| < Lipiec 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
O autorze
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TREŚCI
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
wtorek, 31 lipca 2018

Lato to czas przetworów, więc warto zrobić trochę zapasów na zimę.

Ketchup z cukinii smakuje inaczej niż tradycyjny pomidorowy, ale to nie znaczy, że gorzej. Jest dość pikantny, dość wyraźnie wyczuwa się w nim cebulę. To świetny dodatek do kanapek ! 

przepis znalazłam u Ewy

 

ketchup z cukinii

szklanka = 250 ml

Składniki :

  • 1,5 kg obranej i pozbawionej nasion cukinii
  • 0,5 kg cebuli
  • 2 łyżki soli
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka octu
  • 1 łyżka czarnego mielonego pieprzu
  • 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżka ostrej mielonej papryki
  • 400 g koncentratu pomidorowego

 

Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, dodać do startej cukinii. Posolić, wymieszać i odstawić na 3 godziny.

Po 3 godzinach odlać powstały sok, do cukinii dodać cukier i gotować 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać pozostałe składniki, wymieszać i gotować jeszcze przez 10 minut.

Całość zmiksować na gładko (można blenderem lub w malakserze) i przełożyć do wyparzonych słoików. Pasteryzować przez 15 minut.

 

ketchup z cukinii