| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
O autorze
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TREŚCI
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

napoje

poniedziałek, 12 grudnia 2011

Co prawda sezon jeżynowy już dawno za nami, ale przepis przyda się w przyszłym roku :)

Nalewka jeżynowa ma piękny, ciemnoczerwony kolor. Łatwo ją przygotować, co jest charakterystyczne dla przepisów Nigelli. Skutecznie rozgrzewa w zimne, zimowe wieczory.

Przepis - "Kuchnia" N.Lawson

 

jeżynówka wg nigelli lawson

 

Składniki :

  • 500 g jeżyn
  • 200 g miałkiego cukru
  • 750 ml wódki

 

Przygotować szeroki słój o pojemności 1,5 l. Wyparzyć go i wlać do niego wódkę.

Wsypać jeżyny i cukier do słoja z wódką i szczelnie zamknąć. Potrząsać słojem aż do rozpuszczenia się cukru.

Odstawić słój w  chłodne, ciemne miejsce. Codziennie przez 1,5 miesiąca potrząsać zawartością słoja raz dziennie.

Po 6-8 tygodniach przelać nalewkę przez sitko do dzbanka i wlać ją do wyparzonej butelki po wódce lub do karafki. 

Przecedzoną nalewkę można przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu przez rok.

Jeżyny z nalewki można wykorzystać do deserów.

środa, 30 listopada 2011

Tak wiele osób zachwala tę nalewkę, że w końcu i ja postanowiłam ją zrobić :) Mnóstwo bakalii, przyprawy korzenne, biały i brązowy cukier - z takiej mieszanki musi wyjść coś dobrego. W Święta dowiemy się, jak smakuje :)

Przepis z forum cincin znalazłam u Atiny.

 

nalewka bożonarodzeniowa

 

Składniki :

  • 100 g suszonej żurawiny
  • 100 g dobrej jakości rodzynek
  • 100 g wyłuskanych orzechów włoskich
  • 100 g suszonych moreli
  • 100 g suszonych śliwek
  • 100 g suszonych fig
  • 100 g daktyli
  • 1 pomarańcza
  • 200 g cukru [ użyłam 100 g zwykłego , białego + 100 g ciemnego muscovado ]
  • 2 laski cynamonu
  • 4-5 sztuk goździków
  • co najmniej 0,8 l czystej wódki [ u mnie wódka 0,7 l + rum 0,25 l , potem dolewałam jeszcze trochę wódki, bo owoce ją "wypiły" ]
  • od siebie dodałam 50 g kandyzowanego imbiru

 

Laski cynamonu uprażyć z goździkami dla wzmocnienia smaku. Pomarańczę wyszorować i pociąć na plastry.

Wszystkie składniki nalewki ułożyć warstwami w dużym słoju.

Cukier rozmieszać z alkoholem i zalać nim owoce. Odstawić na 4-6 tygodni w ciepłe miejsce.

 

A tu cenne rady osób, które robiły już tę nalewkę, zebrane przez Jakę z forum cincin :

 

BAKALIE

- nalewka robi się mętna od przekrojonych daktyli - najlepiej wkładać je w całości

- rodzynki też sprawiają , że nalewka mętnieje - można dodać ich mniej niż w przepisie (można również zastąpić je dużymi suszonymi żurawinami )

- po mniej więcej połowie czasu "stania" nalewki można wymienić plastry pomarańczy (te wrzucone na początku ciemnieją i psują efekt wizualny)

 

CUKIER

- najważniejsze - należy go rozmieszać z alkoholem i dopiero tym zalać owoce

- Hazo rozpuściła cukier w niewielkiej ilości lekko podgrzanego rumu. Gdy mieszanka ostygła, dodała resztę alkoholu.

- można użyć mieszanki cukru białego i brązowego (nalewka jest dość słodka, więc można nieco zmniejszyć ilość cukru)

 

ALKOHOL

- musi być go dużo więcej niż podano w przepisie (orientacyjne ilości poniżej)

- musi być co najmniej 50-procentowy

- sprawdzone połączenia alkoholowe:

  • 1 l ciemnego rumu + 200 ml spirytusu ( na podwójną porcję )
  • 850 ml rumu + 150 ml spirytusu ( na podwójną porcję )
  • 0,5 l spirytusu rozcieńczonego do 50%

 

PRZYPRAWY

- cynamonu ( jeżeli się lubi ) można nie żałować. Dać spory kawałek.

- z goździkami uważać - 4-5 sztuk wystarczy

- można dodać do nalewki kawałeczki kandyzowanego imbiru - zaostrzy nieco smak

 

 

Przepis dodaję do akcji "Korzenny Tydzień" organizowanej przez Ptasię .

 

czwartek, 19 sierpnia 2010

Co prawda upały nie sprzyjają myśleniu o rozgrzewających napojach - ale zimą taka nalewka to skarb :) Dlatego warto pomyśleć o jej zrobieniu już teraz - na jesienno-zimowe przeziębienia będzie jak znalazł ;)

 

nalewka malinowa

 

Składniki :

  • 500 g malin
  • 0,5 l spirytusu 95%
  • 0,5 l wódki 40%
  • ok.500 g cukru

Maliny wsypać do dużego słoja, zalać spirytusem z wódką, zamknąć i odstawić na ok.2-3 tygodnie. Po tym czasie zlać płyn do butelki, a owoce zasypać cukrem. Zakręcić i odstawić na kolejne 2-3 tygodnie w ciepłe miejsce. Co parę dni potrząsać słojem, żeby cukier łatwiej się rozpuścił.

Otrzymany syrop zlać i dodać do nalewki. Przelać do butelki, filtrując przez lejek wyłożony watą lub filtrem do kawy. Zakręcić i odstawić w ciemne miejsce - zapomnieć na dłuższy czas (im dłużej, tym lepiej dla smaku nalewki).

poniedziałek, 21 czerwca 2010

Już dawno miałam ochotę na spróbowanie tego napoju. Kiedy niedawno Malta zaprezentowała na swoim blogu lassi mango, postanowiłam nie czekać dłużej i w końcu sprawdzić, jak to smakuje. Udało mi się kupić mocno dojrzałe mango (niestety jedno, więc napój przygotowałam z połowy podanych składników). Z tych proporcji wyszły mi dwie szklanki bardzo gęstego,kremowego i delikatnego napoju w pięknym, słonecznym kolorze i o ciekawym smaku. Mango ma specyficzny smak, który nie każdemu odpowiada - moje dziecko stwierdziło, że smakuje jak trawa ;)  Dałam trochę więcej cukru niż Malta i dodatkowo wsypałam trochę cynamonu. Było pyszne !

 

 

mango lassi

 

Składniki :

  • 2 bardzo dojrzałe owoce mango
  • 1 duży jogurt grecki ( 340 g )
  • pół szklanki maślanki
  • ćwierć szklanki wody
  • 2 łyżki jasnego brązowego cukru ( dałam więcej )
  • szczypta zmielonego kardamonu
  • ćwierć łyżeczki cynamonu ( to mój dodatek )

Wszystkie składniki powinny być zimne.

Mango obrać, pokroić na kawałki i zmiksować w malakserze z cukrem. Cały czas miksując dodawać powoli jogurt, następnie maślankę, a na końcu wodę - wlewać ją powoli. Napój powinien być gładki i dość gęsty. Na końcu dodać kardamon i cynamon.

Wlać do szklaneczek, od razu podawać.

 

mango lassi

 

poniedziałek, 08 marca 2010

Zima jeszcze sobie nie poszła, więc na rozgrzewkę zrobiłam pachnącą cynamonem gorącą czekoladę. Moja córka od kilku dni męczyła mnie, żeby wypróbować przepis z gazetki Witch.  Oczywiście robiłyśmy ją wspólnie :) Dobra była - jak dla mnie , dziecię wolało delikatniejszą wersję, rozcieńczoną dodatkowym mlekiem [ "bo było za gorzkie" ]  :)

 

czekolada do picia

 

Składniki  [ szklanka = 250 ml ] :

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 szklanki mleka
  • pół szklanki śmietanki 30 %
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka ciemnego, gorzkiego kakao
  • 2 łyżeczki cukru ( dałam 3 )

do przybrania :

  • bita śmietana
  • kakao lub starta czekolada


Czekoladę połamać na małe kawałeczki. Do małego rondelka wlać mleko, śmietankę, dodać połamaną czekoladę, kakao, cynamon i cukier. Powoli podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając.

Rozpuszczoną czekoladę przelać do filiżanek, udekorować porcjami bitej śmietany i oprószyć kakao lub tartą czekoladą.

środa, 06 stycznia 2010

Przepis na ten likier znalazłam prawie rok temu u Atinki - ale dopiero teraz udało mi się go zrobić. Jakoś nie mogłam się wybrać do sklepu , żeby kupić kukułki ;)  To bardzo smaczne cukierki, a likier sporządzony z ich dodatkiem jest jeszcze lepszy :)  I ma jeszcze jedną zaletę - robi się go naprawdę błyskawicznie !

 

likier kukułka

 

Składniki :

  • 500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
  • ok. 300 g cukierków kukułka
  • 250 ml wódki


Cukierki rozpuścić gotując w mleku. Przestudzić.

Wlać wódkę, wymieszać i odstawić do przegryzienia na 1-2 dni ( na wszelki wypadek trzymałam likier w lodówce ).

 
1 , 2 , 3