| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
O autorze
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TREŚCI
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wpisy z tagiem: mięso

poniedziałek, 26 października 2015

Zawsze mam (a raczej do niedawna miałam) problem, co zrobić z mięsem z rosołu. Zwykle nie ma na nie chętnych, pozostaje zamrażanie "na kiedyś" (najczęściej wrzucam je potem do pasztetu). Ostatnio zrobiłam eksperyment - wrzuciłam mięso do blendera, dorzuciłam parę dodatków - i wyszło mi całkiem smaczne smarowidło do chleba. Konsystencją przypomina puszkowe pasztety, ale jest o niebo zdrowsze (samo mięso, żadnych MOM-ów czy innych świństw). Można dowolnie zmieniać smak dodając ulubione przyprawy lub inne dodatki (następnym razem dodam podsmażone pieczarki albo paprykę).

 

pasta z kurczaka

 

Składniki * :

  • ok. 300 g gotowanego kurczaka z rosołu (już obranego z kości)
  • 1 mała cebula, obrana i pokrojona w kostkę
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • sól, pieprz , chili, sproszkowany czosnek

 

Mięso kurczaka rozdrobnić w blenderze. Dodać posiekaną cebulę, majonez, ketchup i musztardę. Zmiksować na gładką pastę. Doprawić do smaku solą i przyprawami.

Przechowywać w lodówce.

* z podanych proporcji wyszły mi 2 kokilki pasty

 

pasta z kurczaka

 

 

pasta z kurczaka

 

sobota, 22 lutego 2014

Pyszne pieczone żeberka o orientalnym smaku. Ich przygotowanie trzeba rozłożyć na dwa dni, bo muszą spędzić trochę czasu w marynacie. Ale warto, bo są bardzo smaczne ! Polecam :)

przepis - Kwestia Smaku

 

diabelskie żeberka

 

Składniki :

  • 1,2 - 1,5 kg chudych żeberek wieprzowych
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

marynata:

  • 2 ząbki czosnku - obrane i drobno posiekane
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka keczupu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka utartego imbiru
  • szczypta mielonych goździków

 

Dzień przed pieczeniem przygotować marynatę z podanych składników.

Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na kawałki z jedną kostką. Każdy kawałek posmarować dokładnie marynatą, włożyć do miski lub garnka, przykryć i wstawić do lodówki na noc lub na 12 godzin. Od czasu do czasu żeberka odwrócić.

Na drugi dzień żeberka wyjąć z marynaty, oprószyć solą i pieprzem. Rozłożyć w jednej warstwie na blasze lub w żaroodpornym naczyniu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez 1 godzinę, często odwracając i smarując marynatą. Po tym czasie przykryć żeberka folią aluminiową i piec je do chwili, gdy się lekko zrumienią, a mięso zmięknie i będzie łatwo odchodzić od kości (u mnie było to ok. 30 minut pod folią, potem ją zdjęłam i piekłam jeszcze kolejne 30 minut, ostatnie 10 na termoobiegu).

Upieczone żeberka przełożyć na ogrzany półmisek. Od razu podawać.

 

diabelskie żeberka

niedziela, 06 października 2013

Potrawa, która praktycznie robi się sama. Wystarczy zrumienić mięso, zalać mlekiem i długo gotować. Tak długo, aż mleko zmieni się w gęsty, złocisty sos, a schab stanie się miękki i delikatny.

przepis z Galerii Potraw

 

schab duszony w mleku

 

Składniki :

  • ok.700 g schabu bez kości
  • 1 l mleka
  • 2-3 łyżki musztardy
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • kilka ziarenek czarnego pieprzu
  • do smażenia : 2-3 łyżki masła + 1 łyżka oliwy/oleju

 

Schab natrzeć solą*, posmarować musztardą i obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu (najlepiej w garnku, w którym będziemy go dusić). Mleko zagotować.

Zrumieniony schab zalać gorącym mlekiem - mięso powinno być przykryte. Dodać obrany, rozgnieciony czosnek i ziarenka pieprzu. Postawić na małym ogniu i gotować tak długo, aż sos zgęstnieje i nabierze złocistej barwy (przez ok.3 godziny). Nie przykrywać garnka !

Od czasu do czasu zamieszać, żeby mięso nie przywarło do dna (pod koniec duszenia dość często). Można kilka razy obrócić schab w trakcie gotowania.

Gotowe mięso wyjąć z garnka i pokroić w plastry. Sos zmiksować i polać nim schab.

 

*można wcześniej natrzeć schab solą i ulubionymi przyprawami i ostawić na ok. godzinę w chłodne miejsce

 

schab duszony w mleku

środa, 08 maja 2013

Smaczne kotlety z polędwicy wieprzowej, z owocową nutką. Gotowe w pół godziny. W sam raz na szybki obiad :)

Przepis znalazłam u Ani (Lepszy Smak) .

 

polędwiczki wieprzowe z jabłkami i musztardą

 

Składniki :

  • 2 średnie polędwiczki wieprzowe
  • 2 jabłka
  • 2-3 łyżki oliwy lub oleju
  • 125-200 ml lekkiego bulionu drobiowego lub warzywnego (albo wody)
  • 1 łyżka musztardy gruboziarnistej
  • 1 łyżka posiekanej świeżej szałwii
  • 1 łyżka śmietany 18% (użyłam 22%)
  • sól, pieprz

 

Polędwiczki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w plastry o grubości 2 cm. Każdy plaster lekko rozbić tłuczkiem i oprószyć solą i pieprzem.

Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w ósemki.

Na dużej patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy/oleju i wrzucić pokrojone jabłka. Smażyć 5-10 minut - do momentu, gdy będą lekko rumiane, ale zachowają swój kształt. Przełożyć z patelni na talerzyk i odstawić.

Na tę samą patelnię wylać pozostały tłuszcz i zrumienić na nim kotlety (z obu stron). Trzeba to robić partiami (wszystkie naraz nam się nie zmieszczą).

Podsmażone kotlety zalać bulionem/wodą, dodać musztardę i gotować przez 5 minut. Następnie dodać śmietanę, jabłka i posiekaną szałwię - dusić razem przez 1-2 minuty.

Podawać od razu, z ulubionymi dodatkami - my zjedliśmy je bez dodatków :)

 

polędwiczki wieprzowe z jabłkami i musztardą

niedziela, 03 lutego 2013

Od jakiegoś czasu chodziły za mną gołąbki. Miałam na nie ogromną ochotę, ale strasznie mi się nie chciało robić takich tradycyjnych, zawijanych. Poratowała mnie Jola, u której znalazłam niedawno przepis na oszukane gołąbki. Ich przygotowanie jest bardzo proste i szybkie - wystarczy wymieszać wszystkie składniki, uformować kotleciki, podsmażyć, a potem udusić w pomidorowym sosie. Co najważniejsze, smakują tak, jak te tradycyjne - a roboty o wiele mniej :)

 

oszukane gołąbki

 

szklanka = 250 ml

Składniki :

  • 500 g mielonego mięsa [użyłam mieszanego, wieprzowo-wołowego]
  • 1 szklanka surowego ryżu
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 500 g kapusty pekińskiej lub włoskiej [dałam pekińską]
  • 1 duże lub 2 małe jajka
  • 9 szklanek bulionu [lub 9 szklanek wody + 2-3 kostki rosołowe]
  • 1 słoik koncentratu pomidorowego [dałam 500-gramowy kartonik przecieru pomidorowego i 80-gramowy słoiczek koncentratu]
  • sól , pieprz
  • 1 średniej wielkości cebula [to mój dodatek]
  • olej do smażenia

 

Kapustę poszatkować, posolić i odstawić na 20 minut. Po tym czasie odcisnąć ją z nadmiaru soku. Dodać mięso, kaszę, ryż, jajko i drobno pokrojoną cebulę. Wyrobić na jednolitą masę, doprawić solą i pieprzem.

Z masy uformować kotleciki [tak jak robi się mielone]. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć na nim kotlety z obu stron, aż będą rumiane. Ułożyć je w dużym garnku.

Bulion zagotować z koncentratem pomidorowym, płynem zalać kotlety w garnku. Przykryć, gotować na niedużym ogniu przez ok. 25-30 minut. Podawać gorące.

 

środa, 24 października 2012

Od dawna się zbierałam, żeby zrobić duszonego królika. Nigdy wcześniej go nie przygotowywałam, chociaż wiele razy miałam okazję jeść. W końcu kupiłam króliczą tuszkę, a mój zakup zbiegł się z emitowanym w niedzielę odcinkiem MasterChefa, gdzie uczestnicy mieli za zadanie przygotowanie dania z królika. Postanowiłam wypróbować jeden z zaprezentowanych przepisów - wybrałam duszonego królika wg Janka Paszkowskiego. Danie wyszło całkiem smaczne, chociaż stwierdziłam [po raz kolejny zresztą], że nie przepadam za rozmarynem. Rodzince smakowało, więc pewnie w przyszłości poeksperymentuję z innymi króliczymi przepisami :)

 

królik duszony

 

Składniki :

  • tuszka z królika [mój ważył ok. 1200g]
  • 2 białe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 125 ml białego wina
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • sól , pieprz
  • mała gałązka rozmarynu [dałam pół łyżeczki rozmarynu suszonego]
  • 1 łyżeczka masła
  • olej lub oliwa

 

Cebulę obrać i pokroić w kostkę, czosnek obrać i drobno posiekać.

Królika podzielić na części, oprószyć solą i pieprzem. Obsmażyć na rumiano na oliwie, przełożyć do garnka.

Na patelnię, na której wcześniej smażył się królik wrzucić łyżeczkę masła. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić cebulę, następnie wlać wino, wymieszać. Zawartość patelni przelać do garnka z mięsem. Dodać rozmaryn, czosnek i ziele angielskie. Przykryć i dusić na małym ogniu przez ok.45-50 minut [u mnie ciut dłużej - ok.1,15 godz.]. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem oraz dolać trochę wody.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5