| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
O autorze
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TREŚCI
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

gofry

środa, 10 listopada 2010

Lekkie, chrupiące gofry oprószone cukrową posypką - w sam raz na deser :) Postanowiłam wypróbować przepis Evenki na gofry z dodatkiem maślanki. Wypieki z dodatkiem maślanki są bardzo smaczne, więc i na tym przepisie się nie zawiodłam.

Gofry wyszły lekkie, puszyste i chrupiące - i bardzo szybko zniknęły. Najlepsze są zaraz po upieczeniu, bo po całkowitym ostudzeniu tracą chrupkość (choć nadal są smaczne). Porcja wystarczyła na 8 małych gofrów, następnym razem chyba podwoję ilość składników :)

 

gofry na maślance

 

Składniki ( na ok.8 gofrów ) :

  • 3/4 szklanki mąki pszennej [ ok.122 g ]
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej [ ok. 45 g ]
  • ćwierć łyżeczki soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • ćwierć łyżeczki sody
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 1/4 szklanki mleka
  • 6 łyżek oleju [ zamiast niego dodałam 6 łyżek roztopionego masła ]
  • 1 jajko - oddzielnie białko i żółtko
  • 1 łyżka cukru
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii [ dałam 1 łyżeczkę ]


W misce wymieszać razem obie mąki, proszek do pieczenia , sodę i sól. Do drugiego naczynia wlać maślankę, mleko, olej/masło, żółtko - i też wymieszać.

Białko ubić ze szczyptą soli, wsypać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści, dodać wanilię.

Płynne składniki wlać do mieszanki mącznej, krótko wymieszać łyżką i dodać pianę. Ponownie delikatnie wymieszać.

Nakładać porcje ciasta do rozgrzanej gofrownicy, piec przez 4-5 minut, po upieczeniu studzić na kratce kuchennej (można razem z kratką wstawić do piekarnika nagrzanego do ok.100°C do czasu, gdy wszystkie gofry będą gotowe).

 

 

gofry na maślance

niedziela, 05 kwietnia 2009

Dotychczas korzystałam z przepisu z "Kuchni polskiej" , z którego wychodziły smaczne, ale dość ciężkie gofry. Dzisiaj postanowiłam wypróbować przepis Bajaderki z forum cincin. Bajaderka pisze, że są lekkie jak piórko - i ja się pod tym podpisuję . Tak leciutkich i delikatnych gofrów jeszcze nie jadłam !

Nam udało się zjeść może po dwa , resztę pochłonęło zachwycone dziecię ;)

 

delikatne i chrupiące gofry

 

Składniki :

  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego [dodałam od siebie - w oryginalnym przepisie nie było]

 

Oddzielić żółtka od białek . Wszystkie składniki oprócz białej zmiksować na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem.

Do rozgrzanej gofrownicy wlewać porcje ciasta i piec na rumiano - około 2-3 minut [u mnie piekły się przez ok.4 minuty].

Ważna uwaga - upieczonych gofrów lepiej nie układać jeden na drugim, bo zwilgotnieją i zrobią się miękkie [sprawdziłam ;-) ].

Gofrownicę smarowałam pędzelkiem umoczonym w oleju - tak na wszelki wypadek, bo bałam się, że ciasto będzie przywierać.


Nasze gofry zjedliśmy z bitą śmietaną z brzoskwiniami i tartą gorzką czekoladą - pychotka!

 

chrupiące gofry

 

 

 

 

Tagi: mleko
20:28, abbra , gofry
Link Komentarze (38) »
sobota, 09 lutego 2008

Gofry to coś , co lubi każde dziecko i wielu dorosłych :)  Przepis pochodzi z niezawodnej "Kuchni polskiej" .

 

gofry

 

Składniki :

  • 7 dag. margaryny
  • 3 jajka
  • 15 dag. cukru
  • 30 dag. mąki
  • 0,25 l mleka
  • 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego lub cytrynowego
  • sól
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia


Margarynę stopić , przestudzić . Wszystkie składniki zmiksować razem - powstanie dość gęste ciasto . Nagrzać formę do gofrów , dokładnie wysmarować olejem spodnią i wierzchnią płytkę . Wlać niewielką ilość ciasta - powinno pokryć tylko kratkowaną część formy i nie wylewać się na brzegi . Zamknąć formę i piec gofry przez 3-5 minut . Upieczone gofry podważać patyczkiem i układać w jednej warstwie .

Podawać z bitą śmietaną , dżemem itp.

 

Ja udekorowałam swoje gofry jogurtem bałkańskim i plasterkami banana . Okazały się za mało słodkie , więc dodatkowo polałam banany łyżeczką miodu - i wtedy to już było niebo w gębie :)))

 

gofry polane miodem

Tagi: mleko
19:31, abbra , gofry
Link Komentarze (13) »