| < Kwiecień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
O autorze
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TREŚCI
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wpisy z tagiem: botwina

środa, 04 czerwca 2008

Nadciągnął sezon botwinkowy - młode buraczki są już dość duże , więc można wrzucić do zupy coś więcej niż same liście ( za którymi nie przepadam ) i łodyżki :)   Moja botwinka jest połączeniem tradycyjnej botwiny i barszczyku .

 

botwinka

 

Składniki :

  • pęczek botwinki
  • włoszczyzna
  • żeberka wędzone
  • śmietana 18%
  • sól , pieprz , cukier
  • ocet lub kwasek cytrynowy
  • koperek
  • koncentrat barszczu ( opcjonalnie )


Ugotować wywar z włoszczyzny i żeberek . Botwinkę umyć , oczyścić i pokroić w paseczki ( dałam tylko łodyżki i buraczki , no i kilka najmniejszych listków ) . Ugotować do miękkości w małej ilości wody zakwaszonej octem .

Z wywaru wyjąć włoszczyznę i żeberka . Ugotowaną botwinkę wrzucić do wywaru , zabielić śmietaną . Doprawić solą , pieprzem i cukrem . Można dla poprawienia koloru dolać trochę koncentratu barszczu  .

Podawać z ćwiartkami jajka na twardo lub młodymi ziemniakami , z dodatkiem dużej ilości koperku .