| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
O autorze
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TREŚCI
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wpisy z tagiem: likier

wtorek, 06 kwietnia 2010


Kuchnia Wielkanocna 2010
Moja pierwsza wielkanocna propozycja - ciężka i wilgotna babka z domowym likierem baileys ( przepis na likier tutaj ). Przepis na ciasto znalazłam na tym blogu.

 

babka z baileys

 

Składniki :

  • 5 jajek
  • 200 g cukru pudru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka likieru Baileys
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 200 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia


Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia.

Jajka ubić z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Nie przerywając ubijania wlewać do masy cienkim strumieniem olej, a następnie Baileys. Chwilę ubijać, aż składniki dobrze się połączą.

Zmniejszyć obroty miksera do najniższych i powoli wsypywać mąkę. Gdy ciasto jest już dobrze wymieszane, wylać je do formy babkowej posmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C i piec przez około 1 godzinę (jeżeli używamy pełnej formy) lub 45 minut, jeżeli używamy formy z kominkiem*

Sprawdzić patyczkiem, czy babka się upiekła. Zostawić babkę do ostygnięcia w wyłączonym piekarniku.


Ostudzoną babkę polałam czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.

* piekłam w formie z kominkiem - średnica formy 24 cm  - moja babka potrzebowała pełnej godziny, bo po 45 minutach była jeszcze lekko płynna.


 

środa, 06 stycznia 2010

Przepis na ten likier znalazłam prawie rok temu u Atinki - ale dopiero teraz udało mi się go zrobić. Jakoś nie mogłam się wybrać do sklepu , żeby kupić kukułki ;)  To bardzo smaczne cukierki, a likier sporządzony z ich dodatkiem jest jeszcze lepszy :)  I ma jeszcze jedną zaletę - robi się go naprawdę błyskawicznie !

 

likier kukułka

 

Składniki :

  • 500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
  • ok. 300 g cukierków kukułka
  • 250 ml wódki


Cukierki rozpuścić gotując w mleku. Przestudzić.

Wlać wódkę, wymieszać i odstawić do przegryzienia na 1-2 dni ( na wszelki wypadek trzymałam likier w lodówce ).

wtorek, 06 maja 2008

        Przepis na ten likier krąży po Galerii Potraw od prawie trzech lat i wciąż cieszy się niesłabnącym powodzeniem . Podała go polka , a potem ruszyła masowa produkcja na forum ;)  Ma jedną tajemniczą właściwość - szybko znika  - i nikt nie wie , w jaki sposób ...   :)

 

baileys

 

 Składniki :

  • 250-500 ml czystej wódki
  • 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
  • 0,5 szklanki mleka , mleka skondensowanego niesłodzonego lub śmietanki kremówki
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • ewentualnie trochę cukru pudru , jeżeli ktoś lubi bardzo słodkie ( wg mnie nie potrzeba )


       Puszkę mleka gotować na bardzo malutkim ogniu przez 3 godziny , w dużym garnku napełnionym wodą ( tak , żeby puszka w całości była przykryta - w razie potrzeby uzupełniać wodę ) . Zostawić w garnku do ostygnięcia .

       Zimną masę kajmakową przełożyć do miski , zmiksować , żeby pozbyć się grudek . Następnie dodać alkohol  i dalej miksować , dodając następnie kawę rozpuszczoną w minimalnej ilości wody oraz mleko (lub śmietankę ) . Miksować , aż składniki się połączą . Nie powinno być grudek . 

       Przelać do butelki , przechowywać w lodówce .  Powinno się zostawić do przegryzienia na 1 dzień . Likier z czasem gęstnieje .