| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
O autorze
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TREŚCI
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wpisy z tagiem: salami

czwartek, 21 maja 2015

Smaczna pizza na cienkim, chrupiącym spodzie. Prosty przepis, dość szybkie przygotowanie - same zalety :) 

przepis na ciasto do pizzy autorstwa Marghe znalazłam na forum cincin

przepis na sos pochodzi z książki Gordona Ramsay'a "Łatwe gotowanie" 

 

pizza na cienkim cieście

 

Składniki :

ciasto :

  • 400 g mąki pszennej [u mnie typ 650]
  • 25 g świeżych drożdży
  • 250 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki soli
  • oliwa

wierzch :

  • 150 g sera mozzarella, rozdrobnionego
  • 1 mała cebula, pokrojona w piórka
  • kilka plastrów kiełbasy salami, pokrojonych na mniejsze kawałki
  • oliwki
  • kilka paseczków czerwonej papryki

sos pomidorowy :

  • 500 g przecieru pomidorowego w kartoniku
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku (obrany i rozgnieciony)
  • sól , pieprz, oregano

 

Drożdże rozpuścić w letniej wodzie, dodać cukier. Do dużej miski wsypać mąkę i sól, dodać rozpuszczone drożdże. Wymieszać składniki, przełożyć na blat i zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Wyrobione ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok.30 minut.

Przygotować sos : do rondelka wlać przecier pomidorowy, dodać masło i czosnek, gotować na średnim ogniu, aż objętość sosu zmniejszy się o połowę. Doprawić solą, pieprzem i oregano. Przestudzić. 

Dużą blachę z wyposażenia piekarnika posmarować oliwą.

Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić *. Przełożyć na blachę, rozłożyć równomiernie na całej powierzchni. Posmarować sosem pomidorowym, posypać mozzarellą. Ułożyć salami, cebulę, paprykę i oliwki.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250°C i piec przez ok.12-15 minut, do zrumienienia. 

Podawać z pozostałym sosem pomidorowym.

 

* ciasto można również podzielić na dwie części, cienko rozwałkować i zrobić dwie pizze na osobnych blachach

 

pizza na cienkim cieście

środa, 22 stycznia 2014

Do niedawna moje dziecko w ogóle nie jadało pizzy. Ostatnio wręcz przeciwnie - wciąż dopytuje się, kiedy na obiad zrobię pizzę ;) Co prawda jedyną wersją, jaką toleruje jest na razie ta z salami i mozzarellą, ale od czegoś trzeba zacząć :) Dla nas robię wersję wzbogaconą o dodatkowe składniki.

Od pewnego czasu korzystam z przepisu Gordona Ramsay'a. Trochę musiałam zmienić proporcje, bo z tych podanych w książce ciasto wychodziło zbyt suche i twarde. Z większą ilością wody jest bardziej plastyczne i miękkie.

przepis - "Łatwe gotowanie" - Gordon Ramsay

 

pizza wg gordona ramsay'a

 

Składniki (na 2 pizze) :

ciasto :

  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 200-250 ml letniej wody*
  • 300 g mąki [użyłam pszennej typ 650]
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

wierzch :

  • 2 kulki mozzarelli, pokrojone w plastry
  • 6 dużych plastrów salami, przekrojonych na 4 części
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • kilka pokrojonych czarnych oliwek
  • pół cebuli pokrojonej w piórka
  • szczypta suszonej bazylii [można też użyć posiekanej świeżej]
  • sól, pieprz

sos pomidorowy :

  • 400 ml przecieru pomidorowego**
  • 1 łyżka masła
  • 1 rozgnieciony ząbek czosnku
  • sól, pieprz, oregano

 

Do letniej wody dodać drożdże, wymieszać i odstawić na kilka minut.

Do pojemnika wsypać mąkę, wlać oliwę, zamieszać. Dodać mąkę do wody z drożdżami, miksować do momentu, gdy powstanie jednolita masa i ciasto nie będzie przyklejać się do ścianek naczynia. Przełożyć ciasto do miski, przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.***

Do małego rondelka wlać przecier pomidorowy, dodać masło i czosnek, gotować na średnim ogniu do chwili, gdy objętość sosu zmniejszy się o połowę. Doprawić solą, pieprzem i oregano. Odstawić z ognia.

Ciasto podzielić na pół. Każdą połowę bardzo cienko rozwałkować na oprószonym mąką blacie i ułożyć na blasze do pieczenia (użyłam dwóch dużych blach z wyposażenia piekarnika), posmarować sosem pomidorowym. Na wierzchu ułożyć plastry mozzarelli, oprószyć solą i pieprzem, następnie ułożyć salami, cebulę, oliwki, posypać parmezanem i bazylią.

Blachy z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego do 220°C**** z włączonym termoobiegiem, na ok.8-10 minut, aż pizza się zarumieni.

Upieczoną pizzę pokroić na kawałki i podawać. Dobrze smakuje polana sosem pomidorowym [trochę go zostanie po posmarowaniu spodów].

 

* w oryginalnym przepisie jest 125 ml wody na 300 g mąki - ale przy tych proporcjach ciasto   było zbyt suche i wychodziła kruszonka :/

** w oryginale - pasta pomidorowa

*** można włożyć na noc do lodówki - a na drugi dzień wyjąć je kilkanaście minut przed pieczeniem (wg mnie jest wtedy lepsze i ładniej wyrasta)

**** w moim piekarniku ustawiam 250°C - ale temperaturę trzeba dostosować do własnego piekarnika, bo każdy inaczej grzeje

piątek, 11 marca 2011

Niedawno oglądałam któryś z programów Nigelli i spodobało mi się przygotowane przez nią szybkie danie z makaronu ( tak na marginesie to podobały mi się wszystkie jej dania ;) ). Miałam zamiar odtworzyć je w najbliższej przyszłości, więc zapisałam sobie mniej więcej przepis ( na tyle, ile zapamiętałam ). A potem ... kupiłam sobie wymarzoną "Kuchnię-przepisy z serca domu" autorstwa Nigelli Lawson. I w niej znalazłam przepis na ten właśnie makaron.

Oczywiście od razu go wypróbowałam :) Danie przygotowuje się szybko i bezproblemowo, do tego jest smaczne i sycące. Mój mężczyzna narzekał tylko, że jest za mało słone i za mało pikantne - ale i tak poprosił o dokładkę ;)  Ugotowałam nieco mniej makaronu ( ok.200 g ), a i tak została mi prawie połowa potrawy - więc dzisiejszy obiad właściwie mam z głowy ;)

 

 

makaron z salami i sosem pomidorowym

 

Składniki :

  • 300 g makaronu ditalini lub mezzi tubetti [ u mnie creste di gallo czyli falbanki ]
  • 75 g (ok.15 plasterków) salami, pocietego nożyczkami w paski
  • 1 puszka ( 400 g ) krojonych pomidorów + pół puszki wody
  • 1 puszka ( 400 g ) białej fasolki, opłukanej i odsączonej
  • 2 łyżki masła
  • 1 boquet garni ( czyli natka pietruszki + liść laurowy + tymianek, związane w pęczek ) - nie miałam świeżego tymianku, więc zastąpiłam go 1 łyżeczką suszonego


Zagotować wodę na makaron i obficie posolić. Wrzucić makaron i ugotować al dente (ok.10 minut).

W tym czasie zająć się przygotowaniem sosu. Spory rondel o grubym dnie lub głęboką patelnię rozgrzać i wrzucić paski salami. Smażyć przez 1-2 minuty na średnim ogniu, mieszając drewnianą łyżką.

Dodać pomidory, a do puszki wlać połowę objętości wody, wypłukać i wlać do rondla. Włożyć 1 łyżkę masła i dobrze zamieszać drewnianą łyżką, potem dorzucić boquet garni oraz odsączoną fasolę i gotować na średnim ogniu, aż makaron będzie gotowy.

Tuż przed odcedzeniem makaronu nabrać trochę wody z gotowania i zachować (przyda się do rozrzedzenia sosu).  Wylać makaron na durszlak, odcedzić.

Wmieszać odcedzony makaron do sosu, zdjąć z ognia i dodać resztę masła. Jeżeli sos jest zbyt gęsty, dolać nieco zachowanej wody z gotowania makaronu i zamieszać. Odstawić na 2 minuty i podawać, usuwając przedtem bouquet garni.

 

makaron z salami i sosem pomidorowym