| < Marzec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
O autorze
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TREŚCI
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

sałatki

wtorek, 18 sierpnia 2015

Bardzo smaczna i prosta wersja sałatki Coleslaw. Polecam od razu przygotować podwójną porcję, bo szybko znika :) W oryginalnym przepisie do sałatki dodawane były listki bazylii - ja je pominęłam, bo nie wszyscy moi domownicy lubią jej zapach.

przepis - Kwestia Smaku

 

coleslaw z młodej kapusty

 

Składniki :

sałatka :

  • ćwierć główki młodej kapusty
  • pół ogórka szklarniowego lub 1-2 gruntowe
  • 2 małe cebulki dymki ze szczypiorkiem
  • sól

sos :

  • 3 łyżeczki majonezu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka octu ryżowego (użyłam białego octu winnego)
  • 2 łyżeczki ziarnistej musztardy francuskiej
  • 1,5 łyżeczki płynnego miodu lub syropu z agawy

opcjonalnie :

  • 1 łyżka posiekanych i uprażonych orzechów włoskich lub ziaren słonecznika (nie dodawałam)

 

Kapustę opłukać, osuszyć. Pokroić drobno w cienkie paseczki. Doprawić solą. Składniki sosu wymieszać i połączyć z kapustą.

Ogórka obrać i pokroić w półplasterki. Dodać do kapusty. Dymkę ze szczypiorkiem cienko pokroić i również dodać do kapusty. Wymieszać. Można dodać prażone orzechy lub ziarna słonecznika.

 

 

 

niedziela, 06 lipca 2014

Smaczna, kolorowa sałatka doprawiona aromatycznym olejem - to mój pomysł na konkurs organizowany przez Majankę :)

 

sałatka z rukoli z łososiem, serem pleśniowym i suszonymi pomidorami

 

Składniki :

  • 2 garści rukoli
  • duży plaster wędzonego łososia
  • 80 g pleśniowego sera typu Lazur
  • 3-4 suszone pomidory w oleju
  • 1 saszetka oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią
  • świeżo mielony czarny pieprz

 

Rukolę umyć i osuszyć na ściereczce lub papierowym ręczniku.

Ser pokroić w kostkę, łososia porwać na małe kawałki. Pomidory odsączyć z zalewy, pokroić na kilka części.

Na dużym półmisku ułożyć rukolę. Na niej rozłożyć kawałki łososia, sera pleśniowego i pomidorów. Skropić olejem z saszetki . Oprószyć czarnym pieprzem. Podawać.

 

sałatka z rukoli z łososiem, serem pleśniowym i suszonymi pomidorami

 

Sałatka bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl na blogu Majanowe Pieczenie.

Oświadczam, że akceptuję regulamin konkursu.

 

piątek, 03 stycznia 2014

Nie jest zbyt fotogeniczna, ale za to smaczna :) Delikatne brokuły, słona feta i makaron tworzą sycącą sałatkę. Proporcje, które podałam są orientacyjne; nic się nie stanie, jeżeli będzie ciut więcej makaronu albo trochę mniej fety (lub na odwrót).

przepis mojej szwagierki

 

sałatka brokułowo-makaronowa z fetą

 

Składniki :

  • ok.250 g suchego makaronu (najlepiej grubego np. rurki, kokardki lub świderki)
  • 1 brokuł
  • 1 op. sera typu feta (ok.250 g)
  • 1-2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól , pieprz
  • opcjonalnie : oliwa czosnkowa

 

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, ostudzić.

Brokuła podzielić na różyczki, krótko obgotować w lekko osolonym wrzątku - tak, aby różyczki pozostały jędrne. Odcedzić i ostudzić.

Ser feta pokroić w kostkę.

Wszystkie składniki sałatki przełożyć do miski i delikatnie wymieszać, ew.doprawić do smaku solą i pieprzem. Schłodzić.

Przed podaniem można skropić oliwą czosnkową.

czwartek, 04 października 2012

Co prawda lato już minęło, ale można jeszcze trafić na smaczne pomidory. A jak już mamy dobre pomidory, robimy sałatkę. Najprostszą z możliwych, do przygotowania w 5 minut. To moja ulubiona letnia kombinacja - pomidory, cebulka, dobra śmietana i koniecznie dużo pieprzu i soli. Do tego kromka chleba z masłem - i już nic więcej do szczęścia nie trzeba :)

A jak już się Wam znudzi ta wersja, można ją trochę zmienić dodając drobno posiekany ząbek czosnku lub świeżą czerwoną paprykę, albo parę gałązek szczypiorku. Za każdym razem będzie pysznie :)

 

pomidory ze śmietaną

 

Składniki :

  • 3-4 średniej wielkości pomidory
  • 1 cebulka
  • 2-3 łyżki gęstej śmietany
  • sól , czarny pieprz

 

Pomidory umyć, a następnie pokroić w plastry lub w kostkę.

Cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Wrzucić do pokrojonych pomidorów, oprószyć solą i pieprzem (dużo!), dodać śmietanę. Wymieszać. Wcinać :)

wtorek, 17 kwietnia 2012

Starałam się jak mogłam, żeby ta sałatka wyszła na zdjęciach w miarę apetycznie. Niezbyt mi się powiodło to zadanie... Na szczęście, jak to zwykle bywa z sałatkami, lepiej smakuje niż wygląda ;) Jej smak pozytywnie mnie zaskoczył. Słony smak śledzi jest równoważony przez słodkawą marchew i buraka, a zaostrza go cebula i kwaśne jabłko.

Przepis znalazłam na blogu Pomarańczowy kot w kuchni.

 

śledzie pod pierzynką

 

Składniki :

  • 500 g filetów śledziowych (matiasów)
  • 1 duży ziemniak
  • 1 cebula
  • 1 średni burak
  • 1 duża marchew
  • 1 kwaśne jabłko
  • 1 szklanka majonezu

 

Śledzie odsączyć z zalewy i - jeżeli są zbyt słone - wymoczyć. Następnie pokroić w kostkę.

Ziemniaka, marchew i buraka ugotować w mundurkach (czyli w skórce). Ważna uwaga - buraka gotujemy osobno, ponieważ może zafarbować pozostałe warzywa.

Ugotowane warzywa obrać ze skórki i pokroić w kostkę. To samo zrobić z cebulą i jabłkiem.

W salaterce układać warstwami :

  1. śledzie
  2. ziemniak
  3. cebula
  4. majonez
  5. burak
  6. majonez
  7. marchew
  8. majonez
  9. jabłko
  10. majonez

Wstawić do lodówki lub podawać od razu.

 

Uwagi :

- w mojej sałatce są dwie warstwy śledzi - miałam 600-gramowe opakowanie i na jedną warstwę było to zdecydowanie za dużo, więc postanowiłam je podzielić

- zamiast majonezu można zrobić lżejszy sos majonezowy : majonez zmieszać pół na pół z jogurtem naturalnym lub śmietaną i doprawić pieprzem lub innymi ulubionymi przyprawami.

czwartek, 08 grudnia 2011

Wyjątkowo niefotogeniczna sałatka, z serii tych, które lepiej smakują niż wyglądają ;)

Przepis od sąsiadki mojej Mamy.

 

sałatka śledziowa z porem i jabłkami

 

Składniki :

  • 6 filetów śledziowych (w słonej zalewie, nie w occie)
  • 3 jabłka
  • 1 duży por ( jasna część )
  • 3-4 ogórki kiszone lub konserwowe
  • 2-3 jajka gotowane na twardo
  • 1 łyżka musztardy
  • kilka łyżek majonezu
  • mielony czarny pieprz

 

Śledzie* pokroić w kostkę. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pora i ogórki również pokroić w drobną kostkę.

Wszystkie składniki (oprócz jajek) włożyć do miski i wymieszać. Przełożyć do salaterki i posypać drobno posiekanymi jajkami na twardo.

 

*jeżeli śledzie są bardzo słone, można je wcześniej wymoczyć w wodzie

 
1 , 2 , 3 , 4