| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
O autorze
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TREŚCI
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wpisy z tagiem: wołowina

poniedziałek, 12 września 2011

Ta pikantna potrawa pochodzi z kuchni meksykańskiej i teksańskiej. To smaczne połączenie mielonego mięsa, fasoli i pomidorów z aromatycznymi przyprawami. Jej przygotowanie jest proste i niezbyt czasochłonne. Świetne danie na imprezę -  można przygotować je wcześniej, a potem tylko odgrzać.  

Przepis pochodzi z tej strony .

 

chilli con carne

 

Składniki ( porcja dla 4 osób ) :

  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 duża cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka krojonych pomidorów ( 400 g )
  • puszka czerwonej fasolki ( 400 g )
  • 1 kostka rosołowa ( wołowa ) - żeby było zdrowiej, można ją zastąpić 300 ml rosołu
  • 1 czubata łyżeczka chili
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kuminu
  • pół łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka oleju
  • sól , pieprz

 

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać i drobno posiekać. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę.

Na rozgrzaną dużą patelnię wlać olej i wrzucić cebulę. Smażyć na niedużym ogniu przez ok.5 minut, aż stanie się miękka i szklista. Dodać czosnek, czerwoną paprykę, chili, słodką paprykę i kumin. Podsmażać przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając.

Dodać mielone mięso, smażyć , aż się zarumieni i straci różowy kolor (co najmniej 5 minut).

Kostkę rosołową rozpuścić w 300 ml wrzątku. Bulion wlać do podsmażonego mięsa. Dodać pomidory z puszki, majeranek, cukier, dużą szczyptę soli i pieprzu oraz koncentrat pomidorowy. Wymieszać. Przykryć - gdy się zagotuje, zmniejszyć ogień do minimum. Gotować 20 minut, od czasu do czasu zamieszać. W razie potrzeby podlać paroma łyżkami wody.

Po 20 minutach gotowania dodać opłukaną i odsączoną na sitku fasolkę. Gotować przez 10 minut - tym razem bez przykrycia.

Zdjąć z ognia, doprawić solą i pieprzem. Przykryć i odstawić na 10 minut.

Podawać na gorąco z białym ryżem, plackami tortilli lub po prostu z pieczywem.

piątek, 02 września 2011

Stwierdziłam , że zdecydowanie za rzadko jadamy mięso wołowe. Najczęściej sięgamy po drób (bo najszybciej) albo po wieprzowinę. A szkoda, bo wołowina to smaczne i zdrowe mięso i warto od czasu do czasu je przygotować.

Udało mi się kupić ładny kawałek mięsa na zrazy i postanowiłam zrobić z niego bitki. Żeby skruszało , skropiłam je mieszanką oliwy i octu. Dzięki temu mięso szybciej się udusiło i było miękkie i kruche. 

Na zdjęciach nie wygląda może zbyt pięknie, ale było naprawdę pyszne ! :)

 

bitki wołowe we własnym sosie

 

Składniki :

  • 1 kg mięsa wołowego bez kości [ zrazowa ]
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 1 łyżka musztardy
  • ziele angielskie
  • listek laurowy
  • sól , pieprz , papryka wędzona lub słodka
  • mąka
  • oliwa lub olej do smażenia

do zamarynowania :

  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy

 

Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w poprzek włókien na 1 cm plastry, lekko rozbić je tłuczkiem. Każdy plaster posmarować mieszaniną octu balsamicznego i oliwy - przełożyć do miski, przykryć i odstawić na ok.60-70 minut.

Następnie mięso posolić i oprószyć pieprzem oraz obtoczyć w mące. Szybko obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu na rumiano, przełożyć do garnka o grubym dnie. Na tym samym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w półplasterki cebulę, przełożyć do garnka z mięsem. Dodać musztardę, kilka ziarenek ziela angielskiego, listek laurowy oraz łyżeczkę papryki. Zalać wodą do 3/4 wysokości mięsa.

Postawić garnek na niedużym ogniu i dusić pod przykryciem do miękkości, od czasu do czasu delikatnie mieszając. W razie potrzeby podlać wodą. Im starsze mięso, tym dłużej będzie się dusić - moje było dość młode, więc wystarczyło mu 60 minut.

Podawać z kluskami, ziemniakami lub kaszą [ najbardziej smakują mi z gryczaną ] - u mnie tym razem były to gnocchi. I oczywiście obowiązkowo surówka :)

 

bitki wołowe we własnym sosie

niedziela, 01 sierpnia 2010

Jest wiele przepisów na te smaczne kiełbaski o bałkańskim rodowodzie. Przygotowując cevapcici nie korzystałam z żadnej konkretnej receptury - przeczytałam to, co podrzuciło google i postanowiłam zrobić własną wersję. Wyszło nieźle - zjedliśmy wszystko ze smakiem :)

 

cevapcici

 

Składniki :

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka sproszkowanej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka tymianku
  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka Vegety
  • pieprz, sól
  • 1 łyżka mąki
  • pół łyżeczki czerwonej czubrycy


Cebulę i czosnek drobno posiekać. Mięso wymieszać dokładnie z przyprawami, mąką, jajkiem i cebulą oraz czosnkiem na jednolitą masę, wstawić na pół godziny do lodówki.

Z masy mięsnej formować cienkie kiełbaski, nadziewać je na patyczki szaszłykowe. Posmarować oliwą i piec na grillu lub smażyć na patelni grillowej (przez 6-8 minut z każdej strony).


Kiełbaski jedliśmy z dodatkiem sosu tzatziki :

  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki przyprawy tzatziki
  • pół świeżego ogórka startego na tarce o dużych oczkach
  • 2 gałązki koperku - drobno posiekane
  • pieprz
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

Wszystkie składniki sosu wymieszać, odstawić na parę minut do przegryzienia.


 

sobota, 31 stycznia 2009

To moja pierwsza propozycja do czeskiego tygodnia . Przepis znalazłam w książce Macieja Halbańskiego "Potrawy z różnych stron świata" (1986) . Autor pisze , że taki gulasz podawany jest w znanej z "Przygód dobrego wojaka Szwejka" restauracji "Pod Kielichem" w Pradze .

Nie trzymałam się wiernie przepisu - jednym ze składników jest wątróbka , za którą nie przepadam , więc ją pominęłam . Nie posypywałam też gotowego gulaszu pokrojoną szynką , tak jak jest to podane w oryginalnym przepisie - uznałam , że samo mięso w zupełności wystarczy . Zjedliśmy go z knedlikami własnej roboty - pojawią się w kolejnym wpisie :)

 

gulasz wołowy z restauracji

 

Składniki :

  • 750 g wołowiny bez kości ( pręga )
  • 150 g wątroby cielęcej lub wieprzowej [ pominęłam ]
  • 100 g szynki [ również pominęłam ]
  • 200 g cebuli
  • 80 g smalcu
  • czubata łyżka mąki
  • 2 szklanki rosołu ( może być z kostki )
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżka stołowa słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól


Mięso oczyścić z błon , opłukać . Pokroić w grubą kostkę . Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę . Usmażyć w rondlu na złoto , następnie dodać mięso , obsmażyć . Po obsmażeniu posolić , dodać kminek i paprykę , podlać rosołem i dusić przez godzinę pod przykryciem . Od czasu do czasu podlewać rosołem.

Po godzinie duszenia dodać pokrojoną w paski wątróbkę , majeranek i roztarty czosnek , dusić do miękkości. Gdy mięso zrobi się miękkie , oprószyć je mąką i podlać pozostałym rosołem . Tuż przed podaniem można posypać pokrojoną w cienkie paski szynką . Podawać z pieczywem - ja podałam z knedlikami .