| < Czerwiec 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
O autorze
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TREŚCI
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

serniki

wtorek, 23 stycznia 2018

Trochę spóźniony Bożonarodzeniowy przepis - nie mogłam się zebrać, żeby go wpisać. W końcu się zmobilizowałam - no i jest :) Pierwszy raz robiłam sernik gotowany -i pewnie nie ostatni, bo bardzo nam smakował. Nie wyglądał tak ładnie i równo, jak u Krysi, ale był pyszny!

przepis - Krystyna9

 

sernik na miodowych blatach

 

Składniki :

ciasto :

  • 550 g mąki pszennej [500 g do ciasta, 50 g do wyrabiania i wałkowania]
  • 2 jajka
  • 3-4 łyżki płynnego miodu
  • 1-1,5 łyżeczki sody
  • 1-2 łyżki mleka [zależy od wielkości jajek -jeżeli są duże-wystarczy 1, średnie-2]
  • 250 g margaryny
  • 5 łyżek cukru pudru

masa serowa :

  • 1 kg twarogu sernikowego w wiaderku
  • 1 op. budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • 250 ml mleka
  • 6 jajek
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego [16g]

wierzch :

  • 150 g gorzkiej czekolady

 

Do misy malaksera wsypać mąkę, cukier puder i sodę, wymieszać. Pokroić margarynę, dodać do składników w misce, rozdrobnić. Dodać jajka, mleko i miód - zmiksować do połączenia się składników.

Ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat, zagnieść i podzielić na 3 równe części. Każdą z nich rozwałkować na papierze do pieczenia na prostokąt o wymiarach formy - 30x25cm [w oryginalnym przepisie 24x28cm] . Włożyć do formy, gęsto ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C z włączonym termoobiegiem, piec przez ok.15 minut - do zezłocenia. Upieczone placki ostudzić.

Przygotować masę serową : do dużego garnka włożyć masło, cukier i cukier wanilinowy, podgrzewać na małym ogniu. Gdy masło się roztopi, włożyć do garnka ser, wymieszać. Dodać jajka i bardzo dokładnie i szybko wymieszać - najlepiej trzepaczką rózgową. Doprowadzić do zagotowania, cały czas mieszając. Do gotującego się sera wlać budyń rozprowadzony w mleku, szybko wymieszać. Zagotować.

Na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia położyć 1 blat ciasta i wylać na niego połowę gorącej masy serowej. Przykryć 2 blatem ciasta, wylać na niego pozostałą masę serową. Przykryć ostatnim, 3 blatem. Lekko docisnąć całość i odstawić do całkowitego wystudzenia.

Wierzch ostudzonego ciasta polać czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej.

 

sernik na miodowych blatach

 

poniedziałek, 16 lutego 2015

Delikatny, kremowy sernik. Nie za słodki. Wilgotny, ale nie mokry. Najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce. Jest pyszny, polecam !

Jako bazę wykorzystałam przepis z Kwestii Smaku na sernik idealny , nieco go modyfikując.

 

sernik waniliowy

 

szklanka = 250 ml

Składniki :

spód :

  • 350 g herbatników maślanych*
  • 120 g masła

masa serowa :

  • 1 kg kremowego białego sera w wiaderku
  • 250 g mascarpone
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki budyniu waniliowego [proszku budyniowego]
  • 5 jajek
  • 16 g cukru wanilinowego lub domowego waniliowego

 

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia tak, aby papier po zapięciu wystawał na zewnątrz. Boki tortownicy posmarować masłem.

Herbatniki drobno zmielić w blenderze [lub włożyć do torebki foliowej i pokruszyć wałkiem do ciasta]. Masło roztopić i wymieszać z pokruszonymi herbatnikami. Masę równomiernie rozłożyć na dnie tortownicy, lekko ugnieść. Odstawić.

Do misy miksera włożyć ser, oba cukry, mascarpone i budyń. Miksować na średnich obrotach miksera, aż masa stanie się gładka i jednolita. Nie przerywając miksowania dodawać kolejno jajka (po jednym).

Gotową masę wlać do przygotowanej tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piec przez ok.60-90 minut (sernik powinien być ścięty). Po upieczeniu sernik zostawić w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na kilkanaście minut, a potem wyjąć, postawić na kratce i zostawić do ostudzenia. Całkowicie ostudzony sernik wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

 

* użyłam herbatników z czekoladą, ale ich nie polecam, bo spód po upieczeniu zrobił się twardy i ciężko było go pokroić

** podczas pieczenia sernik trochę urośnie, a potem opadnie - nie ma się czym martwić - tak ma być :)

 

sernik waniliowy

 

 

sernik waniliowy

 

niedziela, 14 grudnia 2014

Miałam w lodówce nadpoczęte wiaderko sera i otwartą puszkę masy kajmakowej. Wymyśliłam, że upiekę sernik z kajmakiem. W poszukiwaniu inspiracji zajrzałam do książki Liski, a tam jak na zamówienie znalazłam przepis na sernik kajmakowo-kokosowy.

Przepis jest prosty, wystarczy przygotować herbatnikowy spód, wylać na niego serową masę i upiec. Tego pieczenia trochę się obawiałam, bo sernik piecze się w 130°C. Nie byłam pewna, czy temperatura nie będzie za niska. Niepotrzebnie się zamartwiałam, bo sernik upiekł się tak, jak powinien. Prawdę mówiąc mógł się piec nieco krócej, bo chyba  go odrobinę przesuszyłam i trochę kruszył się przy krojeniu. Sernik jest smaczny, chociaż jak dla mnie zbyt słodki. Polecam zmniejszenie ilości cukru.

źródło przepisu - "White plate. Słodkie" - E.Mórawska

 

sernik kajmakowo-kokosowy

 

Składniki :

spód :

  • 300 g kruchych ciastek lub herbatników
  • 50 g masła, roztopionego i ostudzonego

masa serowa :

  • 800 g kremowego, mielonego białego sera [może być z wiaderka]
  • 200 g cukru pudru *
  • 2 jajka
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii [mój dodatek]

wierzch :

  • 100 g gotowej masy kajmakowej **
  • 4 łyżki płatków kokosowych [nie wiórków]

 

Tortownicę o średnicy 24-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Ciastka rozdrobnić blenderem [można też włożyć je do foliowej torebki i pokruszyć wałkiem do ciasta]. Zmiksować z roztopionym masłem. Rozłożyć równomiernie na dnie tortownicy i ugnieść.

Do miski włożyć ser i cukier puder, miksować przez 2 minuty. Następnie nadal miksując dodawać jajka [po jednym] i mąkę ziemniaczaną, a na końcu ekstrakt waniliowy.

Masę serową wlać do tortownicy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 130°C i piec przez ok.1,5 godziny. Sernik jest upieczony, gdy jego środek się zetnie. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić sernik, aż ostygnie.

Płatki kokosowe uprażyć na suchej patelni *** . Masę kajmakową lekko podgrzać, polać nią sernik i posypać płatkami kokosa. Odstawić do całkowitego zastygnięcia.

 

uwagi :

* z tą ilością cukru sernik wychodzi dość słodki, można dać go nieco mniej

** masę kajmakową można zrobić samodzielnie, gotując na małym ogniu przez 2 godziny puszkę słodzonego mleka skondensowanego w garnku wypełnionym wodą (należy pilnować, by puszka była cały czas zalana wodą, w razie potrzeby dolać wody. Otworzyć po ostudzeniu).

*** u Liski płatki miały być prażone przez 5 minut, moje były na patelni tylko chwilę i od razu zaczęły się rumienić

 

sernik kajmakowo-kokosowy

 

 

sernik kajmakowo-kokosowy

środa, 10 kwietnia 2013

To już ostatni z przetestowanych przeze mnie świątecznych wypieków - warstwowy sernik z makiem, wiórkami kokosowymi i brzoskwiniami. Warto go upiec nie tylko na święta, bo jest bardzo smaczny !

przepis znalazłam u sernikowej czarodziejki - Majanki :)

 

sernik z makiem, kokosem i brzoskwiniami

 

Składniki :

szklanka = 250 ml

ciasto :

  • 3 szklanki mąki
  • 250 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao instant (np. Nesquick lub Puchatek)

masa serowa :

  • 500 g zmielonego sera [użyłam wiaderkowego]
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego [w proszku]
  • pół szklanki cukru pudru
  • 100 g masła, roztopionego

masa makowo-kokosowa :

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka suchego maku
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 5 białek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

dodatkowo :

  • puszka brzoskwiń

 

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść razem. 1/3 ciasta zamrozić, resztę schłodzić w lodówce przez ok.30 minut, a następnie wyłożyć nim blaszkę o wymiarach 30x25 cm [można ją wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia]. 

Brzoskwinie odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę i ułożyć na cieście.

Składniki masy serowej krótko zmiksować (do połączenia składników) i wylać na brzoskwinie. Wyrównać powierzchnię.

Przygotować masę makowo-kokosową : białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier puder, zmiksować. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, mak i wiórki kokosowe - delikatnie wymieszać. Wyłożyć na masę serową. Na wierzch zetrzeć na tarce pozostałe, zamrożone ciasto.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok.60 minut.

 

sernik z makiem, kokosem i brzoskwiniami

sobota, 05 stycznia 2013

Smaczny waniliowy sernik zamknięty pomiędzy warstwami kakaowego ciasta. W sam raz na leniwe sobotnie popołudnie.

Przepis ze starego zeszytu, otrzymany od koleżanki  (u której pierwszy raz go spróbowałam) :)

 

ambasador

 

Składniki :

szklanka = 250 ml

ciasto :

  • 2 szklanki mąki
  • pół szklanki cukru
  • 100 g masła
  • 3 łyżki śmietany
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

masa serowa :

  • 800 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 3 żółtka
  • pół szklanki cukru
  • 100 g masła
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 6 białek

 

Mąkę, cukier i masło posiekać na stolnicy, dodać żółtka, śmietanę, kakao i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto, owinąć je w folię i włożyć na 1-1,5 godz. do zamrażarki.

Zamrożone ciasto podzielić na 2 równe części. Jedną zetrzeć na tarce na dno blachy o wymiarach 35x25 cm.

Składniki masy serowej zmiksować* i wylać na przygotowany spód. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Blachę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok.1,10 - 1,30 godz.


 *jeżeli chcecie, żeby masa była lżejsza, to zmiksujcie wszystkie składniki oprócz białek, a potem delikatnie wmieszajcie ubitą na sztywno pianę.

 

sernik ambasador

niedziela, 11 listopada 2012

Delikatny, kremowy sernik z kawałeczkami słodkich gruszek, przykryty warstwą kajmaku z wiórkami czekolady - to pyszny deser, nie tylko na niedzielę :)

Przepis Anny-Marii znalazłam na blogu Moje pasje. W oryginale sernik był pieczony w kąpieli wodnej (jest wtedy delikatniejszy i bardziej kremowy), ja upiekłam go w tradycyjny sposób.

 

sernik z karmelizowanymi gruszkami

 

Składniki (na tortownicę o średnicy 24cm) :

spód :

  • 350 g herbatników czekoladowych [można je zastąpić maślanymi z dodatkiem 2 łyżek kakao]
  • 120 g masła

karmelizowane gruszki :

  • 3 twarde gruszki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2 szczypty imbiru

masa serowa :

  • 1 kg białego sera trzykrotnie mielonego
  • 200 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 2 łyżki soku z cytryny

wierzch :

  • 3-4 łyżki masy kajmakowej
  • płatki lub wiórki czekoladowe

 

Gruszki obrać i wypestkować. Pokroić na ćwiartki, a następnie każdą z ćwiartek na 4 kawałki. Masło rozgrzać na patelni i wrzucić gruszki. Posypać je 1 łyżką cukru i szczyptą imbiru. Kilka minut smażyć, a następnie odwrócić. Drugą stronę również posypać cukrem i imbirem. Gruszki smażyć do momentu, aż staną się szkliste i lekko rumiane (uważać, aby ich nie przypalić !). Gotowe gruszki przełożyć na pergamin i ostudzić.

Masło roztopić. Ciasteczka zmielić na pył (najlepiej blenderem), dodać roztopione masło, wymieszać.  Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wylepić dno i boki masą ciasteczkową. Na czas przygotowywania masy serowej wstawić do lodówki.

Ser utrzeć mikserem razem z cukrem. Następnie dodać sok z cytryny, jajka, śmietanę, ziarenka i ekstrakt z wanilii. Zmiksować. Do masy serowej dodać gruszki i delikatnie wymieszać. Masę przelać do przygotowanej tortownicy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C i piec przez ok.50-55 minut. 

Upieczony sernik wystudzić, a następnie wstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia posmarować wierzch sernika kajmakiem i posypać wiórkami czekolady.

 

sernik z karmelizowanymi gruszkami

 

 

sernik z karmelizowanymi gruszkami

 

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6