| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
O autorze
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TREŚCI
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

przekąski

piątek, 12 grudnia 2014

Robiłam tę roladę tydzień temu, ale dopiero teraz udało mi się zmobilizować i wpisać przepis. Wcześniej jakoś brakowało czasu ;) Choć wygląda na skomplikowaną, wcale taka nie jest. I dość szybko można ją przygotować. Do tego efektownie wygląda i nieźle smakuje. Same plusy :)

Nie miałam formy o wymiarach podanych przez Kasię, więc użyłam dużej blachy z wyposażenia piekarnika - przez to warstwa ciasta była cieńsza i wymagała skrócenia czasu pieczenia. Być może dlatego miałam trochę kłopotów z oddzieleniem papieru od ciasta, ale na szczęście w końcu się udało to zrobić bez uszkodzenia ciasta :)

przepis znalazłam u Kasi

 

rolada szpinakowa z łososiem

 

Składniki [w nawiasach moje zmiany] :

  • 350 g mrożonego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 duże jajka [osobno białka i żółtka]
  • pół łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 200 g wędzonego łososia w plastrach [u mnie 300 g]
  • 1 op. serka twarogowego z ziołami [zużyłam 2 opakowania po 150 g]

 

Szpinak rozmrozić i odsączyć na sicie, mocno odciskając nadmiar wody. Wymieszać go z żółtkami, solą, gałką i startym na tarce czosnkiem. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do masy szpinakowej, delikatnie wymieszać.

Blachę o wymiarach 28x40cm [u mnie 36x33cm] wyłożyć papierem do pieczenia, lekko go natłuścić. Wlać masę, wyrównać wierzch, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec przez ok.20 minut [u mnie 15 minut]. Upieczone ciasto ostudzić.

Ostudzone ciasto przełożyć na blat, delikatnie ściągnąć papier do pieczenia. Posmarować serkiem*, a na nim ułożyć łososia. Zwinąć ciasno w roladę. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 2-3 godziny.

Po schłodzeniu roladę podawać pokrojoną w plastry.

 

* serek warto wyjąć trochę wcześniej z lodówki, żeby się ogrzał - wtedy będzie łatwiej go rozsmarować

 

rolada szpinakowa z łososiem

niedziela, 25 listopada 2012

Smaczna i bardzo prosta do przygotowania przekąska.

Przepis pochodzi z książki "Przepisy Mikołajka" Ch.de Beaupré i B.Valentin .

 

słomki z ciasta francuskiego

 

Składniki :

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 50 g tartego parmezanu
  • 1 żółtko
  • sól
  • 1 łyżka sezamu

 

Ciasto rozwinąć, połowę posypać parmezanem. Posolić, złożyć na pół, dokładnie i równomiernie ugniatając i sklejając brzegi.

Żółtko roztrzepać z 1 łyżeczką wody i tą mieszanką posmarować wierzch ciasta. Część powierzchni ciasta (lub całą) posypać sezamem. Następnie pokroić ciasto na paseczki o długości ok.5 cm i przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200-210°C i piec przez ok. 10 minut [lub do momentu, gdy słomki staną się rumiane i wyrośnięte].

Przełożyć na talerz, ostudzić , chrupać ! :)