O autorze
Ostatnie wpisy
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TREŚCI
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
środa, 15 sierpnia 2007
Po prostu ... zebra
Składniki :
Ubić jajka z cukrem . Do ubitej masy dosypać 2,5 szklanki mąki , wlać olej i 1 szklankę wody nie przerywając miksowania . Na końcu wsypać proszek do pieczenia . Ciasto podzielić na 2 części , do jednej wsypać pozostałą mąkę , do drugiej - kakao . Dokładnie wymieszać . Do tortownicy wlewać na środek po 1 łyżce ciasta - na przemian jasnego i ciemnego . Piec ok.1 godziny w 180 stopniach .
czwartek, 09 sierpnia 2007
Po pieczeniu szarlotki zostały mi białka , więc postanowiłam wypróbować przepis na bezy . Wyszły pyszne - kruche , a w środku lekko ciągnące .
Składniki :
Białka lekko ubić , wsypać połowę cukru . Ubijać dalej , aż piana stanie się lśniąca . Wtedy dosypać resztę cukru i ubijać dalej , dość długo - aż masa zgęstnieje . Blachę wysmarować margaryną i oprószyć lekko mąką . Wyciskać na blachę małe porcyjki piany - najlepiej za pomocą szprycki do dekorowania ciast . Piec ( a właściwie suszyć ) około 1 godziny w temperaturze 100 stopni , na termoobiegu .
piątek, 03 sierpnia 2007
Ciasto jest dość wilgotne . Ananasy są trochę za słodkie do tego ciasta , ale nie miałam pod ręką innych owoców . Kwaskowate owoce bardziej by pasowały ...
Składniki :
Żółtka utrzeć do białości z połową cukru . Wciąż ucierając dodawać masło , a gdy uzyska się jednolitą masę , dodać jogurt . Białka ubić na sztywno , pod koniec ubijania dodać pozostały cukier . Do żółtkowej masy dodawać na przemian , cały czas delikatnie mieszając , pianę i mąkę z proszkiem do pieczenia . Wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blachy , obłożyć owocami . Piec ok.1 - 1'15 godz. w temperaturze 175 stopni .
czwartek, 02 sierpnia 2007
Na dobry początek ... Zwykle z tego przepisu robię szarlotkę , tym razem spróbowałam z wiśniami i porzeczkami . To dobre połączenie , bo kwaskowate wiśnie i porzeczki dobrze się komponują ze słodką bezą .
Schłodzone ciasto rozwałkować , wyłożyć na blachę , ponakłuwać widelcem . Podpiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 215-220 stopni do zrumienienia ( około 15 minut ) . Następnie na tak przygotowane ciasto wyłożyć wydrylowane i odsączone z soku wiśnie ( 1 kg ) i garść lub dwie czerwonych porzeczek . Na owoce wyłożyć pianę ubitą z 3 białek i pół szklanki cukru . Piec jeszcze około 30-40 minut w temperaturze 180-190 stopni.
|