| < Kwiecień 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
O autorze
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TREŚCI
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
niedziela, 21 lutego 2016

Moja druga i zarazem ostatnia propozycja do Czekoladowego Tygodnia. Postanowiłam zrobić kakaową wersję ciasteczek snickerdoodles. Powiem Wam, że ta wersja smakuje mi nawet  bardziej niż cynamonowa - chociaż tamtej też niczego nie brakowało - po prostu lubię czekoladowe wypieki :)

przepis z książki Nigelli Lawson "Jak być domowa boginią"

 

chocodoodles

 

Składniki (na ok.25-30 ciastek) :

ciastka :

  • 225 g mąki pszennej
  • 25 g gorzkiego kakao
  • pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 125 g masła w temperaturze pokojowej
  • 100 g drobnego cukru
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

do obtoczenia :

  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 łyżki drobnego cukru

 

Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.

W misce wymieszać mąkę, kakao, gałkę muszkatołową, proszek do pieczenia i sól.

Do drugiej miski włożyć masło i cukier, zmiksować na gładką masę. Dodać jajko i wanilię, zmiksować. Dodać sypkie składniki, dokładnie wymieszać - masa powinna być jednolita.

Na talerz wysypać cukier i cynamon, wymieszać. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać je w cukrze z cynamonem. Układać na blasze zachowując odstępy (ciasteczka trochę urosną).

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok.15 minut. Wyjąć z piekarnika, pozostawić na blasze przez 1 minutę, a następnie przełożyć na kratkę, aby ostygły.

 

chocodoodles

 

 

chocodoodles

 

przepis dodaję do akcji Atiny - "Czekoladowy Tydzień"


czekoladowy tydzień 2016

 

sobota, 20 lutego 2016

Miękkie i puszyste pszenne bułeczki, w sam raz na niedzielne śniadanie :) Przepis jest prosty, bardzo łatwo się je przygotowuje. Zmniejszyłam nieco ilość soli w przepisie - z dwoma łyżeczkami były trochę za słone.

przepis wypatrzyłam u Ewy, która znalazła go u Joli :)

 

bułki pszenne

 

Składniki (na 9 bułek) :

  • 500 g mąki pszennej [użyłam chlebowej, typ 750]
  • 140 ml mleka
  • 140 ml wody
  • 15 g świeżych drożdży
  • 40 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli [w oryginale 2 łyżeczki]

 

Drożdże pokruszyć, zasypać cukrem i odstawić na chwilę, aż staną się płynne.

Do miski przesiać mąkę, dodać sól, masło, mleko, wodę i drożdże. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto (przez ok.10-15 minut). Miskę z ciastem przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Podzielić na 9 równych części, z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułkę głęboko naciąć (prawie do samego spodu). Oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok.40 minut.

Blachę z wyrośniętymi bułkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez ok.20 minut. Po upieczeniu ostudzić na kratce.

 

wersja dla "maszynistów" :

Drożdże zasypać cukrem. Do misy maszyny włożyć składniki w następującej kolejności : mokre, suche, a na końcu rozpuszczone drożdże. Nastawić program "ciasto rosnące" (ok.1,5 godz.). Z wyrośniętym ciastem postępować jak w dalszej części przepisu.

 

bułki z przedziałkiem

 

piątek, 19 lutego 2016

Prosta, maślana babka z dodatkiem wanilii i kakao. W sam raz do kawy :)


przepis z książki "The Good Food Cook Book" wyd.BBC Books

 

ucierana babka marmurkowa

 

Składniki :

  • 225 g mąki pszennej
  • 225 g cukru pudru
  • 225 g masła w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki gorzkiego kakao

 

Tortownicę o średnicy 20 cm posmarować masłem i oprószyć bułką tartą.

Masło utrzeć z cukrem pudrem, następnie kolejno dodawać jajka, za każdym razem dokładnie miksując. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko i ekstrakt waniliowy, zmiksować na gładką masę.

Masę podzielić na dwie równe części, każdą włożyć do osobnej miski. Do jednej z nich dodać kakao, dokładnie zmiksować.

Do przygotowanej tortownicy nakładać na przemian jasne i ciemne ciasto. Delikatnie stuknąć dnem o blat, aby usunąć pęcherzyki powietrza. Długim patyczkiem do szaszłyków delikatnie przemieszać masę, tworząc esy floresy.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C (lub na termoobiegu 160°C) i piec przez ok.45-55 minut. Po tym czasie sprawdzić patyczkiem, wbijając go w środek ciasta - jeżeli jest czysty - ciasto jest gotowe. Jeżeli jest oblepiony ciastem, należy nieco wydłużyć czas pieczenia.

Upieczone ciasto ostudzić na kratce.

 

ucierana babka marmurkowa

 

przepis dodaję do akcji Atiny - "Czekoladowy tydzień"

czekoladowy tydzień 2016

 

środa, 10 lutego 2016

Przepis, od którego można zacząć przygodę z zakwasem. Bardzo prosty - wystarczy zmiksować składniki, przełożyć ciasto do formy - i czekać, aż wyrośnie. Potem pozostaje tylko pieczenie :)

Chleb jest bardzo smaczny, ciężki, wilgotny. Dodałabym tylko minimalnie więcej soli - wtedy będzie idealny :)

przepis dostałam od koleżanki ( dzięki Dorotko ! )

 

najłatwiejszy chleb na zakwasie

 

szklanka = 250 ml

 

Składniki (na bochenek o wadze ok. 900 g) :

  • 3 szklanki mąki [u mnie 2 szkl. pszennej typ 650 + 1 szkl. żytniej razowej typ 2000]
  • 2 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 150 g aktywnego zakwasu [dzień przed pieczeniem dokarmiłam go 2 razy - rano i wieczorem]
  • dowolne ziarna - dałam 2 łyżki dyni, 2 łyżki słonecznika i 1 łyżkę siemienia lnianego

 

Wszystkie składniki oprócz ziaren włożyć do miski, zmiksować mikserem (końcówki haki) do uzyskania jednolitej masy. Dodać ziarna, wymieszać.

Formę keksową o wymiarach 25x12 cm posmarować masłem i obsypać otrębami. Wlać ciasto chlebowe, przykryć formę folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok.8-9 godzin (ciasto powinno wyrosnąć prawie do brzegów formy - u mnie wystarczyło 7 godzin).

Wyrośnięty chleb wstawić do zimnego piekarnika (drugi poziom od dołu) i nastawić temperaturę 190°C. Piec przez ok.60-70 minut. 5 minut przed końcem pieczenia posmarować wierzch chleba wodą wymieszaną z olejem.

Po upieczeniu chleb wyjąć z formy i ostudzić na kratce.

 

najłatwiejszy chleb na zakwasie

 

 

najłatwiejszy chleb na zakwasie

 

poniedziałek, 01 lutego 2016

Szybki i łatwy do zrobienia chleb na drożdżach. Smaczny, wilgotny, z chrupiącymi ziarenkami. Polecam !

przepis znalazłam u Kasi

 

wieloziarnisty chleb na drożdżach

 

Składniki :

  • 500 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
  • 500 ml ciepłej wody (ale nie gorącej)
  • 25 g świeżych drożdży
  • pół szklanki otrębów pszennych
  • 4 łyżki pestek dyni
  • 3 łyżki pestek słonecznika
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki sezamu
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli

do posypania :

  • 2-3 łyżki mieszanki ziaren

 

W dużej misce wymieszać mąkę, ziarna i otręby.

W wodzie rozpuścić drożdże, sól i cukier - wlać do suchych składników. Wyrabiać ręcznie, aż składniki się połączą (ok.2-3 minuty). Ciasto będzie miało konsystencję gęstej owsianki. Miskę z ciastem przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na 25 minut. W tym czasie masa powinna potroić objętość.

Wyrośnięte ciasto wymieszać łyżką i wlać do formy o wymiarach 35x10 cm, wyłożonej papierem do pieczenia * . Posypać mieszanką ziaren i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.

Formę z wyrośniętym ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C , piec przez ok.40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika od razu zdjąć papier i przełożyć chleb na kratkę, aby ostygł.

 

* miałam spory kłopot z oderwaniem papieru od chleba. Następnym razem zamiast wykładać  papierem posmaruję formę masłem i posypię otrębami.

 

wieloziarnisty chleb na drożdżach

 

 

wieloziarnisty chleb na drożdżach

 

 

wieloziarnisty chleb na drożdżach

 

niedziela, 31 stycznia 2016

Miękkie, puszyste bułeczki, idealne na śniadanie. Mają tę zaletę, że zachowują świeżość również na drugi dzień po upieczeniu. Do tego łatwo je przygotować. Piekłam je z białym makiem, tak jak Liska, ale oczywiście można go zastąpić tradycyjnym, niebieskim.

przepis - Pracownia Wypieków

 

bułki z białym makiem

szklanka = 250 ml

 

Składniki ( na 10 bułek ) :

ciasto :

  • 2,5 szklanki mąki pszennej [użyłam typ 650]
  • 3/4 szklanki mleka
  • 50 ml oleju [w oryginale oliwa]
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki białego maku
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka drożdży instant lub 15 g świeżych drożdży

do posmarowania :

  • 1 żółtko + 1 łyżka mleka

do posypania :

  • 1 łyżka białego maku

 

Do miski wlać mleko, dodać oliwę, cukier i sól - wymieszać. Dodać drożdże, zamieszać i odstawić na 10 minut.

Następnie dodać jajko i powoli dodawać mąkę i mak. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przełożyć do miski posmarowanej olejem, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 45 minut.

Ciasto podzielić na 10 części, z każdej uformować kulkę i lekko spłaszczyć ją dłonią. Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 20-30 minut. Powinny znacznie urosnąć.

Wyrośnięte bułeczki posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać makiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez ok.13-15 minut. 

Po upieczeniu ostudzić bułeczki na kratce.

 

wersja dla "maszynistów" :

Do misy maszyny włożyć składniki w kolejności : mokre, suche, na końcu drożdże. Włączyć program "ciasto rosnące" (ok.1,5 godz.). Z wyrośniętym ciastem postępować tak, jak w dalszej części przepisu.

 

bułki z białym makiem

 

 

bułki z białym makiem