| < Marzec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
O autorze
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TREŚCI
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wpisy z tagiem: camembert

wtorek, 16 lipca 2013

Ostatnio pod wpływem impulsu kupiłam opakowanie ciasta francuskiego (podstawowa zasada - nie robić zakupów na głodniaka ! ;) ). Do tego dołączyłam paczkę pieczarek. Bez żadnego konkretnego planu. W domu zaczęłam się zastanawiać, co dobrego mogę z nich wyczarować. Padło na tartę - z ciasta francuskiego jeszcze jej nie robiłam.

Przygotowanie jest bardzo proste, tarta smaczna, choć mocno kaloryczna. Ale raz na jakiś czas można sobie na takie kulinarne szaleństwo pozwolić :)

 

tarta pieczarkowo-serowa na cieście francuskim

 

Składniki (na formę o średnicy 27 cm) :

  • 1 op. gotowego ciasta francuskiego
  • 500 g pieczarek
  • 2 jajka
  • 100 ml śmietanki 30 lub 36%
  • pół krążka sera camembert
  • kawałek sera pleśniowego Lazur
  • sól , pieprz
  • masło lub margaryna do smażenia

 

Pieczarki obrać, umyć i pokroić w plasterki. Usmażyć na maśle/margarynie, doprawić solą i pieprzem.

Płat ciasta rozwinąć i lekko rozwałkować. Wyłożyć nim formę do tarty (spód i boki), nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć grochem, fasolą lub specjalnymi ceramicznymi kulkami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez ok.20 minut. Następnie wysypać obciążenie, zdjąć papier i wstawić formę z powrotem do piekarnika na ok.7-10 minut (do zrumienienia).

Camemberta pokroić w plasterki, lazura - w kostkę. Jajka roztrzepać ze śmietanką, doprawić solą i pieprzem. Na podpieczonym cieście równomiernie rozłożyć podsmażone pieczarki, na nich ułożyć oba rodzaje serów, zalać masą śmietankowo-jajeczną. Wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec tartę przez 20 minut.

Upieczoną tartę wyjąć z piekarnika, odstawić na 5-10 minut, następnie pokroić i podawać.

 

tarta pieczarkowo-serowa na cieście francuskim

niedziela, 23 stycznia 2011

Smaczna, szybka przekąska - nieco mniej kaloryczna od camemberta smażonego w panierce, ale równie smaczna. Kremowy serek dobrze komponuje się ze słodko-cierpkimi borówkami, których użyłam zamiast żurawiny.

 

grillowany camembert

 

Składniki :

  • 1 krążek sera camembert
  • oliwa do posmarowania patelni

dodatek :

  • żurawina lub borówki


Patelnię grillową posmarować oliwą i mocno rozgrzać. Na rozgrzanej patelni położyć krążek sera camembert . Grillować po 5 minut z każdej strony.

Podawać z żurawiną lub borówkami oraz grzankami z chleba lub bułki.

sobota, 07 marca 2009

Szybka i smaczna przekąska dla wielbicieli serów pleśniowych . Z wierzchu chrupiąca panierka, w środku - delikatnie kremowe wnętrze - i do tego towarzystwo żurawiny. Bardzo smaczne połączenie - polecam !

 

smażony camembert w chrupiącej panierce

 

Składnik :

  • 1 krążek serka camembert [ u mnie Turek ]
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • oliwa do smażenia
  • żurawina do mięs i serów
 
Serek przekroić na dwa krążki . Każdy z nich moczyć w roztrzepanym jajku, a następnie obtoczyć w bułce tartej. Dobrze docisnąć panierkę, żeby nie odpadła w trakcie smażenia.
 
Na patelni mocno rozgrzać oliwę , na rozgrzaną kłaść delikatnie krążki sera. Usmażyć na złoty kolor z obu stron. Podawać z żurawiną.
 
smażony camembert