| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
O autorze
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TREŚCI
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wpisy z tagiem: galaretka

sobota, 02 lipca 2011

Dawniej często robiłam takie galaretkowe desery, teraz jakoś o nich zapomniałam :) Do zrobienia tego słodkiego smakołyku zainspirowała mnie Asia, u której zobaczyłam pasiastą, bajecznie kolorową galaretkę z truskawkami.

Do deseru postanowiłam wykorzystać mascarpone zamiast twarożku - dzięki temu masa była bardzo kremowa i śmietankowa w smaku. Zrobiłam tylko jeden błąd podczas przygotowywania masy - gęstniejącą galaretkę miksowałam z mocno schłodzonym mascarpone i przez to błyskawicznie się ścinało - co widać na zdjęciu. Ale konsystencja deseru to jedyne moje niedociągnięcie, które na szczęście nie wpłynęło na jego smak :)

 

torcik galaretkowy z mascarpone i truskawkami

 

Składniki :

  • 500 g serka mascarpone
  • 4 galaretki - użyłam 3 truskawkowych + 1 pomarańczowej
  • truskawki
  • okrągłe biszkopty

 

Galaretki rozpuścić we wrzątku : dwie w 3/4 szklanki wody każdą ( 1 truskawkową i 1 pomarańczową ) , dwie pozostałe - każdą w 1 szklance wody. Odstawić do ostudzenia. Jedną galaretkę rozpuszczoną w szklance wody odstawić do lodówki.

Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć biszkoptami.

Serek mascarpone podzielić na dwie równe części. Jedną z nich zmiksować z powoli wlewaną rozpuszczoną pomarańczową galaretką ( tą z mniejszą ilością wody ). Masę przełożyć do tortownicy i odstawić na parę minut do lodówki.

Wyjąć tortownicę,  na masie ułożyć truskawki i zalać je gęstniejącą galaretką (tą z lodówki). Odstawić do lodówki do zastygnięcia. Gdy galaretka z truskawkami stężeje, zalać ją kolejną porcją mascarpone zmiksowanego tym razem z galaretką truskawkową (to ta druga rozpuszczona w 3/4 szklanki wody). Wyrównać powierzchnię, odstawić na parę chwil do lodówki. Następnie zalać ostatnią galaretką i pozostawić w lodówce do całkowitego stężenia.

 

 

wtorek, 28 września 2010

Szybki sposób na coś słodkiego dla niespodziewanych gości :-)

(przepis ze starego zeszytu)

 

wafel z galaretką śmietankową

 

Składniki :

  • 1 paczka suchych wafli
  • 250 g margaryny [ 1 kostka ]
  • pół szklanki cukru
  • 1 szklanka śmietany [użyłam 18%, ale można dać o wyższej zawartości tłuszczu]
  • 2 galaretki wiśniowe


Do rondelka włożyć margarynę i cukier, podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia składników. Dodać śmietanę, wymieszać. Trzymając masę na ogniu dosypywać galaretki* , cały czas mieszając, aż się rozpuszczą.

Masę przestudzić. Gdy zacznie się ścinać, przełożyć nią wafle, następnie obciążyć je deseczką i odstawić do zastygnięcia.


* można użyć dwóch różnych galaretek - wtedy należy masę podzielić na dwie części i każdą z nich osobno wymieszać z galaretką

 

wafel z galaretką śmietankową