| < Kwiecień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
O autorze
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TREŚCI
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wpisy z tagiem: banan

niedziela, 04 stycznia 2015

Po świąteczno-sylwestrowych słodkościach czas na nieco mniej kaloryczne wypieki. Nowy 2015 rok witam bananowym chlebkiem, praktycznie bez dodatku tłuszczu (tylko 3 łyżeczki!). Nieco różni się od puszystych, wyrośniętych ciast, jest trochę gliniasty i ciężki, ale całkiem dobrze smakuje. I zaspokaja apetyt na coś słodkiego ;)

 

przepis pochodzi z książki "Zapach truskawek" A.Włodarczyk

 

chlebek bananowo-owsiany

 

szklanka = 250 ml

Składniki :

  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki brązowego cukru [u mnie demerara]
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżeczki oleju słonecznikowego [u mnie rzepakowy]
  • 2 jajka [oddzielnie białka i żółtka]
  • 3 duże dojrzałe banany
  • 1 szklanka płatków osianych [u mnie górskie - można zamienić na błyskawiczne]
  • 1/3 szklanki suszonej żurawiny [lub innych ulubionych suszonych owoców]

 

W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon, płatki i żurawinę. W drugiej misce rozgnieść na papkę lub zmiksować banany, dodać do nich żółtka i olej, wymieszać.

W innej misce ubić na sztywną pianę białka ze szczyptą soli.

Banany dodać do suchych składników, wymieszać. Dodać ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać. Masę wlać do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki o wymiarach 25x12 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok.45-50 minut ( u mnie ok.1,10 h).

Po upieczeniu ostudzić ciasto na kratce.

 

chlebek bananowo-owsiany

piątek, 22 sierpnia 2014

Pyszne, wilgotne ciasto bananowe o pięknym, złocistym kolorze i karmelowym aromacie. Niby zwykły bananowy chlebek, ale jednak niezwykły. Dzięki dodatkowi karmelu nabiera specyficznego smaku. Polecam !

przepis - White plate. Słodkie - Eliza Mórawska (czyli Liska)

 

ciasto z karmelizowanymi bananami

 

Składniki :

  • 3 banany (ok. 460 g), obrane ze skórki i pokrojone w plasterki
  • 120 g cukru
  • 80 g masła
  • 50 ml mleka
  • 1 duże jajko
  • 230 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego

 

Cukier i masło umieścić na dużej patelni z nieprzywierającym dnem i podgrzewać na średnim ogniu do rozpuszczenia. Zwiększyć ogień i mieszać do momentu, aż zrobi się złocistobrązowy karmel. Należy pilnować, żeby masa się nie przypaliła, bo będzie gorzka.

Patelnię z gotowym karmelem zdjąć z ognia, wrzucić plasterki bananów i dokładnie wymieszać. Odstawić do ostudzenia. Gdy masa ostygnie, rozgnieść banany drewnianą łopatką lub widelcem.

W misce roztrzepać jajka z mlekiem, dodać powoli bananowo-karmelową masę, zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą i cukrem waniliowym, dodać do bananów, dokładnie wymieszać, nie miksować.

Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 27 x13 cm ( u mnie tortownica o średnicy 24 cm)*, wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C i piec przez ok.45-50 minut. Upieczone ciasto ostudzić w formie przez 15 minut, a potem przełożyć na kratkę ( u mnie stygło w formie ).

 

* moje keksówki są albo większe, albo mniejsze, niż ta podana w przepisie, więc do pieczenia użyłam tortownicy

 

ciasto z karmelizowanymi bananami

 

niedziela, 20 lipca 2014

W takie upalne dni jak dziś nie ma się ochoty na gotowanie potraw wymagających długiego przebywania w kuchni. Powodzeniem cieszą się dania, których przygotowanie nie jest skomplikowane. U nas zagościły pankejki - na życzenie dziecięcia - z borówkami i bananem :)

przepis jest tu (oryginał - Dorotus)

 

pancakes z bananem i borówką amerykańską

 

szklanka = 250 ml

Składniki :

  • 1 szklanka mąki
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 i 1/4 szklanki maślanki
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki syropu klonowego (lub płynnego miodu)
  • 20 g roztopionego masła (ok.1 łyżki)
  • 1 szklanka borówek amerykańskich
  • 1 mały banan, pokrojony na nieduże kawałki

 

Do miski przesiać mąkę, dodać cukier puder i proszek do pieczenia. Wymieszać.

W drugiej misce wymieszać roztrzepane jajko, maślankę, syrop klonowy i masło. Dodać owoce, wymieszać.

Połączyć zawartość obu misek, dokładnie wymieszać - ciasto powinno być dość gęste.

Na rozgrzaną teflonową patelnię (bez tłuszczu) nakładać porcje ciasta (ok. 1 łyżki).  Smażyć na niedużym ogniu, aż na powierzchni placków pojawią się małe pęcherzyki. Wtedy łopatką  przewrócić na drugą stronę i dosmażyć.

Podawać na gorąco, polane syropem klonowym lub płynnym miodem.

 

pancakes z bananem i borówką amerykańską

 

 

 

 



 

niedziela, 10 listopada 2013

Niesamowicie miękkie, wilgotne ciasto bananowe z delikatną kawową nutką - to bardzo udana wersja tradycyjnego chlebka bananowego. Bardzo polecam !

Jeżeli nie lubicie bardzo słodkich ciast, można nieco zmniejszyć ilość cukru w przepisie.

przepis - "Nigellissima" N.Lawson

 

włoski śniadaniowy chlebek bananowy

 

Składniki :

  • 150 ml oleju roślinnego o neutralnym smaku [użyłam rzepakowego]
  • 3 średniej wielkości banany, bardzo dojrzałe [ok.400g w skórkach, 300g po obraniu]
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 150 g drobnego cukru
  • 175 g maki pszennej
  • pół łyżeczki sody
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

 

Banany obrać, wrzucić do miski, rozgnieść i wymieszać z ekstraktem waniliowym i solą. Dodać olej, zmiksować.

Nadal miksując dodawać po 1 jajku, a następnie dosypać cukier. Dodać mąkę, sodę i kawę rozpuszczalną, delikatnie wymieszać na gładką, jednolitą masę [ucierałam na najmniejszych obrotach miksera].

Ciasto przelać do keksówki o długości 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem [użyłam formy o wymiarach 30x10 cm]. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C i piec przez ok.50-60 minut. Ciasto jest upieczone, gdy znacznie wyrośnie i będzie odstawać od ścianek, a patyczek wbity w jego środek powinien być prawie czysty po wyjęciu.

Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień po upieczeniu.

 

włoski śniadaniowy chlebek bananowy

wtorek, 15 października 2013

Dużo ciemnej czekolady, aromatyczne banany i kilka innych dodatków - a po 30 minutach pieczenia powstaje z tego pyszne, czekoladowe ciasto. Potem pozostaje niecierpliwe czekanie, aż ostygnie i będzie można je pokroić. Powiem Wam, że warto czekać :)

przepis znalazłam u Gosi

 

brownie z bananami

 

szklanka = 250 ml

Składniki :

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 4 duże jajka
  • 150 g masła
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 banany

 

Masło rozpuścić z czekoladą na małym ogniu (ja zrobiłam to w kąpieli wodnej). Lekko ostudzić.

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej powoli wlewać przestudzone masło z czekoladą, cały czas miksując. Następnie dodać kakao, ekstrakt, mąkę i sól. Dokładnie wymieszać.

Ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 33x22 cm (u mnie 30x25).

Banany obrać, pokroić w plasterki (nie za cienko) i ułożyć na wierzchu ciasta.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C i piec przez ok.30 minut.

Kroić po ostudzeniu.

 

brownie z bananami

czwartek, 23 maja 2013

Ostatnio powodzeniem cieszą się u mnie nieskomplikowane przepisy, pozwalające na szybkie przygotowanie potraw. Taki jest również ten przepis na mufinki - prosty, jak większość przepisów Nigelli. Pozwala na uratowanie bardzo dojrzałych bananów, na których zjedzenie zwykle nikt nie ma już ochoty. Do babeczek są idealne :)

przepis - "Nigella ekspresowo"

 

mufinki bananowe

 

Składniki :

(na 12 sztuk)

  • 3 bardzo dojrzałe banany
  • 125 ml oleju roślinnego
  • 2 jajka
  • 250 g mąki
  • 100 g drobnego cukru
  • pół łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g kropelek czekoladowych [lub posiekanej czekolady albo toffi]

 

Banany obrać i rozgnieść widelcem na gładką masę.

Jajka ubić z olejem. Wymieszać z bananami.

Do miski wsypać mąkę, cukier, sodę i proszek. Wlać płynne składniki, wymieszać widelcem. Dodać czekoladę, wymieszać.

Do formy mufinkowej wyłożonej papilotkami nałożyć równe porcje ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez ok.20 minut [moje potrzebowały ok.28 minut].

Po upieczeniu ostudzić mufinki na kratce.

 

mufinki bananowe

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6