| < Marzec 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
O autorze
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TRE¦CI
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wpisy z tagiem: ocet

czwartek, 23 sierpnia 2012

W tym roku postanowiłam uzupełnić zapasy ¶liwkowych przetworów. Planowałam zrobienie powideł, ale musiałam zmienić plany, ponieważ dostałam torbę twardych, niezbyt dojrzałych węgierek. Na powidła się nie nadawały, ale do octu - jak najbardziej.

¬ródło przepisu - moja Mama :)

 

¶liwki w occie

 

Składniki :

  • 1,5 - 2 kg twardych ¶liwek węgierek
  • 1 l octu 10%
  • 1 kg cukru
  • 2-3 laski cynamonu
  • 15-20 goĽdzików

 

W dużym, szerokim garnku zagotować ocet z cukrem i przyprawami. Ostudzić.

¦liwki umyć i każd± z nich ponakłuwać w kilku miejscach wykałaczk±. Wrzucić do garnka z przestudzon± zalew±. Przykryć i odstawić na 48 godzin.

Po 48 godzinach zlać zalewę i zagotować. Ostudzić i ponownie zalać ni± ¶liwki. Odstawić na kolejne 2 doby.

Po 48 godzinach zlać ponownie zalewę, zagotować i ostudzić.

¦liwki ciasno ułożyć w czystych, wyparzonych słoiczkach i zalać przestudzon± zalew±. Zakręcić słoiki. Pasteryzować przez ok.10-15 minut.