu. Zmniejszyć temperaturę do 200°C.

Piec przez 30 minut, po tym czasie zdj±ć pokrywkę i piec chleb jeszcze przez 15-20 minut. Upieczony bochenek*** wyj±ć z naczynia i ostudzić na kratce. 

 

uwagi :

* użyłam owalnego naczynia o wymiarach 28x19 cm, wys.7 cm

** najlepiej postawić je na drewnianej desce

*** upieczony chleb po postukaniu od spodu wydaje głuchy odgłos

 

prosty chleb z garnka

 

 

prosty chleb z garnka


poniedziałek, 28 listopada 2016

Nieskomplikowany przepis + minimum składników = pyszne ciastka :) Robi się je naprawdę szybko (pomijaj±c czas chłodzenia). Struktur± przypominaj± ciasto francuskie. Szybko znikaj± z talerza ;)  Polecam !

przepis pochodzi z ksi±żki Olii Hercules "Mamuszka"

 

berlińskie ciasteczka twarogowe

 

Składniki (na ok.20 ciastek) :

  • 80 g margaryny (zamiast niej można użyć masła)
  • 200 g tłustego twarogu
  • 200 g m±ki pszennej + trochę do podsypania
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

do obtoczenia :

  • 50 g cukru

 

Duż± blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.

Do miski włożyć twaróg i margarynę, dokładnie wymieszać. Dodać przesian± m±kę z proszkiem, zagnie¶ć gładkie ciasto. Zawin±ć w folię spożywcz± i schłodzić w lodówce przez co najmniej 30 minut.

Blat obficie oprószyć m±k±, rozwałkować na nim ciasto (ma mieć grubo¶ć trochę poniżej 2 mm). Wykrawać foremk± kr±żki o ¶rednicy 10 cm*.

Na płaski talerzyk wysypać cukier. Przyłożyć do cukru kr±żek, złożyć go na pół cukrem do wewn±trz. Przytkn±ć ponownie do cukru złożony kr±żek i znów złożyć na pół, cukrem do wewn±trz. Na koniec przytkn±ć do cukru jedn± stronę złożonego ciasteczka (ćwiartki kr±żka) i ułożyć je na blasze cukrem do góry. Tak samo post±pić z pozostałymi kr±żkami.

Wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok.30-40 minut**, aż ciasteczka zarumieni± się na ciemnozłoty kolor. 

 

uwagi :

* wycinałam kr±żki foremk± o ¶rednicy 8 cm - tym samym wyszło mi więcej ciastek - ok.32 szt.

** u mnie wystarczyło 30 minut

 

berlińskie ciasteczka twarogowe

 

 

berlińskie ciasteczka twarogowe

 

 

berlińskie ciasteczka twarogowe

 

niedziela, 06 listopada 2016

Ciasto pierogowe robiłam z różnych przepisów, do niedawna moim ulubionym był ten składaj±cy się tylko z dwóch składników : m±ki i wrz±tku. Jaki¶ czas temu u Negreski natknęłam się na przepis z dodatkiem jajka i oleju. Wypróbowałam - i okazało się, że to strzał w dziesi±tkę. Ciasto jest bardzo plastyczne, ¶wietnie się wałkuje i formuje. Po ugotowaniu jest miękkie i delikatne. Po prostu ideał ! Polecam :)

przepis - Negresca

 

pierogi

 

Składniki :

  • 250 g m±ki pszennej ( u mnie typ 650)
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • pół szklanki wrz±tku (125 ml)

+ dowolny farsz - zrobiłam trochę ruskich i trochę z mięsem

 

M±kę i sól wsypać do miski, zalać wrz±tkiem, wymieszać i odstawić, by przestygła.

Do przestudzonej mieszanki dodać olej i jajko, zagnie¶ć miękkie, elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić na 15 minut.

Na oprószonym m±k± blacie wałkować kawałki ciasta, wycinać kr±żki, nakładać farsz i zlepiać pierogi. Wrzucać je partiami na osolony wrz±tek, gotować 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. 

Podawać z ulubionymi dodatkami.

 

pierogi

 

 

pierogi

 

 

pierogi

 

 

 

wtorek, 01 listopada 2016

Bardzo proste i smaczne ciasteczka, do ich przyrz±dzenia potrzeba tylko trzech składników. Przygotowanie zajmuje niewiele czasu, wystarczy wszystko wymieszać, ulepić kulki i upiec.

przepis znalazłam u Komarki

 

kokosanki (bez jajek)

 

Składniki :

  • 225 g wiórków kokosowych (ok.3 szklanki)
  • 175 ml słodzonego mleka skondensowanego (ok.3/4 szklanki)
  • 40 g m±ki pszennej*
  • szczypta soli

 

M±kę poł±czyć z sol±, wymieszać z wiórkami. Wlać mleko, mieszać, aż powstanie gęsta masa.

Formować kulki wielko¶ci orzecha włoskiego (można lekko zwilżyć dłonie, będzie łatwiej lepić kulki). Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok.12-14 minut, do zrumienienia.

 

* zamiast niej można użyć m±ki bezglutenowej - też wyjd± dobre, sprawdziłam :)

 

kokosanki

 

 

kokosanki

 

 

kokosanki

 

sobota, 22 paĽdziernika 2016

Chrupi±ce ciasteczka pachn±ce cynamonem. Można je ozdobić stempelkiem, mog± też pozostać gładkie - i w jednej, i w drugiej wersji będ± smaczne.

przepis znalazłam u Komarki

 

ciasteczka cynamonowe

 

Składniki :

  • 200 g m±ki krupczatki
  • 50 g m±ki pszennej tortowej
  • 125 g zimnego masła
  • 125 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli

Wszystkie składniki wymieszać i posiekać z zimnym masłem. Zagnie¶ć i szybko wyrobić, tylko do ich poł±czenia. Uformować kulę, zawin±ć j± w folię i schłodzić w lodówce przez co najmniej godzinę.

Schłodzone ciasto rozwałkować cienko na blacie oprószonym m±k± (na grubo¶ć ok.4 mm). Wierzch ciasta oprószyć lekko m±k±, wycinać ciastka foremk± lub szklank± i odciskać stempelki. Wycięte ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i schłodzić w lodowce przez ok.15 minut.

Ciastka wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec w tej temperaturze przez 2 minuty. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec przez kolejne 8-10 minut, aż ciastka się zarumieni±.

Upieczone ciastka ostudzić na kratce.

 

ciasteczka cynamonowe

 

 

ciasteczka cynamonowe

 

niedziela, 16 paĽdziernika 2016

Dzi¶ po raz kolejny obchodzimy ¦wiatowy Dzień Chleba (World Bread Day). Doł±czam do ¶więtowania z pysznym dyniowym chlebem. 

World Bread Day 2016 (October 16)

 przepis znalazłam u Ewy

 

chleb pszenno-żytni z dyni±, na zakwasie

 

Składniki (na formę o wymiarach 35x12 cm):

zaczyn :

  • 50 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 125 g m±ki pszennej (typ 650)
  • 125 g m±ki żytniej razowej
  • 250 g wody

Składniki zaczynu dokładnie wymieszać, przykryć szczelnie foli± i pozostawić na 8-12 godzin.

 

ciasto wła¶ciwe :

  • cały zaczyn
  • ok.170-180 g wody
  • 200 g gęstego dyniowego puree
  • 200 g m±ki pszennej (typ 650)
  • 170 g m±ki żytniej razowej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 40-50 g pestek dyni + 2-3 łyżki do posypania

+ masło do posmarowania formy i otręby


Wyro¶nięty zaczyn wymieszać z wod±, dodać puree dyniowe i dokładnie wymieszać - powstanie gęste, lej±ce się ciasto. Dodać m±kę pszenn± i ponownie dokładnie wymieszać (drewnian± łyżk± lub robotem, przez ok.1 minutę), następnie dodać m±kę żytni± wymieszan± z sol± oraz pestki dyni, znów wymieszać, aż składniki się poł±cz±.

Ciasto odstawić na 15 minut, następnie przełożyć do formy o wymiarach 35x12cm, posmarowanej masłem i oprószonej otrębami. Powierzchnię chleba wyrównać mokr± dłoni± i posypać pestkami dyni. Formę z ciastem przykryć szczelnie foli± i odstawić w ciepłe miejsce do wyro¶nięcia na ok.1,5-2 godziny. Ciasto powinno urosn±ć do brzegów formy.

Wyro¶nięty chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 230°C i piec przez 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 210°C i piec jeszcze przez ok.10-15 minut. 

Wyjęty z formy upieczony chleb postukany od spodu powinien wydawać głuchy odgłos - jeżeli tak się nie dzieje, można go dopiec już bez formy przez kilka minut.

Upieczony chleb ostudzić na kratce. Kroić po ostudzeniu.

 

chleb pszenno-żytni z dyni±, na zakwasie

 

 

chleb pszenno-żytni z dyni±, na zakwasie

 

 

chleb pszenno-żytni z dyni±, na zakwasie

 

 

chleb pszenno-żytni z dyni±, na zakwasie