| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
O autorze
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TREŚCI
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wpisy z tagiem: koperek

sobota, 18 maja 2013

To idealna zupa na taką pogodę jak dziś. Do tej pory zwykle szłam na łatwiznę i robiłam błyskawiczną wersję. Dzisiaj postanowiłam przygotować chłodnik z botwinki - a właściwie to mój mężczyzna sobie zażyczył (i nawet kupił botwinkę) ;) Chłodnik + podsmażone ziemniaki - i nic więcej mi dzisiaj do szczęścia nie trzeba :)

przepis własny

 

chłodnik z botwinki

 

Składniki :

  • pęczek botwinki
  • 1 l maślanki (lub kefiru albo zsiadłego mleka)
  • pęczek koperku
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 mały ogórek
  • sól, pieprz
  • ocet winny lub sok z cytryny

 

Botwinkę umyć i drobno pokroić. Przełożyć do rondelka, zalać niewielką ilością wody z 1 łyżką octu winnego (lub soku z cytryny). Ugotować do miękkości. Ostudzić.

Do większego garnka wlać maślankę, dodać do niej botwinkę (wraz z wodą, w której się gotowała). Wymieszać. Dodać przeciśnięty przez praskę i roztarty z solą czosnek oraz drobno posiekany koperek. Wymieszać. Dodać obranego i pokrojonego w półplasterki ogórka.

Doprawić pieprzem i solą. W razie potrzeby można dodać odrobinę cukru.

Dobrze schłodzić. Podawać ze smażonymi ziemniakami lub jajkiem ugotowanym na twardo.

 

chłodnik z botwinki

poniedziałek, 13 sierpnia 2012

Zaskakująco smaczna jarzynka - nie spodziewałam się, że ogórki na ciepło mogą być tak dobre. Jeszcze lepiej smakują na drugi dzień - o ile coś zostanie :) Przygotowanie trwa dosłownie chwilę.

Przepis podany przez pinkink2 znalazłam w Galerii Potraw .

 

duszone ogórki

 

Składniki :

  • 500 g świeżych ogórków
  • 2 średnie pomidory
  • 1 średnia cebula
  • kilka gałązek kopru
  • 60 ml śmietanki 36% [może być też zwykła kwaśna śmietana lub jogurt naturalny]
  • sól , pieprz
  • 2-3 łyżki oleju

 

Ogórki obrać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Pomidory również pokroić w kostkę (można je wcześniej obrać ze skórki - ja tego nie robiłam).

W rondelku rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę. Dodać pokrojone ogórki i pomidory. Dusić przez ok.15 minut (do miękkości) - jeżeli ogórki są mało soczyste, można je podlać odrobiną wody. Pod koniec duszenia dodać drobno pokrojony koperek i wlać śmietankę. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Gotować jeszcze przez 1-2 minuty.

Podawać na gorąco jako dodatek do obiadu.

Tak przyrządzone ogórki po dodaniu kiełbasy lub mięsa mogą być samodzielnym daniem.

wtorek, 05 lipca 2011

Podczas niedzielnego spaceru po lesie udało nam się uzbierać trochę kurek. Za mało na jakieś kulinarne szaleństwa, ale w sam raz, żeby zrobić smaczny dodatek do obiadu. Postanowiłam spróbować kurek z koperkiem - słyszałam, że są dobre. Wspomagałam się TYM przepisem, ale nieco zmieniłam składniki (dodałam cebulkę). Przygotowanie jest proste i zajmuje tylko pół godziny - więcej czasu poświęciłam na oczyszczenie grzybów niż na ich przyrządzenie ;) Aromatyczne kurki w pysznym śmietanowym sosie to danie warte grzechu - żałowaliśmy, że było ich tak niewiele. Przy najbliższej nadarzającej się okazji zrobimy powtórkę :)

 

kurki duszone w śmietanie

 

Składniki :

  • 350 g świeżych kurek
  • 2 łyżki masła
  • 1 średnia cebula
  • 200 ml słodkiej śmietanki 30 lub 36 % [ użyłam 36% ]
  • kilka gałązek koperku
  • sól , świeżo zmielony czarny pieprz

 

Kurki oczyścić, opłukać i osuszyć. Większe pokroić na kilka części, małe pozostawić w całości.

Cebulę pokroić w drobną kostkę, koperek posiekać.

Na dużej patelni rozgrzać masło, wrzucić posiekaną cebulę, przesmażyć. Dodać kurki i smażyć mieszając, aż sok odparuje (ok.10 minut). Wsypać koperek, chwilę podsmażać, aby wydobyć jego aromat. Zalać śmietanką i zmniejszyć gaz. Dusić przez ok.20 minut, aż śmietanka zgęstnieje (od czasu do czasu mieszając).

Gotowe danie doprawić do smaku solą i pieprzem.

Podawać z ziemniakami, makaronem lub pieczywem.