| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
O autorze
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TRE¦CI
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wpisy z tagiem: bezglutenowe

czwartek, 06 lutego 2014

Pyszne czekoladowe ciasto, ciężkie i wilgotne. Konsystencj± przypomina brownie. Odpowiednie dla osób na diecie bezglutenowej.

Może nie wygl±da zbyt pięknie, ale tę niedoskonało¶ć nadrabia smakiem. Polecam !

Ľródło przepisu - "Kuchnia" nr 1 2014

 

gryczane ciasto z czekolad± i orzechami

 

Składniki :

  • 60 g m±ki gryczanej
  • 60 g mielonych orzechów laskowych
  • 170 g gorzkiej czekolady
  • 120 g masła
  • 4 jajka (osobno białka i żółtka)
  • 100 g cukru
  • 80 ml pełnotłustego jogurtu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli (w oryginalnym przepisie pół łyżeczki)

 

Czekoladę posiekać i roztopić razem z masłem w k±pieli wodnej. Ostudzić.

Żółtka utrzeć z połow± cukru, następnie zmiksować z jogurtem, ekstraktem z wanilii i sol±. Wymieszać z roztopion± czekolad± z masłem, dodać m±kę gryczan± i orzechy, wymieszać.

Białka ubić na sztywn± pianę, wci±ż ubijaj±c stopniowo dodawać cukier. Ubit± pianę porcjami dodawać do masy czekoladowej, delikatnie wymieszać.

Ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o ¶rednicy 20 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok.25-30 minut. Upieczone ciasto wyj±ć z piekarnika, pozostawić w formie jeszcze przez 10 minut, a następnie wyj±ć i ostudzić.

Kroić dopiero po całkowitym ostudzeniu.

 

gryczane ciasto z czekolad± i orzechami