| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
O autorze
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TREŚCI
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wpisy z tagiem: indyk

poniedziałek, 05 grudnia 2011

Chciałam zrobić na niedzielny imieninowy obiad coś innego niż zwykle. Przejrzałam mnóstwo przepisów - i im więcej ich przeglądałam, tym większy miałam mętlik w głowie ;) Chciałam, żeby to była potrawa, którą mogę wcześniej przygotować , a potem tylko odgrzać.

Żeby sobie ułatwić zadanie, weszłam na forum cincin, które jest istną kopalnią ciekawych przepisów. Trafiłam na wątek z menu imprezowym i tam znalazłam w końcu to, czego szukałam. Bardzo mi się spodobał pomysł Agrzesi na roladki z indyka nadziewane mięsem mielonym. Gościom bardzo smakowało tak przyrządzone mięso - to był strzał w dziesiątkę !

 

roladki z indyka

 

Składniki :

  • 1300 g mięsa z piersi indyczej
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego [ może też być samo wieprzowe ]
  • 1 średnia cebula pokrojona w półplasterki
  • 2 łyżeczki musztardy
  • pół szklanki śmietanki 36%
  • sól , pieprz , ew. ulubione zioła
  • listek laurowy , kilka ziarenek ziela angielskiego
  • mąka
  • olej do smażenia

 

Pierś z indyka pokroić na plastry o grubości ok.1 cm. Lekko rozbić tłuczkiem do mięsa, uważając, żeby nie podziurawić mięsa. Oprószyć solą i pieprzem.

Mięso mielone wymieszać z musztardą, doprawić solą, pieprzem i ziołami.

Na plastrach indyka układać porcje mięsa mielonego (równomiernie na całej powierzchni). Zwijać roladki i obtaczać je w mące. Obsmażyć na rumiano na mocno rozgrzanym oleju. Na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę.

Podsmażone roladki układać w niskim, szerokim rondlu lub garnku. Podlać wodą do 1/2 wysokości. Wrzucić listek laurowy i ziele angielskie oraz podsmażoną cebulę.

Dusić na małym ogniu przez ok. 1 godzinę. Pod koniec duszenia wlać śmietankę i jeszcze chwilę pogotować.

Podawać z ziemniakami i surówką.

 

roladki z indyka

poniedziałek, 26 lipca 2010

Tym razem dla odmiany od tradycyjnie smażonych kotletów trochę inne smaki. Postanowiłam spróbować, jak smakuje indycze mięso usmażone ( a właściwie upieczone ) na grillowej patelni. Na szaszłykowe patyczki nadziałam mięso i poprzekładałam je plasterkami pieczarek, krążkami cebuli i kosteczkami czerwonej papryki. Tak przyrządzone powędrowały na patelnię - po upieczeniu stały się smacznym daniem obiadowym :)

 

grillowane szaszłyki z indyka

 

Składniki ( na 4 szaszłyki ) :

  • ok.300 g mięsa z piersi indyczej
  • 1 średniej wielkości cebula
  • pół czerwonej papryki
  • 1-2 duże pieczarki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 łyżeczki przyprawy Kebab Shoarma ( Kamis )
  • oliwa


Mięso pokroić w niedużą kostkę. Wymieszać z przyprawą Kebab i z czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz skropić oliwą. Odstawić w chłodne miejsce na ok. 1 godzinę.

Cebulę pokroić w krążki, pieczarki w plasterki, a paprykę w kostkę ( 2x2 cm ).

Na patyczki do szaszłyków nakładać kawałki mięsa i przekładać je na przemian cebulą, papryką i pieczarkami. Posmarować oliwą.

Rozgrzać patelnię grillową i posmarować ją oliwą. Na patelni ułożyć szaszłyki i smażyć je przez około 20-25 minut, kilkakrotnie przewracając w czasie smażenia, żeby równomiernie się upiekły.

Podawać z ziemniakami lub ryżem.