| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
O autorze
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TREŚCI
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

śniadaniowo

poniedziałek, 08 września 2014

Weekendowe śniadania mają tę zaletę, że można poświęcić im więcej czasu niż w tygodniu. To pretekst do przygotowywania czegoś ciekawszego niż codzienne kanapki lub muesli.

Od dawna chciałam przygotować słynny omlet cesarski. W miniony weekend w końcu mi się to udało :) Co prawda nie obyło się bez wpadek - najpierw zapomniałam o wsypaniu mąki, na szczęście zorientowałam się na początku dodawania ubitej piany ;) Potem omlet zaczął się zbyt mocno rumienić (i wtedy stwierdziłam, że zdecydowanie nadszedł czas wymiany patelni na nowszy model). Mało brakowało i wyrzuciłabym go do kosza ;) W końcu udało mi się go usmażyć - i - o dziwo ! - pomimo tych wszystkich niedogodności wyszedł całkiem dobrze :)

Puszysty, dość słodki (dla mnie aż za bardzo). Jak dla nas - spokojnie wystarczyłby omlet z połowy porcji :)

przepis pochodzi ze strony Austria.info

 

kaiserschmarrn

 

Składniki :

  • 125 ml mleka
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 4-5 jaj (osobno białka i żółtka)
  • 60 g cukru
  • 125 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka masła

oraz cukier puder i konfitura śliwkowa

 

W misce wymieszać mleko, śmietanę, żółtka, cukier i mąkę oraz sól. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do ciasta.

Dużą patelnię rozgrzać i roztopić na niej masło. Wlać ciasto, smażyć na niedużym ogniu, aż spód się zarumieni (ciasto łatwo się przypala, więc trzeba uważać). Przełożyć na drugą stronę (najłatwiej można to zrobić zsuwając omlet na pokrywkę lub duży talerz i przekładając z powrotem na patelnię). Dosmażyć. Odczekać minutę.

Omlet porozrywać widelcem na mniejsze kawałki i podsmażać jeszcze przez ok.2 minuty. Przełożyć na talerz i oprószyć cukrem pudrem. Podawać gorące, z dodatkiem konfitury śliwkowej.

 

* w oryginalnym przepisie do ciasta dodawane były rodzynki namoczone w rumie - ten dodatek pominęłam

** z podanych proporcji wychodzi naprawdę wielki omlet. Jest dość słodki, więc nie da się go zjeść dużo

*** porwany na kawałki omlet można oprószyć cukrem i podsmażać, aż cukier się skarmelizuje

 

kaiserschmarrn

 

 

kaiserschmarrn

 

 

 

sobota, 02 kwietnia 2011

Gęsta owsianka ze skarmelizowanymi plasterkami jabłka - bardzo sycąca i smaczna. Taki przysmak wymyśliłam sobie dzisiaj na śniadanie :)

 

owsianka z karmelizowanymi jabłkami

 

Składniki ( na 1 porcję ) :

  • 250 ml mleka
  • 4 łyżki płatków owsianych górskich
  • 1 jabłko średniej wielkości
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżeczki brązowego cukru


Mleko wlać do małego rondelka, zagotować. Na wrzące mleko wsypać płatki i gotować na małym ogniu do zgęstnienia ( przez ok. 10 minut. ) Mieszać od czasu do czasu, żeby owsianka się nie przypaliła.

W tym czasie obrać jabłko, pozbawić je gniazd nasiennych i pokroić na grube plasterki.

Na patelni roztopić masło, wrzucić plasterki jabłek. Obsmażyć je z obu stron na rumiano. Następnie posypać je brązowym cukrem i podgrzewać, aż cukier się rozpuści.

Owsiankę przełożyć do miseczki i na wierzchu ułożyć plasterki jabłek. Od razu podawać.

 

owsianka z karmelizowanymi jabłkami



 

sobota, 12 lutego 2011

... a może budyń z owsianką ... ?  Po prostu płatki owsiane inaczej ;)

Przepis - Mała_Mi z forum CinCin.

 

owsianka z budyniem

 

Składniki :

  • 5 łyżek płatków owsianych górskich
  • 1 budyń waniliowy ( lub inny ulubiony )
  • 750 ml mleka
  • 3-4 łyżki cukru
  • cynamon


Płatki owsiane gotować w 0,5 litra mleka przez 10 minut ( uwaga! mleko lubi kipieć ;) ) .

W pozostałych 250 ml mleka rozpuścić dokładnie budyń, wymieszać. Budyń wlać do garnka z ugotowanymi płatkami, cały czas mieszając. Gotować do zgęstnienia ( parę minut ) , po czym dosłodzić do smaku.

Podawać ciepłe, posypane cynamonem.

 

moje uwagi :

- owsiankę zrobiłam z połowy podanych składników. Wyszła bardzo gęsta, próbowałam trochę rozcieńczyć mlekiem. Następnym razem dam mniej proszku budyniowego i zamiast cynamonu dodam trochę owoców :)

niedziela, 07 listopada 2010

 

Gotujemy po polsku!

Na dzisiejsze śniadanie przygotowałam jajecznicę z szynką. To już szósta potrawa przyrządzona przeze mnie z okazji Gotowania po polsku - akcji pod patronatem serwisu zPierwszegoTloczenia.pl

źródło przepisu : Kuchnia Polska

 

jajecznica z szynką

 

Składniki :

  • 7 jajek
  • 4 łyżki wody
  • 150 g szynki lub kiełbasy
  • 3 dag masła, margaryny lub słoniny
  • sól


Jajka umyć, wybić do miseczki, rozmieszać z wodą i osolić. Wędlinę pokroić w kostkę, podsmażyć szybko na tłuszczu. Do podsmażonej szynki wlać jajka, smażyć miesząjąc, aby jajecznica była w dużych pulchnych kawałkach. Wyłożyć na ogrzane talerze i od razu podawać.

wtorek, 26 października 2010

Pomysł na szybkie i smaczne jesienne śniadanie - jajecznica z kurkami :)

 

jajecznica z kurkami

 

Składniki :

  • garść kurek ( ok. pół szklanki )
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki masła
  • pieprz , sól


Kurki oczyścić, opłukać. Jeżeli są duże, pokroić na mniejsze kawałki, małe zostawić w całości. Jajka wbić do miseczki i lekko roztrzepać.

Na patelni rozgrzać masło, wrzucić kurki i smażyć, aż odparuje woda. Oprószyć solą i pieprzem. Wlać roztrzepane jajka i smażyć, aż jajecznica się zetnie. Pod koniec smażenia doprawić do smaku.

 

środa, 07 lipca 2010

Nie chodzi tu oczywiście o kłótnię, a o pyszną pastę do smarowania pieczywa :-) Pamiętacie może książkę Marii Terlikowskiej "Kuchnia pełna cudów" ? To była moja pierwsza książka kucharska - dostałam ją od mamy w wieku może 7 lat i do dziś darzę ją wielkim sentymentem.

Jednym z przepisów z tej książeczki jest właśnie awanturka. Jakoś tak się stało, że nigdy wcześniej nie miałam okazji jej spróbować. A szkoda, bo to smaczna i prosta pasta do chleba - jej wykonanie zajmuje dosłownie chwilę :-)

 

awanturka - pasta z sardynek i twarożku

 

Składniki :

  • 125 g puszka sardynek w oleju ( w książce są to szprotki )
  • 125 g opakowanie kremowego twarożku
  • pieprz


Sardynki odsączyć z oleju, włożyć do miseczki i rozgnieść widelcem na jak najdrobniejsze kawałeczki. Dodać twarożek i utrzeć razem na gładką masę. Doprawić pieprzem.

Podawać jako dodatek do pieczywa.

 
1 , 2