O autorze
Ostatnie wpisy
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TREŚCI
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
mufinki
poniedziałek, 17 marca 2014
Czekoladowe mufinki z owocową niespodzianką w środku. Puszyste i delikatne, i bardzo smaczne. W oryginalnym przepisie były to mufinki z dużą ilością czekoladowych drażetek - ja postanowiłam pozostawić je tylko na wierzchu, a do środka zapakowałam wiśnie i białą czekoladę. przepis - "Nigella ucztuje" N.Lawson
Składniki (na 12 mufinek) : suche :
płynne :
dodatkowo :
Formę mufinkową wyłożyć papilotkami. W dużej misce umieścić sypkie składniki. W drugiej misce wymieszać płynne składniki i wlać je do suchych. Przemieszać krótko widelcem, tylko do połączenia składników (mogą pozostać grudki). Nakładać po czubatej łyżce ciasta do każdego dołka, następnie wrzucić po 3 wiśnie i trochę posiekanej białej czekolady. Przykryć pozostałym ciastem. Posypać czekoladowymi kropelkami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez ok.20 minut, aż babeczki wyrosną i staną się sprężyste. Upieczone mufinki wyjąć z formy i ostudzić na kratce.
czwartek, 23 maja 2013
Ostatnio powodzeniem cieszą się u mnie nieskomplikowane przepisy, pozwalające na szybkie przygotowanie potraw. Taki jest również ten przepis na mufinki - prosty, jak większość przepisów Nigelli. Pozwala na uratowanie bardzo dojrzałych bananów, na których zjedzenie zwykle nikt nie ma już ochoty. Do babeczek są idealne :) przepis - "Nigella ekspresowo"
Składniki : (na 12 sztuk)
Banany obrać i rozgnieść widelcem na gładką masę. Jajka ubić z olejem. Wymieszać z bananami. Do miski wsypać mąkę, cukier, sodę i proszek. Wlać płynne składniki, wymieszać widelcem. Dodać czekoladę, wymieszać. Do formy mufinkowej wyłożonej papilotkami nałożyć równe porcje ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez ok.20 minut [moje potrzebowały ok.28 minut]. Po upieczeniu ostudzić mufinki na kratce.
wtorek, 18 grudnia 2012
Nietypowy przepis na mufinki. Nietypowy - bo do ciasta dodaje się utarte pierniki. Mufinki są lekko korzenne, z delikatną cytrusową nutką. Są dość słodkie - lukrowa skorupka jeszcze dodaje im słodyczy :) Źródło przepisu - Babeczka Zuzka .
Składniki : ciasto :
lukier :
do posypania :
Pierniki włożyć do foliowego woreczka i rozgnieść wałkiem (ja rozdrobniłam je w blenderze). Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodać jajka i mleko, dobrze zmiksować. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, solą, okruchami piernika, cynamonem i skórką cytrynową. Wlać do miski z suchymi składnikami masę maślano-jajeczną, krótko wymieszać łyżką lub widelcem, tylko do połączenia się składników. Ciastem napełniać formę mufinkową wyłożoną papilotkami - do 3/4 wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec przez ok.20 minut (lub do suchego patyczka). Upieczone mufinki po wyjęciu z piekarnika odstawić na 5 minut, a następnie wyjąć z formy i ostudzić na kratce. Przygotować lukier : cukier puder wymieszać z cynamonem, dodać gorącą wodę i utrzeć. Posmarować mufinki i posypać je płatkami migdałowymi.
wtorek, 07 sierpnia 2012
Witajcie po przerwie ! Trochę czasu minęło od mojego ostatniego wpisu, ostatnio nieco zaniedbałam blogowanie. Najpierw przygotowania do urlopu, potem wyjazd, później powrót do codzienności - i jakoś zabrakło chęci do kulinarnych eksperymentów. Nie miałam nic nowego do pokazania, chciałam nacieszyć się polską kuchnią i robiłam zwykłe, ulubione i sprawdzone dania. Zamówienie dziecięcia na pierwszy obiad po powrocie to ziemniaczki z koperkiem, kotlet z kurzej piersi i mizeria ;) Mnie uszczęśliwiła moja Mama przywożąc ogórki małosolne i fasolkę szparagową :D Kolejny obiad to własnoręcznie ulepione ruskie pierogi, a na deser szarlotka z bezą :) Teraz dochodzę już do siebie i nabieram chęci na kolejne kulinarne szaleństwa. Dzisiaj ze zdziwieniem zauważyłam, że na początku sierpnia miałam małą blogową rocznicę - minęło 5 lat od założenia "Mojego kucharzenia". Nawet nie wiem, kiedy to zleciało ! Dużo się przez ten czas nauczyłam, przetestowałam sporo przepisów i wzbogaciłam swoją kolekcję książek kulinarnych :) I najważniejsze - zyskałam wiele czytelniczek i czytelników ! Bardzo Wam dziękuję za odwiedzanie bloga i komentowanie, to dzięki Wam prowadzenie bloga ma sens :) Strasznie się rozpisałam, a miało być krótko i zwięźle ;) Właściwie to miałam tylko wpisać przepis :) Więc już nie zwlekam dłużej, tylko piszę. Źródło przepisu - Wypieki z pasją - milk_chocolate84
Składniki (na 12 sztuk) :
Masło rozpuścić i ostudzić. Wlać do miski, wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym, dodać jajko, letnią kawę i mleko. Wymieszać. W drugiej misce wymieszać suche składniki : mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wlać mokre składniki do suchych, wymieszać widelcem lub łyżką - tylko do połączenia się składników (mogą pozostać grudki). Formę mufinkową wyłożyć papilotkami. Każdy dołek wypełnić do połowy ciastem, włożyć kawałek chałwy i przykryć resztą masy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 20 minut. Upieczone mufinki wyjąć z formy i ostudzić na kratce.
środa, 26 października 2011
Delikatna gruszka i aromatyczny imbir - to bardzo udane połączenie. Bałam się trochę, że babeczki będą zbyt pikantne, ale okazało się, że imbiru jest akurat tyle, by tylko lekko zaostrzyć smak słodkiego ciasta i gruszek. Niektóre mufinki miały kształt grzybków, bo ciasto trochę się rozlało na boki - ale smakowały tak samo dobrze jak te równe ;) Po przepis na ten mufinkowy wypiek sięgnęłam do książki "Nigella ekspresowo" :)
Niechcący wcisnęłam przycisk "publikuj" zamiast "zapisz" , stąd mały falstart - mam nadzieję, że mi wybaczycie ;) Teraz przepis w komplecie ( mam nadzieję ) .
Składniki :
Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, oba cukry i mielony imbir. W drugiej misce lub dzbanku z miarką wymieszać kwaśną śmietanę, olej, miód i jajka. Połączyć z sypkimi składnikami. Na koniec dodać do ciasta pokrojoną gruszkę, wymieszać. Do formy mufinkowej wyłożonej papilotkami nakładać porcje ciasta. Wierzch każdej porcji posypać cukrem trzcinowym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez ok.20 minut. Po upieczeniu ostudzić na kratce.
sobota, 22 października 2011
Smaczne i proste w przygotowaniu mufinki - w sam raz, gdy ma się ochotę na coś słodkiego do kawy. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe , chociaż na drugi dzień również niczego im nie brak :) To już drugi cynamonowy przepis od Marty - pierwszy znajdziecie tutaj .
Składniki :
Blachę mufinkową wyłożyć papilotkami. Rodzynki sparzyć i odsączyć na sitku. W misce wymieszać suche składniki : mąkę , cukier , proszek do pieczenia i cynamon. W drugiej misce połączyć mokre składniki czyli mleko, jajko , ekstrakt waniliowy i masło. Wlać mokre składniki do suchych, wymieszać. Dodać rodzynki, ponownie wymieszać. Nakładać porcje ciasta do formy mufinkowej. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec na termoobiegu przez około 20-25 minut. Upieczone mufinki wyjąć z formy i ostudzić na kratce.
|