O autorze
Ostatnie wpisy
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TREŚCI
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
sałatki
wtorek, 18 sierpnia 2015
Bardzo smaczna i prosta wersja sałatki Coleslaw. Polecam od razu przygotować podwójną porcję, bo szybko znika :) W oryginalnym przepisie do sałatki dodawane były listki bazylii - ja je pominęłam, bo nie wszyscy moi domownicy lubią jej zapach. przepis - Kwestia Smaku
Składniki : sałatka :
sos :
opcjonalnie :
Kapustę opłukać, osuszyć. Pokroić drobno w cienkie paseczki. Doprawić solą. Składniki sosu wymieszać i połączyć z kapustą. Ogórka obrać i pokroić w półplasterki. Dodać do kapusty. Dymkę ze szczypiorkiem cienko pokroić i również dodać do kapusty. Wymieszać. Można dodać prażone orzechy lub ziarna słonecznika.
niedziela, 06 lipca 2014
Smaczna, kolorowa sałatka doprawiona aromatycznym olejem - to mój pomysł na konkurs organizowany przez Majankę :)
Składniki :
Rukolę umyć i osuszyć na ściereczce lub papierowym ręczniku. Ser pokroić w kostkę, łososia porwać na małe kawałki. Pomidory odsączyć z zalewy, pokroić na kilka części. Na dużym półmisku ułożyć rukolę. Na niej rozłożyć kawałki łososia, sera pleśniowego i pomidorów. Skropić olejem z saszetki . Oprószyć czarnym pieprzem. Podawać.
Sałatka bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl na blogu Majanowe Pieczenie. Oświadczam, że akceptuję regulamin konkursu.
piątek, 03 stycznia 2014
Nie jest zbyt fotogeniczna, ale za to smaczna :) Delikatne brokuły, słona feta i makaron tworzą sycącą sałatkę. Proporcje, które podałam są orientacyjne; nic się nie stanie, jeżeli będzie ciut więcej makaronu albo trochę mniej fety (lub na odwrót). przepis mojej szwagierki
Składniki :
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, ostudzić. Brokuła podzielić na różyczki, krótko obgotować w lekko osolonym wrzątku - tak, aby różyczki pozostały jędrne. Odcedzić i ostudzić. Ser feta pokroić w kostkę. Wszystkie składniki sałatki przełożyć do miski i delikatnie wymieszać, ew.doprawić do smaku solą i pieprzem. Schłodzić. Przed podaniem można skropić oliwą czosnkową.
czwartek, 04 października 2012
Co prawda lato już minęło, ale można jeszcze trafić na smaczne pomidory. A jak już mamy dobre pomidory, robimy sałatkę. Najprostszą z możliwych, do przygotowania w 5 minut. To moja ulubiona letnia kombinacja - pomidory, cebulka, dobra śmietana i koniecznie dużo pieprzu i soli. Do tego kromka chleba z masłem - i już nic więcej do szczęścia nie trzeba :) A jak już się Wam znudzi ta wersja, można ją trochę zmienić dodając drobno posiekany ząbek czosnku lub świeżą czerwoną paprykę, albo parę gałązek szczypiorku. Za każdym razem będzie pysznie :)
Składniki :
Pomidory umyć, a następnie pokroić w plastry lub w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Wrzucić do pokrojonych pomidorów, oprószyć solą i pieprzem (dużo!), dodać śmietanę. Wymieszać. Wcinać :)
wtorek, 17 kwietnia 2012
Starałam się jak mogłam, żeby ta sałatka wyszła na zdjęciach w miarę apetycznie. Niezbyt mi się powiodło to zadanie... Na szczęście, jak to zwykle bywa z sałatkami, lepiej smakuje niż wygląda ;) Jej smak pozytywnie mnie zaskoczył. Słony smak śledzi jest równoważony przez słodkawą marchew i buraka, a zaostrza go cebula i kwaśne jabłko. Przepis znalazłam na blogu Pomarańczowy kot w kuchni.
Składniki :
Śledzie odsączyć z zalewy i - jeżeli są zbyt słone - wymoczyć. Następnie pokroić w kostkę. Ziemniaka, marchew i buraka ugotować w mundurkach (czyli w skórce). Ważna uwaga - buraka gotujemy osobno, ponieważ może zafarbować pozostałe warzywa. Ugotowane warzywa obrać ze skórki i pokroić w kostkę. To samo zrobić z cebulą i jabłkiem. W salaterce układać warstwami :
Wstawić do lodówki lub podawać od razu.
Uwagi : - w mojej sałatce są dwie warstwy śledzi - miałam 600-gramowe opakowanie i na jedną warstwę było to zdecydowanie za dużo, więc postanowiłam je podzielić - zamiast majonezu można zrobić lżejszy sos majonezowy : majonez zmieszać pół na pół z jogurtem naturalnym lub śmietaną i doprawić pieprzem lub innymi ulubionymi przyprawami.
czwartek, 08 grudnia 2011
Wyjątkowo niefotogeniczna sałatka, z serii tych, które lepiej smakują niż wyglądają ;) Przepis od sąsiadki mojej Mamy.
Składniki :
Śledzie* pokroić w kostkę. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pora i ogórki również pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki (oprócz jajek) włożyć do miski i wymieszać. Przełożyć do salaterki i posypać drobno posiekanymi jajkami na twardo.
*jeżeli śledzie są bardzo słone, można je wcześniej wymoczyć w wodzie |