| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
O autorze
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TREŚCI
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wpisy z tagiem: bulion

piątek, 23 października 2009

Ziemniaczany Sezon 2009 Mój pierwszy ziemniaczany przepis do tegorocznej akcji Olgi - mam nadzieję, że nie ostatni :) To zapiekanka pod roboczą nazwą "sprzątanie lodówki" ;-) - po przeglądzie zawartości lodówki i lekturze książki Zofii Zawistowskiej "Ziemniaki" połączyłam kilka różnych przepisów i wyszło z tego całkiem jadalne danie obiadowe :-)

 

zapiekanka ziemniaczana z mięsem i jarzynami

 

Składniki :

  • 3 duże ziemniaki
  • 150 g pieczonego mięsa [ u mnie żeberka wieprzowe ]
  • pół opakowania mrożonki warzywnej [ użyłam bukiet jarzyn Hortexu ]
  • 1 średnia cebula
  • 1 jajko
  • pół szklanki śmietany
  • sól, pieprz, cząber
  • pół szklanki rosołu lub bulionu
  • starty żółty ser [ opcjonalnie ]
  • bułka tarta
  • oliwa lub olej

 

Ziemniaki obrać , pokroić w kostkę. Zalać osolonym wrzątkiem i gotować przez 5 minut. Odcedzić. Mrożone warzywa podgotować przez ok.5 minut, odcedzić.

Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na oliwie.

Mięso pokroić w kostkę , wymieszać z ziemniakami. Doprawić solą, pieprzem i cząbrem. Przełożyć do naczynia żaoodpornego , wysmarowanego oliwą i oprószonego bułką tartą. Na ziemniaki wyłożyć podsmażoną cebulę , a na nią podgotowane warzywa. Zalać rosołem. Oprószyć tartym żółtym serem.

Jajko rozbełtać , wymieszać ze śmietaną , odrobiną soli i pieprzu. Przygotowaną mieszanką zalać warzywa. Wierzch posypać odrobiną bułki tartej.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i zapiekać przez około 30-40 minut, aż wierzch zapiekanki się zezłoci  [ ostatnie 10 minut piekłam na termoobiegu z opiekaniem ].

 

zapiekanka ziemniaczana z mięsem i jarzynami