| < Styczeń 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
O autorze
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TREŚCI
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
wtorek, 23 stycznia 2018

Trochę spóźniony Bożonarodzeniowy przepis - nie mogłam się zebrać, żeby go wpisać. W końcu się zmobilizowałam - no i jest :) Pierwszy raz robiłam sernik gotowany -i pewnie nie ostatni, bo bardzo nam smakował. Nie wyglądał tak ładnie i równo, jak u Krysi, ale był pyszny!

przepis - Krystyna9

 

sernik na miodowych blatach

 

Składniki :

ciasto :

  • 550 g mąki pszennej [500 g do ciasta, 50 g do wyrabiania i wałkowania]
  • 2 jajka
  • 3-4 łyżki płynnego miodu
  • 1-1,5 łyżeczki sody
  • 1-2 łyżki mleka [zależy od wielkości jajek -jeżeli są duże-wystarczy 1, średnie-2]
  • 250 g margaryny
  • 5 łyżek cukru pudru

masa serowa :

  • 1 kg twarogu sernikowego w wiaderku
  • 1 op. budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • 250 ml mleka
  • 6 jajek
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego [16g]

wierzch :

  • 150 g gorzkiej czekolady

 

Do misy malaksera wsypać mąkę, cukier puder i sodę, wymieszać. Pokroić margarynę, dodać do składników w misce, rozdrobnić. Dodać jajka, mleko i miód - zmiksować do połączenia się składników.

Ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat, zagnieść i podzielić na 3 równe części. Każdą z nich rozwałkować na papierze do pieczenia na prostokąt o wymiarach formy - 30x25cm [w oryginalnym przepisie 24x28cm] . Włożyć do formy, gęsto ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C z włączonym termoobiegiem, piec przez ok.15 minut - do zezłocenia. Upieczone placki ostudzić.

Przygotować masę serową : do dużego garnka włożyć masło, cukier i cukier wanilinowy, podgrzewać na małym ogniu. Gdy masło się roztopi, włożyć do garnka ser, wymieszać. Dodać jajka i bardzo dokładnie i szybko wymieszać - najlepiej trzepaczką rózgową. Doprowadzić do zagotowania, cały czas mieszając. Do gotującego się sera wlać budyń rozprowadzony w mleku, szybko wymieszać. Zagotować.

Na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia położyć 1 blat ciasta i wylać na niego połowę gorącej masy serowej. Przykryć 2 blatem ciasta, wylać na niego pozostałą masę serową. Przykryć ostatnim, 3 blatem. Lekko docisnąć całość i odstawić do całkowitego wystudzenia.

Wierzch ostudzonego ciasta polać czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej.

 

sernik na miodowych blatach