| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
O autorze
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TREŚCI
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ciasteczka

niedziela, 26 lutego 2017

Dawno nie było żadnego przepisu, więc nadrabiam zaległości :)

Te ciasteczka są bardzo proste, wystarczy zmiksować składniki, schłodzić, a potem uformować. Wzorki robi się widelcem, ale zamiast niego można użyć tłuczka do mięsa - i odcisnąć kratkę. Ciastka są dość słodkie, więc można pominąć obtaczanie ich w cukrze.

przepis znalazłam na stronie Better Homes&Gardens

 

ciastka z masłem orzechowym

 

szklanka = 250 ml

 

Składniki (na ok.36 ciasteczek) :

  • 1/2  szklanki masła orzechowego
  • 1/ szklanki masła (w temperaturze pokojowej)
  • 1/2  szklanki białego cukru
  • 1/2  szklanki cukru trzcinowego (u mnie demerara) lub 1/4 szklanki miodu
  • 1/2  łyżeczki sody
  • 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 i 1/4  szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego lub 1/2  łyżeczki ekstraktu z wanilii

do obtoczenia (opcjonalnie) :

  • 3-4 łyżki cukru

 

Do misy miksera włożyć oba masła, miksować przez 30 sekund. Dodać oba cukry, cukier waniliowy, sodę i proszek do pieczenia - zmiksować. Następnie dodać jajko, nadal miksować. Stopniowo dodawać mąkę (cały czas miksując). Przykryć miskę folią i wstawić do lodówki na 1 godzinę.

Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.

Ze schłodzonego ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać je w cukrze i układać na blasze zachowując między nimi odstępy (sporo urosną). Każdą z kulek spłaszczyć widelcem na krzyż tworząc kratkę.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec przez ok.7-9 minut (lub do zbrązowienia). Po wyjęciu z piekarnika ciastka pozostawić na blasze przez 2-3 minuty, a potem przełożyć na kratkę i ostudzić.

 

ciastka z masłem orzechowym

 

 

ciastka z masłem orzechowym

 

środa, 11 stycznia 2017

Jeżeli lubicie sezamki, to polubicie i te ciasteczka :) Są słodkie, chrupiące i mocno sezamowe. Po prostu pyszne ! Polecam !

przepis znalazłam na blogu Twoje&Moje (oryginał - AgusiaH - forum CinCin )

 

sezamowe ciasteczka szczęścia

 

Składniki (na ok.40-50 ciasteczek) :

  • 140 g sezamu
  • 100 g miękkiego masła
  • 180 g cukru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki gorzkiego kakao
  • 1 op. cukru wanilinowego (16 g)
  • 1 jajko
  • 160 g mąki pszennej

 

Sezam uprażyć na suchej patelni, ostudzić.

Masło zmiksować z cukrem na gładką masę, dodać proszek do pieczenia, sól, kakao, cukier wanilinowy i jajko - zmiksować. Nadal miksując dodawać stopniowo mąkę. Gdy składniki się połączą dodać 2/3 sezamu, dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na ok.1 godzinę.

Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyjąć z lodówki, formować niewielkie kulki (o średnicy ok.2,5 cm), obtaczać w pozostałym sezamie. Układać na blasze w dużych odstępach - ok.6-7 cm (ciasteczka urosną) i lekko rozpłaszczać dłonią.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C ( u mnie 170°C) i piec przez ok.12-15 minut (do zezłocenia). Zdejmować z blachy po lekkim ostygnięciu. Przełożyć na kratkę, ostudzić.

 

sezamowe ciasteczka szczęścia

 

 

sezamowe ciasteczka szczęścia

 

poniedziałek, 28 listopada 2016

Nieskomplikowany przepis + minimum składników = pyszne ciastka :) Robi się je naprawdę szybko (pomijając czas chłodzenia). Strukturą przypominają ciasto francuskie. Szybko znikają z talerza ;)  Polecam !

przepis pochodzi z książki Olii Hercules "Mamuszka"

 

berlińskie ciasteczka twarogowe

 

Składniki (na ok.20 ciastek) :

  • 80 g margaryny (zamiast niej można użyć masła)
  • 200 g tłustego twarogu
  • 200 g mąki pszennej + trochę do podsypania
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

do obtoczenia :

  • 50 g cukru

 

Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.

Do miski włożyć twaróg i margarynę, dokładnie wymieszać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem, zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez co najmniej 30 minut.

Blat obficie oprószyć mąką, rozwałkować na nim ciasto (ma mieć grubość trochę poniżej 2 mm). Wykrawać foremką krążki o średnicy 10 cm*.

Na płaski talerzyk wysypać cukier. Przyłożyć do cukru krążek, złożyć go na pół cukrem do wewnątrz. Przytknąć ponownie do cukru złożony krążek i znów złożyć na pół, cukrem do wewnątrz. Na koniec przytknąć do cukru jedną stronę złożonego ciasteczka (ćwiartki krążka) i ułożyć je na blasze cukrem do góry. Tak samo postąpić z pozostałymi krążkami.

Wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok.30-40 minut**, aż ciasteczka zarumienią się na ciemnozłoty kolor. 

 

uwagi :

* wycinałam krążki foremką o średnicy 8 cm - tym samym wyszło mi więcej ciastek - ok.32 szt.

** u mnie wystarczyło 30 minut

 

berlińskie ciasteczka twarogowe

 

 

berlińskie ciasteczka twarogowe

 

 

berlińskie ciasteczka twarogowe

 

wtorek, 01 listopada 2016

Bardzo proste i smaczne ciasteczka, do ich przyrządzenia potrzeba tylko trzech składników. Przygotowanie zajmuje niewiele czasu, wystarczy wszystko wymieszać, ulepić kulki i upiec.

przepis znalazłam u Komarki

 

kokosanki (bez jajek)

 

Składniki :

  • 225 g wiórków kokosowych (ok.3 szklanki)
  • 175 ml słodzonego mleka skondensowanego (ok.3/4 szklanki)
  • 40 g mąki pszennej*
  • szczypta soli

 

Mąkę połączyć z solą, wymieszać z wiórkami. Wlać mleko, mieszać, aż powstanie gęsta masa.

Formować kulki wielkości orzecha włoskiego (można lekko zwilżyć dłonie, będzie łatwiej lepić kulki). Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok.12-14 minut, do zrumienienia.

 

* zamiast niej można użyć mąki bezglutenowej - też wyjdą dobre, sprawdziłam :)

 

kokosanki

 

 

kokosanki

 

 

kokosanki

 

sobota, 22 października 2016

Chrupiące ciasteczka pachnące cynamonem. Można je ozdobić stempelkiem, mogą też pozostać gładkie - i w jednej, i w drugiej wersji będą smaczne.

przepis znalazłam u Komarki

 

ciasteczka cynamonowe

 

Składniki :

  • 200 g mąki krupczatki
  • 50 g mąki pszennej tortowej
  • 125 g zimnego masła
  • 125 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli

Wszystkie składniki wymieszać i posiekać z zimnym masłem. Zagnieść i szybko wyrobić, tylko do ich połączenia. Uformować kulę, zawinąć ją w folię i schłodzić w lodówce przez co najmniej godzinę.

Schłodzone ciasto rozwałkować cienko na blacie oprószonym mąką (na grubość ok.4 mm). Wierzch ciasta oprószyć lekko mąką, wycinać ciastka foremką lub szklanką i odciskać stempelki. Wycięte ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i schłodzić w lodowce przez ok.15 minut.

Ciastka wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec w tej temperaturze przez 2 minuty. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec przez kolejne 8-10 minut, aż ciastka się zarumienią.

Upieczone ciastka ostudzić na kratce.

 

ciasteczka cynamonowe

 

 

ciasteczka cynamonowe

 

niedziela, 06 marca 2016

Lubicie słodkości z dodatkiem mleka w proszku ? Bo ja bardzo :) Kiedy zobaczyłam u Ewy przepis na ciasteczka przekładane mleczną masą, wiedziałam, że prędzej czy później je upiekę. Ciastka są mocno kakaowe i niezbyt słodkie - mleczne nadzienie bardzo do nich pasuje. Mają jedną wadę - za szybko znikają ;)

przepis znalazłam u Ewy

 

ciasteczka kakaowe z mlecznym kremem

 

szklanka = 250 ml


Składniki (na ok.30 ciastek) :

ciasto :

  • 2 szklanki mąki wrocławskiej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 180 g masła
  • 2/3 szklanki gorzkiego kakao (ok.56 g)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki kefiru
  • 1 jajko
  • cukier puder z prawdziwą wanilią (dałam kilka kropli aromatu waniliowego)

masa do przełożenia :

  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki + 1 łyżka mleka w proszku
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej

 

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sitko.

Masło włożyć do rondelka, dodać kakao i cukier puder. Podgrzać do rozpuszczenia masła, wymieszać na jednolitą masę. Przestudzić.

Do mąki dodać wystudzoną masę, kefir, roztrzepane jajko i cukier z wanilią/aromat - wyrobić gładkie ciasto. Uformować je w kulę, włożyć do foliowego woreczka i schłodzić w lodówce przez ok.30-60 minut.

Schłodzone ciasto podzielić na kilka części. Każdą z nich delikatnie rozwałkować na grubość ok.3 mm, podsypując mąką. Wykrawać ciasteczka o średnicy ok.5 cm. Przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (najwygodniej zrobić to nożem lub szpatułką do ciasta, bo ciasto jest dość miękkie). Już na blasze można odcisnąć na nich wzorki stempelkami do ciasta.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok. 9-10 minut. Po upieczeniu ostudzić na kratce.

Przygotować masę : mleko wymieszać z cukrem, podgrzać do rozpuszczenia cukru. Ostudzić. Masło zmiksować na puszystą masę, dodać mleko w proszku i ostudzone mleko z cukrem. Zmiksować. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego.

Na ostudzone ciastka wyciskać małe porcje masy, przykrywać drugim ciasteczkiem. Gotowe ciastka przełożyć do zamykanego pojemnika, schłodzić w lodówce, aby masa stężała.

 

ciasteczka kakaowe z mlecznym kremem

 

 

ciasteczka kakaowe z mlecznym kremem

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 10