| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
O autorze
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TREŚCI
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wpisy z tagiem: czosnek

niedziela, 20 września 2015

Kiedy u Karoliny zobaczyłam ten przepis, od razu nabrałam ochoty na jego wypróbowanie. Okazja do testowania nadarzyła się bardzo szybko, bo dostałam w prezencie sporą cukinię - w sam raz do pasztetu :) 

Właściwie mój pasztet powinien mieć zmienioną nazwę na "keks z cukinii" ;) , ponieważ konsystencją bardziej przypominał ciasto. Potem doczytałam u Ivki, że cukinia powinna być odmierzana dopiero po odciśnięciu - i stąd zmieniona konsystencja mojej wersji (odmierzałam utartą cukinię przed nasoleniem). Na szczęście na smaku się to zbytnio nie odbiło - pasztet był smaczny i aromatyczny :)

przepis - Sto kolorów kuchni

 

pasztet z cukinii

 

szklanka = 250 ml

Składniki :

  • 3 szklanki startej cukinii*
  • 2 średnie marchewki starte na tarce
  • 1 i 3/4 szklanki kaszy manny
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 średnie cebule
  • pół szklanki oleju
  • 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 3 jajka (osobno białka i żółtka)
  • sól, pieprz

 

Obraną cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posolić i odstawić, żeby puściła sok. Następnie lekko odcisnąć, przełożyć na sitko do odsączenia. Ponownie odcisnąć.

Cebule obrać, drobno posiekać i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstawić do przestudzenia.

Do odsączonej cukinii dodać startą marchewkę, żółtka, olej, kaszę, zioła i cebulę z czosnkiem. Wymieszać i doprawić do smaku pieprzem (ewentualnie solą, ale nie za dużo, bo cukinia była już nasolona). Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie dodać do przygotowanej masy i delikatnie wymieszać.

Foremkę keksówkę o wymiarach 30x10cm wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować olejem i oprószyć bułką tartą. Do przygotowanej foremki przełożyć masę, wzdłuż środka nałożyć jej nieco więcej (pasztet nieco się zapadnie po upieczeniu). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez ok.60-70 minut. Gdyby pasztet za bardzo się rumienił, można go przykryć folią aluminiową.

Po upieczeniu pasztet pozostawić w formie do ostudzenia.

 

uwagi :

* w oryginalnym przepisie Ivki są to odmierzone 3 szklanki już odciśniętej cukinii, stąd różnica w konsystencji - mój pasztet jest bardziej suchy i strukturą przypomina keks

 

pasztet z cukinii

 

 

pasztet z cukinii

 

piątek, 12 grudnia 2014

Robiłam tę roladę tydzień temu, ale dopiero teraz udało mi się zmobilizować i wpisać przepis. Wcześniej jakoś brakowało czasu ;) Choć wygląda na skomplikowaną, wcale taka nie jest. I dość szybko można ją przygotować. Do tego efektownie wygląda i nieźle smakuje. Same plusy :)

Nie miałam formy o wymiarach podanych przez Kasię, więc użyłam dużej blachy z wyposażenia piekarnika - przez to warstwa ciasta była cieńsza i wymagała skrócenia czasu pieczenia. Być może dlatego miałam trochę kłopotów z oddzieleniem papieru od ciasta, ale na szczęście w końcu się udało to zrobić bez uszkodzenia ciasta :)

przepis znalazłam u Kasi

 

rolada szpinakowa z łososiem

 

Składniki [w nawiasach moje zmiany] :

  • 350 g mrożonego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 duże jajka [osobno białka i żółtka]
  • pół łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 200 g wędzonego łososia w plastrach [u mnie 300 g]
  • 1 op. serka twarogowego z ziołami [zużyłam 2 opakowania po 150 g]

 

Szpinak rozmrozić i odsączyć na sicie, mocno odciskając nadmiar wody. Wymieszać go z żółtkami, solą, gałką i startym na tarce czosnkiem. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do masy szpinakowej, delikatnie wymieszać.

Blachę o wymiarach 28x40cm [u mnie 36x33cm] wyłożyć papierem do pieczenia, lekko go natłuścić. Wlać masę, wyrównać wierzch, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec przez ok.20 minut [u mnie 15 minut]. Upieczone ciasto ostudzić.

Ostudzone ciasto przełożyć na blat, delikatnie ściągnąć papier do pieczenia. Posmarować serkiem*, a na nim ułożyć łososia. Zwinąć ciasno w roladę. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 2-3 godziny.

Po schłodzeniu roladę podawać pokrojoną w plastry.

 

* serek warto wyjąć trochę wcześniej z lodówki, żeby się ogrzał - wtedy będzie łatwiej go rozsmarować

 

rolada szpinakowa z łososiem

sobota, 22 lutego 2014

Pyszne pieczone żeberka o orientalnym smaku. Ich przygotowanie trzeba rozłożyć na dwa dni, bo muszą spędzić trochę czasu w marynacie. Ale warto, bo są bardzo smaczne ! Polecam :)

przepis - Kwestia Smaku

 

diabelskie żeberka

 

Składniki :

  • 1,2 - 1,5 kg chudych żeberek wieprzowych
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

marynata:

  • 2 ząbki czosnku - obrane i drobno posiekane
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka keczupu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka utartego imbiru
  • szczypta mielonych goździków

 

Dzień przed pieczeniem przygotować marynatę z podanych składników.

Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na kawałki z jedną kostką. Każdy kawałek posmarować dokładnie marynatą, włożyć do miski lub garnka, przykryć i wstawić do lodówki na noc lub na 12 godzin. Od czasu do czasu żeberka odwrócić.

Na drugi dzień żeberka wyjąć z marynaty, oprószyć solą i pieprzem. Rozłożyć w jednej warstwie na blasze lub w żaroodpornym naczyniu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez 1 godzinę, często odwracając i smarując marynatą. Po tym czasie przykryć żeberka folią aluminiową i piec je do chwili, gdy się lekko zrumienią, a mięso zmięknie i będzie łatwo odchodzić od kości (u mnie było to ok. 30 minut pod folią, potem ją zdjęłam i piekłam jeszcze kolejne 30 minut, ostatnie 10 na termoobiegu).

Upieczone żeberka przełożyć na ogrzany półmisek. Od razu podawać.

 

diabelskie żeberka

środa, 29 stycznia 2014

Kilka dni temu udało mi się po raz pierwszy kupić jarmuż. Podobno ostatnio stał się modny, jest więc nadzieja, że częściej będzie pojawiał się w sklepach i na bazarkach :) Warto go od czasu do czasu spożywać, bo jest to bogate źródło wapnia, żelaza, witamin i przeciwutleniaczy, działa przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. Połączony z natką, migdałami, sokiem cytrynowym i czosnkiem tworzy prawdziwą bombę witaminową.

Przepis na pyszne pesto z jarmużem znalazłam na stronie metromsn.

 

pesto jarmużowe

 

Składniki :

  • 5-6 liści jarmużu
  • 2-3 łyżki natki pietruszki
  • pół szklanki migdałów bez skórki [w oryginale pestek słonecznika]
  • 100 g twardego sera [u mnie Dziugas, w oryginalnym przepisie Grana padano]
  • pół szklanki oliwy
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz - do smaku

 

Liście jarmużu porządnie wypłukać. Powycinać z nich twarde łodygi i włókniste części. Tak przygotowane liście zanurzyć we wrzątku na 1 minutę, a następnie przelać zimną wodą. Odsączyć na sitku.

Migdały uprażyć na suchej patelni. Ser zetrzeć na drobnej tarce.

Wszystkie składniki wrzucić do blendera i zmiksować na gładką pastę. Doprawić solą i pieprzem.

Najlepiej smakuje wymieszane ze świeżo ugotowanym makaronem (i tak je zjedliśmy), autorka przepisu poleca też kanapki z pesto na razowym chlebie oraz pesto jako dodatek do tarty. 

Pesto można przechowywać w lodówce do dwóch tygodni, należy je przełożyć do słoiczka, zalać warstwą oliwy i dobrze zakręcić.

 

pesto jarmużowe

sobota, 18 maja 2013

To idealna zupa na taką pogodę jak dziś. Do tej pory zwykle szłam na łatwiznę i robiłam błyskawiczną wersję. Dzisiaj postanowiłam przygotować chłodnik z botwinki - a właściwie to mój mężczyzna sobie zażyczył (i nawet kupił botwinkę) ;) Chłodnik + podsmażone ziemniaki - i nic więcej mi dzisiaj do szczęścia nie trzeba :)

przepis własny

 

chłodnik z botwinki

 

Składniki :

  • pęczek botwinki
  • 1 l maślanki (lub kefiru albo zsiadłego mleka)
  • pęczek koperku
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 mały ogórek
  • sól, pieprz
  • ocet winny lub sok z cytryny

 

Botwinkę umyć i drobno pokroić. Przełożyć do rondelka, zalać niewielką ilością wody z 1 łyżką octu winnego (lub soku z cytryny). Ugotować do miękkości. Ostudzić.

Do większego garnka wlać maślankę, dodać do niej botwinkę (wraz z wodą, w której się gotowała). Wymieszać. Dodać przeciśnięty przez praskę i roztarty z solą czosnek oraz drobno posiekany koperek. Wymieszać. Dodać obranego i pokrojonego w półplasterki ogórka.

Doprawić pieprzem i solą. W razie potrzeby można dodać odrobinę cukru.

Dobrze schłodzić. Podawać ze smażonymi ziemniakami lub jajkiem ugotowanym na twardo.

 

chłodnik z botwinki

niedziela, 10 lutego 2013

Tydzień temu oglądałam odcinek "Kursu gotowania z Gordonem Ramsayem", w którym Gordon prezentował przepisy na szybkie i proste dania. Bardzo mi się spodobały potrawy z makaronem w roli głównej. Postanowiłam wypróbować przepis na kokardki z ricottą. Nie zawiodłam się - danie jest smaczne (prawie tak dobre, jak carbonara), a jego przygotowanie trwa chwilę (wg Gordona 12 minut). Jedyny mankament telewizyjnego przepisu to brak proporcji, więc ilości składników dobrałam wg własnego uznania - chyba poprawnie, bo makaron nieźle smakował ;)

Wspomniany odcinek "Kursu gotowania ..." możecie obejrzeć tutaj .

 

makaron kokardki z ricottą, boczkiem i groszkiem

 

Składniki :

  • 100 g wędzonego boczku [w oryginale pancetty]
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • 3 łyżki ricotty
  • garść mrożonego zielonego groszku [dałam ok.70 g]
  • sól , czarny pieprz
  • 250 g makaronu kokardki
  • oliwa lub olej do smażenia

 

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, w połowie gotowania dodać mrożony groszek.

Czosnek obrać z łupinek i drobno posiekać.

Dużą patelnię rozgrzać, wlać łyżkę oliwy. Wrzucić pokrojony w kostkę boczek. Smażyć, aż będzie rumiany. Dodać posiekany czosnek, zmniejszyć ogień i podsmażyć razem, mieszając. Następnie dodać odcedzony makaron z groszkiem, wymieszać. Dodać łyżkę gęstej śmietany i kilka łyżek ricotty. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Natychmiast podawać.

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6