| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
O autorze
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TREŚCI
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ciasta drożdżowe

poniedziałek, 17 kwietnia 2017

Obowiązkowa pozycja w Wielkanocnym menu. Babka drożdżowa na świątecznym stole musi być i już ! Tym razem postanowiłam zrobić babkę zaparzaną. Wyszła smaczna, aromatyczna, lekko wilgotna. Nie jest to jeszcze idealnie puszysta babka, jaką piekła moja babcia, ale była całkiem niezła :)

przepis z książki M.Zielińskiej "Ciasto drożdżowe na różne sposoby"

 

babka zaparzana

 

Składniki :

ciasto :

  • 300 g mąki pszennej ( u mnie typ 650)
  • 20 g świeżych drożdży
  • 125 ml mleka ( dodałam o kilka łyżek więcej)
  • 3 żółtka
  • 50 g cukru
  • 60 g rozpuszczonego masła
  • 2-3 łyżki rumu
  • garść rodzynek

lukier :

  • 3/4 - 1 szkl. cukru pudru
  • 2-3 łyżki soku z cytryny

 

Mleko zagotować, gorące połączyć z połową mąki, wlewając je cienkim strumieniem i energicznie mieszając*. Rozetrzeć dokładnie, aby nie było grudek (u mnie zrobiła się jedna wielka klucha). Przestudzić.

Do lekko przestudzonej masy dodać pokruszone drożdże i 1 łyżkę cukru, poczekać kilka minut, aż zaczyn ruszy.

Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem. Wszystkie składniki połączyć razem, na końcu dodając rozpuszczone i ostudzone masło. Dokładnie wyrobić ciasto - powinno być miękkie i dość luźne. Włożyć do wysmarowanej masłem miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok.1 godzinę (do podwojenia objętości).

Babkowa formę (z kominkiem) o średnicy 22 cm posmarować grubo masłem i oprószyć mąką. Do wyrośniętego ciasta dodać rodzynki, szybko zagnieść. Ciasto przełożyć do formy - powinno ją wypełnić do połowy wysokości. Odstawić do wyrośnięcia na 45-60 minut.

Wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok.40 minut **

Upieczoną babkę wyjąć z formy i ostudzić na kratce. Po ostudzeniu polać lukrem zrobionym z cukru pudru utartego z sokiem z cytryny.

 

Uwagi :

* ilość mleka była za mała, musiałam dodać kilka łyżek więcej, bo ciasto było za gęste

** w połowie pieczenia zmniejszyłam temperaturę do 170°C, bo wierzch za bardzo się zrumienił, babka była upieczona po 35 minutach

 

babka zaparzana

 

 

babka zaparzana

 

 

babka zaparzana

 

 

 

poniedziałek, 26 września 2016

Puszyste, mięciutkie ciasto drożdżowe z dodatkiem dyni i aromatycznego cynamonu. W sam raz na jesienne chłody :) Genialnie smakuje posmarowane domowymi powidłami śliwkowymi. Polecam !

przepis Doroty z Moich Wypieków

 

dyniowa drożdżówka z cynamonem

 

Składniki (na keksówkę o wymiarach 25 x 11 cm):

ciasto :

  • 350 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
  • 20 g świeżych drożdży (lub 10 g suchych)
  • 150 ml mleka (ciepłego, ale nie gorącego)
  • 180 g puree z dyni (ok.3/4 szklanki)*
  • 60 g drobnego cukru
  • 30 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
  • skórka otarta z połowy pomarańczy
  • szczypta soli (w oryginale pół łyżeczki)

nadzienie :

  • 1/3 szklanki miałkiego brązowego cukru (użyłam cukru demerara, zmielonego w młynku do kawy)
  • 2 łyżki mielonego cynamonu

do posmarowania :

  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka

 

Keksówkę o wymiarach 25x11 cm posmarować masłem i oprószyć bułką tartą.

Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn (jeżeli używamy drożdży suchych, wystarczy wymieszać je z mąką).

Do miski wsypać mąkę, dodać puree dyniowe, sól, cukier, skórkę z pomarańczy oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrobić, pod koniec wlewając roztopione masło. Wyrabiać ciasto do chwili, gdy stanie się miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia do podwojenia objętości (na ok.1,5 godziny).

Wyrośnięte ciasto odgazować, rozwałkować na oprószonym mąką blacie na prostokąt o długości keksówki. Rozwałkowane ciasto posypać cukrem wymieszanym z cynamonem, zwinąć ciasno wzdłuż dłuższego boku w roladę. Włożyć do formy, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok.30 minut. 

Wyrośnięte ciasto posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, z włączonym termoobiegiem**. Piec przez ok.25 minut***

Upieczone ciasto ostudzić, kroić po ostudzeniu.

 

wersja dla "maszynistów" :

Do maszyny włożyć składniki w następującej kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże . Nastawić program wyrabiania i wyrastania ciasta ("ciasto rosnące"- 1,5 godz.). Z wyrośniętym ciastem postępować jak w dalszej części przepisu.

 

uwagi :

* jeżeli puree jest rzadkie, należy dodać nieco więcej mąki podczas wyrabiania

** można też piec bez termoobiegu

*** po 10 minutach pieczenia na termoobiegu ciasto miało dość mocno zrumieniony wierzch - zmniejszyłam temperaturę do 160°C i piekłam jeszcze przez 15 minut

 

dyniowa drożdżówka z cynamonem

 

 

dyniowa drożdżówka z cynamonem

 

 

 

 

poniedziałek, 14 marca 2016

Niesamowicie miękkie, puszyste i delikatne ciasto drożdżowe z dużą ilością kruszonki, nadziane domowymi powidłami. Marzyło mi się takie od dawna i w końcu znalazłam przepis idealny ! Z podanych proporcji wychodzi naprawdę solidna porcja pysznego ciasta. Bardzo polecam !

przepis Aciri znaleziony u Joli, która wciąż kusi pysznymi wypiekami ;)

 

puszysta drożdżówka z powidłami

 

 szklanka = 250 ml

 

Składniki :

ciasto :

  • 3 jajka
  • 150 g masła - roztopionego i ostudzonego
  • 3/4 szklanki cukru [jeżeli wolicie mniej słodkie ciasto, wystarczy 1/2 szklanki]
  • 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 50 g świeżych drożdży

do posmarowania :

  • słoik domowych powideł śliwkowych [lub dżemu]

kruszonka :

  • 90 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 60 g gorącego, roztopionego masła
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

 

Do kubeczka pokruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru i wlać ok.1/4 szklanki letniego mleka. Wymieszać i odstawić na parę minut, aby drożdże zaczęły pracować.

Jajka utrzeć z pozostałym cukrem (mikserem).

Do dużej miski wsypać mąkę, wlać ostudzone masło, utarte z cukrem jajka i rozczyn. Mikserem (końcówki haki) wyrobić ciasto - nie powinno się kleić (w razie potrzeby dosypać niewielką ilość mąki). Miskę z ciastem przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - na ok.45 minut.

Blachę o wymiarach 30 x 25 [może być ciut większa] wyłożyć papierem do pieczenia.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i rozwałkować na prostokątny placek o grubości ok.1 cm. [nie wałkowałam, tylko rozciągnęłam placek dłońmi posmarowanymi wcześniej olejem]. Na ciasto wyłożyć powidła i równomiernie je rozsmarować na całej powierzchni. Posmarowany placek zwinąć w rulon. Pokroić go w ok.2 cm plastry - układać je w przygotowanej blaszce w dowolny sposób. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok.15-20 minut.

Przygotować kruszonkę : mąkę wymieszać z cukrami, zalać gorącym, roztopionym masłem i wymieszać do powstania okruchów.

Wyrośnięte ciasto posypać kruszonką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C [w oryginale 180°C]. Piec przez ok.50 minut. 

Po upieczeniu ostudzić na kratce.

 

wersja dla "maszynistów" :

Przygotować rozczyn. Do misy maszyny wlać płynne składniki, potem wsypać suche, a na końcu wyrośnięty rozczyn. Nastawić program "ciasto rosnące" (ok.1,5 godz.) - uwaga ! ciasto bardzo rośnie ! Z wyrośniętym ciastem postępować jak w dalszej części przepisu.

 

puszysta drożdżówka z powidłami

 

 

puszysta drożdżówka z powidłami

 

 

 

poniedziałek, 29 lutego 2016

Delikatne, puszyste bułeczki ze słodkim nadzieniem. Pyszne !

W oryginalnym przepisie było nadzienie z czekolady i śmietanki - z braku śmietanki postanowiłam nadziać ślimaczki nutellą.

przepis znalazłam u Joli

 

drożdżowe ślimaczki z nutellą

 

Składniki (na 12-16 bułeczek):

ciasto :

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 120 g cukru
  • 2 jajka
  • 200 ml letniego mleka
  • 70 g miękkiego masła
  • szczypta soli

nadzienie :

  • 3-4 łyżki nutelli

 

Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, odstawić na chwilę, aż staną się płynne. Wymieszać z mlekiem i 1 łyżką mąki, odstawić na 10-15 minut, aż zaczną rosnąć.

Do miski przesiać mąkę, dodać resztę cukru, szczyptę soli, wyrośnięty zaczyn, roztrzepane jajka i miękkie masło. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto (ręcznie lub przy pomocy miksera) - powinno odchodzić od ścianek miski. Przełożyć do miski posmarowanej olejem, przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 - 2 godziny (do podwojenia objętości).

Nutellę włożyć do garnuszka i delikatnie podgrzać, aby stała się rzadsza - będzie ją łatwiej rozsmarować.

Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na kwadrat o wymiarach 20x20cm (u mnie wyszedł trochę dłuższy prostokąt). Oba kwadraty posmarować nutellą, zwinąć jak roladę. Każdy pokroić ostrym nożem na 6 części (u mnie 8). Ślimaczki ułożyć na blasze o wymiarach 24x28 cm wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie to była duża blacha z wyposażenia piekarnika). Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 45 minut.

Wyrośnięte bułeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok. 30 minut. Upieczone ślimaczki ostudzić na kratce.

 

wersja dla "maszynistów" :

Przygotować zaczyn - jak powyżej. Do misy maszyny włożyć składniki w kolejności : płynne, sypkie, na końcu wyrośnięty zaczyn. Nastawić program "ciasto rosnące" (ok.1,5 godz.). Z wyrośniętym ciastem postępować jak w dalszej części przepisu.

 

drożdżowe ślimaczki z nutellą

 

 

drożdżowe ślimaczki z nutellą

 

środa, 01 lipca 2015

Puszyste drożdżowe bułeczki z jagodowym nadzieniem - pyszne ! Obowiązkowo do upieczenia w sezonie jagodowym :)

przepis - maniapieczenia

 

jagodzianki

 

Składniki (na 16 bułeczek) :

ciasto :

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml letniego mleka
  • 100 g drobnego cukru
  • 120 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
  • 7 g suszonych drożdży (lub 30 g świeżych)
  • 1 jajko
  • duża szczypta soli

nadzienie :

  • 350 g jagód
  • 2 łyżki drobnego cukru

do posmarowania :

  • 1 roztrzepane jajko

 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę wsypać do dużej miski, dodać suszone drożdże (ze świeżych zrobić wcześniej rozczyn), sól i cukier - wymieszać. Dodać jajko i mleko, lekko zagnieść. Stopniowo dodawać roztopione, ostudzone masło. Wyrobić gładkie, miękkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok.60-90 minut (ciasto powinno podwoić objętość).

Jagody umyć, odsączyć na sitku, przebrać. Wymieszać z cukrem.

Dwie duże blachy z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, krótko zagnieść. Uformować z ciasta wałek i podzielić go na 16 równych części (po ok.60 g każda). Z każdej porcji ciasta formować placuszek, na środek nałożyć 1 łyżkę jagód z cukrem. Zlepić jak pieroga, dokładnie ściskając brzegi. Przeturlać po blacie, aby bułeczka uzyskała kształt wrzeciona.

Uformowane jagodzianki układać złączeniem do dołu na przygotowanych blachach, pozostawiając między nimi odstępy. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok.35 minut. Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać grubym cukrem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec przez ok.15-20 minut, aż się zarumienią (piekłam na termoobiegu w temperaturze 175°C przez ok.12 minut, obie blachy jednocześnie).

Po upieczeniu ostudzić na kratce.

 

jagodzianki

 

 

niedziela, 14 czerwca 2015

Drożdżowe bułeczki o ciekawym kształcie, nadziewane nutellą - będą smakować nie tylko dzieciom :) Zamiast nutelli do środka można włożyć marmoladę lub powidła.

przepis - Arabeska

 

zakręcone bułeczki z nutellą

 

Składniki (na 24 bułeczki):

ciasto :

  • 500 g mąki tortowej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 50 g cukru
  • 180 ml mleka
  • 30 g masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli

nadzienie :

  • 4 łyżki nutelli

do posmarowania :

  • 1 roztrzepane jajko

 

Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać 1 łyżeczkę cukru, kilka łyżek letniego mleka i 1 łyżkę mąki. Odstawić na ok.15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Pozostałe mleko podgrzać mocniej, dodać masło i podgrzewać do jego rozpuszczenia. Lekko przestudzić (płyn ma być ciepły, ale nie gorący).

Mąkę wsypać do dużej miski. Jajka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli, wlać do mąki. Dodać mleko z masłem i zaczyn drożdżowy. Dokładnie wyrobić, następnie przykryć miskę i odstawić ciasto do wyrośnięcia na ok.60 minut.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 równe części. Każdą z części rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok.50 x 20 cm, połowę posmarować nutellą (niezbyt grubo) i złożyć na pół przykrywając nutellę.

Tak przygotowane ciasto pokroić wzdłuż dłuższego boku na 12 pasków. Każdy pasek skręcić spiralnie, uformować z niego ślimaczka, podwijając końcówkę pod spód bułeczki.

Uformowane bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok.30 minut. Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok.15 minut (na termoobiegu można piec od razu 2 blachy).

Upieczone bułki ostudzić na kratce.


zakręcone bułeczki z nutellą

 

zakręcone bułeczki z nutellą

 

wersja dla maszynistów :

Z drożdży zrobić zaczyn wg powyższego przepisu. Do misy maszyny wlać mleko z masłem, dodać jajka, cukier, sól, mąkę, a na końcu zaczyn. Nastawić program "zagniatanie z wyrastaniem". Z wyrośniętym ciastem postępować jak w dalszej części przepisu.


 

zakręcone bułeczki z nutellą

 

 

zakręcone bułeczki z nutellą

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 10