| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
O autorze
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TREŚCI
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

różności

środa, 10 czerwca 2009

Eksperyment kulinarny , który zakończył się sukcesem - postanowiłam sprawdzić , czy da się zrobić pastę kanapkową z jajek i śledzia - i czy takie coś będzie jadalne ;)  Przy okazji przetestowałam możliwości mojego nowego robota - spisał się na medal !

Okazało się , że takie połączenie jest całkiem smaczne - nawet moje dziecko-niejadek się skusiło i stwierdziło, że to dobre ( byłam przeszczęśliwa , że moje szczęście raczyło w ogóle spróbować  :) ! ) Pasta fajnie smakuje zarówno na zwykłym chlebie , jak i na krakersach.

 

pasta kanapkowa z jajek i śledzia

 

Składniki :

  • 3 małe jajka ugotowane na twardo
  • kilka kawałków śledzia w oleju , razem z cebulką [ w sumie 1 płat śledziowy ]
  • pieprz , sól
  • 1 łyżeczka musztardy

 

Jajka i śledzia drobno pokroić , wrzucić do blendera , zmiksować na gładką masę. Doprawić solą , pieprzem i musztardą . Podawać z pieczywem lub krakersami .

 

pasta kanapkowa  z jajek na twardo i śledzia w oleju

piątek, 24 kwietnia 2009

Od pewnego czasu sama robię cukier waniliowy. Ma zupełnie inny zapach od kupnego. Pierwszy raz zrobiłam go z ciekawości - chciałam porównać oba zapachy - syntetyczny-wanilinowy i prawdziwy-waniliowy. Na początku niezbyt mi pasował aromat prawdziwej wanilii - jest specyficzny i nie wszystkim odpowiada. Jednak z czasem polubiłam naturalną wanilię i teraz nie wyobrażam sobie wypieków i deserów bez tego dodatku. Uroku dodają mu drobniutkie ziarenka wanilii - pięknie wyglądają w deserach.

 

domowy cukier waniliowy

 

Składniki :

  • 2 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 2 laski wanilii

Do słoika ze szczelnym zamknięciem wsypać cukier. Laski wanilii przekroić wzdłuż, wyskrobać ziarenka i wrzucić je do cukru w słoiku. Następnie strąki wanilii pokroić na ok.3 cm kawałki i również wrzucić do słoika. Całość wymieszać i odstawić w ciemne miejsce na ok.1-2 tygodnie. Od czasu do czasu można wstrząsnąć słoikiem.

Kiedy zużyjemy część cukru, można znów dorzucić posiekaną wanilię i wsypać cukier - niech się aromatyzuje.

środa, 15 kwietnia 2009

Kuchnia Wielkanocna 22.III. - 25.IV.2009 To moja kolejna propozycja do Kuchni Wielkanocnej . Sos chrzanowy jest u nas obowiązkowy - moja mama od zawsze przyrządza go na święta, i ja też nie wyobrażam sobie wielkanocnego stołu bez tego dodatku. Podajemy go do wędlin i jajek na twardo.

 

sos chrzanowy na zimno

 

Składniki :

  • 2 łyżki chrzanu
  • 150 ml wody
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka mąki
  • sól , cukier

W małym rondelku wymieszać chrzan z wodą, zagotować. Mąkę rozmieszać ze śmietaną, wlać do chrzanu, zagotować. Od tego momentu gotować jeszcze przez 10 minut. Doprawić solą i cukrem do smaku. Ostudzić i podawać.

Z podanych proporcji wychodzi dość gęsty sos - oczywiście można go rozrzedzić wodą do odpowiadającej nam konsystencji.

sobota, 11 kwietnia 2009

 

Życzę Wam

zdrowych , pogodnych i spokojnych Świąt Wielkanocnych 

spędzonych w rodzinnym gronie , 

oraz smacznej święconki i mokrego dyngusa

- Baśka 

 

wielkanoc

 

poniedziałek, 16 marca 2009

         Ostatnio nie miałam zbyt wiele czasu na blogowanie - dopiero dzisiaj udało mi się usiąść spokojnie przy komputerze i nadrobić zaległości :) 

        Spotkała mnie sympatyczna niespodzianka - zostałam nominowana do Kreativ Blogger Award przez Majankę , Sweet_spoon i Ninę. Bardzo Wam dziękuję za to wyróżnienie, jest mi naprawdę ogromnie miło.

        Regułą Kreativ Blogger jest umieszczenie na swoim blogu logo Kreativ Blogger, poinformowanie, kto przyznał to wyróżnienie, następnie nominowanie 7 lub więcej blogów [ i podanie linków do nich ] oraz poinformowanie wyróżnionego o nominacji na jego blogu.

       Wybaczcie mi przerwanie tego łańcuszka - jest wiele blogów, które odwiedzam i chciałabym nominować większość z nich. Każdy czymś się wyróżnia i ciężko jest wybrać tylko kilka. Dlatego nagrodę przyznaję wszystkim odwiedzanym przeze mnie blogom - dziękuję Wam za inspiracje, ciekawe teksty, piękne zdjęcia i wiele innych wspaniałości !

 

 

                                  kreativ blogger

poniedziałek, 09 lutego 2009

           Ostatnio na forum cincin znalazłam przepis autorstwa Cinki na polewę czekoladową , a właściwie kakaową. Jest nietypowa , bo jednym ze składników jest żelatyna - dzięki temu dodatkowi polewa jest błyszcząca, dobrze się rozsmarowuje i ładnie wygląda na cieście. I do tego szybko się ją przygotowuje :)

 

błyszcząca polewa kakaowa z żelatyną

 

Składniki :

  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 łyżki kakao
  • 60 g masła
  • 1 łyżeczka żelatyny

 

        Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody . Pozostałe składniki zagotować . 

    Gdy żelatyna napęcznieje , podgrzać ją do całkowitego rozpuszczenia ( razem z wodą , w której się moczyła ) - i dodać do masy. Dokładnie wymieszać i wystudzić . Polać ciasto .

 

       Polewy użyłam do polania kantyczki - przepis na nią podawałam tutaj

A tak prezentuje się polewa na pokrojonym cieście ;)

 

kantyczka

 

 kantyczka

 

 

 

 

 
1 , 2 , 3