| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
O autorze
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TREŚCI
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wpisy z tagiem: łosoś

piątek, 12 grudnia 2014

Robiłam tę roladę tydzień temu, ale dopiero teraz udało mi się zmobilizować i wpisać przepis. Wcześniej jakoś brakowało czasu ;) Choć wygląda na skomplikowaną, wcale taka nie jest. I dość szybko można ją przygotować. Do tego efektownie wygląda i nieźle smakuje. Same plusy :)

Nie miałam formy o wymiarach podanych przez Kasię, więc użyłam dużej blachy z wyposażenia piekarnika - przez to warstwa ciasta była cieńsza i wymagała skrócenia czasu pieczenia. Być może dlatego miałam trochę kłopotów z oddzieleniem papieru od ciasta, ale na szczęście w końcu się udało to zrobić bez uszkodzenia ciasta :)

przepis znalazłam u Kasi

 

rolada szpinakowa z łososiem

 

Składniki [w nawiasach moje zmiany] :

  • 350 g mrożonego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 duże jajka [osobno białka i żółtka]
  • pół łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 200 g wędzonego łososia w plastrach [u mnie 300 g]
  • 1 op. serka twarogowego z ziołami [zużyłam 2 opakowania po 150 g]

 

Szpinak rozmrozić i odsączyć na sicie, mocno odciskając nadmiar wody. Wymieszać go z żółtkami, solą, gałką i startym na tarce czosnkiem. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do masy szpinakowej, delikatnie wymieszać.

Blachę o wymiarach 28x40cm [u mnie 36x33cm] wyłożyć papierem do pieczenia, lekko go natłuścić. Wlać masę, wyrównać wierzch, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec przez ok.20 minut [u mnie 15 minut]. Upieczone ciasto ostudzić.

Ostudzone ciasto przełożyć na blat, delikatnie ściągnąć papier do pieczenia. Posmarować serkiem*, a na nim ułożyć łososia. Zwinąć ciasno w roladę. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 2-3 godziny.

Po schłodzeniu roladę podawać pokrojoną w plastry.

 

* serek warto wyjąć trochę wcześniej z lodówki, żeby się ogrzał - wtedy będzie łatwiej go rozsmarować

 

rolada szpinakowa z łososiem

niedziela, 06 lipca 2014

Smaczna, kolorowa sałatka doprawiona aromatycznym olejem - to mój pomysł na konkurs organizowany przez Majankę :)

 

sałatka z rukoli z łososiem, serem pleśniowym i suszonymi pomidorami

 

Składniki :

  • 2 garści rukoli
  • duży plaster wędzonego łososia
  • 80 g pleśniowego sera typu Lazur
  • 3-4 suszone pomidory w oleju
  • 1 saszetka oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią
  • świeżo mielony czarny pieprz

 

Rukolę umyć i osuszyć na ściereczce lub papierowym ręczniku.

Ser pokroić w kostkę, łososia porwać na małe kawałki. Pomidory odsączyć z zalewy, pokroić na kilka części.

Na dużym półmisku ułożyć rukolę. Na niej rozłożyć kawałki łososia, sera pleśniowego i pomidorów. Skropić olejem z saszetki . Oprószyć czarnym pieprzem. Podawać.

 

sałatka z rukoli z łososiem, serem pleśniowym i suszonymi pomidorami

 

Sałatka bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl na blogu Majanowe Pieczenie.

Oświadczam, że akceptuję regulamin konkursu.

 

środa, 15 czerwca 2011

Niedawno zaproponowano mi udział w akcji polegającej na pokazaniu, że przyrządzanie sushi w warunkach domowych jest proste i przyjemne. Pomysł bardzo mi się spodobał, ponieważ od dawna miałam ochotę na spróbowanie tej japońskiej potrawy. Otrzymałam do przetestowania produkty firmy Blue Dragon - był to zestaw do sushi,zawierający wszystko, co jest niezbędne do jego przygotowania.

Razem z zestawem otrzymałam małą broszurkę z przepisami, więc postanowiłam wykonać sushi zgodnie z wytycznymi w niej zawartymi. Przygotowanie ryżu nie sprawiło mi kłopotu, zaniepokoiła mnie tylko dość duża ilość cukru w przepisie (zalewa). Zwijanie rolek również odbyło się bez problemów, użyłam do tego maty bambusowej dołączonej do zestawu. Gorzej było z konsumpcją - zapach alg był tak intensywny, że skutecznie odebrał mi apetyt. Mimo to postanowiłam spróbować choć jeden kawałek - niestety był to pierwszy, a zarazem ostatni kęs. Mocno pachnące algi plus słodkawy ryż - to zdecydowanie nie są moje smaki. 

To było dla mnie ciekawe doświadczenie kulinarne, którego raczej nie będę powtarzać.

 

sushi maki

 

Składniki ( porcja dla 5-6 osób ) :

  • 1,5 szklanki ryżu ( 375 g )
  • ogórek
  • awokado
  • 6 listków suszonych alg morskich Blue Dragon
  • pasta wasabi Blue Dragon
  • ryby ( np. wędzony łosoś, pstrąg , paluszki krabowe ) - użyłam łososia
  • imbir do sushi Blue Dragon
  • japoński sos sojowy Blue Dragon

zaprawa do ryżu :

  • 9 łyżek octu ryżowego Blue Dragon
  • 5-7 płaskich łyżek cukru - dałam 5
  • 2 płaskie łyżeczki soli

 

Ryż wypłukać w wodzie, wodę odlać. Delikatnie przemieszać. Ponownie wypłukać ryż w wodzie i wodę odlać. Jeszcze raz przemieszać. Przepłukać ryż 2 razy już bez mieszania go po odlaniu wody. Zalać go wodą i odstawić na 20-30 minut. 

Odcedzić namoczony ryż na sicie, wsypać do garnka o grubym dnie [jego średnica nie powinna przekraczać średnicy palnika]. Dolać wodę - tyle samo, ile było suchego ryżu - i przykryć pokrywką. Postawić garnek z ryżem na rozgrzanym palniku, trzymać do zagotowania. Zamieszać ryż, ponownie przykryć pokrywką i przestawić na najmniejszy palnik, ustawiony na minimalne grzanie. Podgrzewać przez 15 minut bez podnoszenia pokrywki. Następnie zdjąć garnek z kuchenki, odstawić na kolejne 15 minut (nie odkrywać !) . 

Ryż przełożyć do drewnianej lub plastikowej miski, dodać zaprawę, wymieszać i odstawić do ostudzenia.

Na macie bambusowej położyć listek alg błyszczącą stroną do dołu. Na 2/3 powierzchni listka ułożyć ryż. Na środku ryżu rozsmarować wzdłuż cienką warstwę pasty wasabi, ułożyć na niej paski ogórka (o średnicy ok.5 mm), paski awokado i rybę. Zwinąć w rulon przy pomocy maty i pokroić ostrym nożem na kawałki o średnicy ok.2,5 cm.

Podawać z sosem sojowym do zamaczania oraz z marynowanym imbirem do przegryzania.

Sushi maki można jeść palcami lub pałeczkami. Ważne jest, by zjadać całe kawałki na raz.

 

sushi maki

poniedziałek, 02 maja 2011

Na Święta miałam za zadanie przygotować wiosenną sałatkę. Kupiłam wędzonego łososia i sałatę lodową, więc postanowiłam zrobić coś z ich dodatkiem. Żeby było bardziej wiosennie, dołożyłam świeżego koperku i ogórka. Żeby było kolorowo - wrzuciłam czarne oliwki i czerwoną cebulę. Wszystko połączyłam lekkim sosem.

Sałatka wyszła całkiem smaczna :) 

 

wiosenna sałatka z wędzonym łososiem

 

Składniki :

  • 250 g wędzonego łososia sałatkowego
  • 1 główka sałaty lodowej
  • 1 świeży ogórek [ długi ]
  • 3 łyżki posiekanego świeżego koperku
  • 2 małe główki czerwonej cebuli
  • garść czarnych oliwek bez pestek

sos :

  • sok z połowy cytryny
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • sól , pieprz

 

Sałatę lodową porwać na małe kawałki. Łososia pokroić na mniejsze kawałki, ogórka obrać i pokroić w półplasterki, obraną cebulę pokroić w krążki. Oliwki przekroić na pół.

Przygotować sos : czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z pozostałymi składnikami.

Wszystkie składniki sałatki przełożyć do miski, zalać przygotowanym sosem i wymieszać. Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na pół godziny.