| < Marzec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
O autorze
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TREŚCI
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wpisy z tagiem: makaron

piątek, 03 stycznia 2014

Nie jest zbyt fotogeniczna, ale za to smaczna :) Delikatne brokuły, słona feta i makaron tworzą sycącą sałatkę. Proporcje, które podałam są orientacyjne; nic się nie stanie, jeżeli będzie ciut więcej makaronu albo trochę mniej fety (lub na odwrót).

przepis mojej szwagierki

 

sałatka brokułowo-makaronowa z fetą

 

Składniki :

  • ok.250 g suchego makaronu (najlepiej grubego np. rurki, kokardki lub świderki)
  • 1 brokuł
  • 1 op. sera typu feta (ok.250 g)
  • 1-2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól , pieprz
  • opcjonalnie : oliwa czosnkowa

 

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, ostudzić.

Brokuła podzielić na różyczki, krótko obgotować w lekko osolonym wrzątku - tak, aby różyczki pozostały jędrne. Odcedzić i ostudzić.

Ser feta pokroić w kostkę.

Wszystkie składniki sałatki przełożyć do miski i delikatnie wymieszać, ew.doprawić do smaku solą i pieprzem. Schłodzić.

Przed podaniem można skropić oliwą czosnkową.

piątek, 22 listopada 2013

Smaczne, choć niezbyt fotogeniczne danie. Do szybkiego przyrządzenia - wystarczy kilkanaście minut. Od dawna miałam ochotę na wypróbowanie tego przepisu.

Trochę się obawiałam podczas przygotowywania, czy to będzie jadalne, bo zapach unoszący się początkowo z garnka nie był zbyt zachęcający ;) Efekt pozytywnie mnie zaskoczył.

przepis z książki Nigellissima - Nigella Lawson

 

risotto makaronowe wg nigelli

 

Składniki :

  • 250 g makaronu orzo [drobny makaron w kształcie ziarenek ryżu]*
  • 150 g mrożonego zielonego groszku
  • 150 g pancetty [użyłam szynki serrano]
  • 2 łyżki oliwy czosnkowej
  • 625 ml wrzątku
  • sól
  • łyżka miekkiego masła
  • 2 łyżki startego parmezanu

 

W dużym rondlu lub patelni o grubym dnie [średnica ok.22 cm] rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną pancettę/szynkę, podsmażyć, aż się zrumieni. Dodać groszek i smażyć przez minutę cały czas mieszając.

Do podsmażonych składników wsypać makaron, wymieszać, zalać 500 ml wrzątku, delikatnie posolić [nie za dużo, bo szynka i parmezan są słone]. Zmniejszyć płomień i gotować przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając i dolewając trochę wrzątku z czajnika.

Makaron jest gotowy, gdy wchłonie wodę i jest miękki - jeżeli tak się nie stanie po 10 minutach, dolać jeszcze nieco wrzątku i chwilę dłużej pogotować, często mieszając [pod koniec gotowania potrawa może przywierać do dna garnka].

Do gotowego makaronu dodać masło i parmezan, dokładnie wymieszać, doprawić do smaku i od razu podawać.

 

*można również użyć innego drobnego makaronu, wtedy czas gotowania może się trochę różnić od podanego w przepisie

 

risotto makaronowewg nigelli

środa, 15 lutego 2012

Smaczny sposób na pozbycie się resztek z lodówki :) Makaronowa zapiekanka jest bardzo sycąca i do tego dobrze smakuje. Za każdym razem może być w innej wersji smakowej w zależności od tego, co mamy w lodówce.

przepis własny

 

zapiekanka makaronowa

 

Składniki :

  • 2 szklanki suchego makaronu
  • 125 g szynki
  • 200 g pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 1/4 strąka czerwonej papryki
  • 2 gałązki szczypiorku
  • pół szklanki śmietany
  • 2 jajka
  • 100 g żółtego sera
  • sól , pieprz , ulubione zioła
  • olej lub inny tłuszcz do smażenia

 

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Przelać zimną wodą, odcedzić.

Śmietanę roztrzepać z jajkami, doprawić solą, pieprzem i ulubionymi ziołami (użyłam sproszkowanego czosnku i przyprawy do zapiekanek).

Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Szynkę i paprykę pokroić w drobną kostkę, cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Szczypiorek drobno posiekać.

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić pokrojone pieczarki. Smażyć, aż odparuje sok. Oprószyć solą i pieprzem. Przełożyć na talerzyk i odłożyć na bok. Na patelnię wrzucić cebulę, podsmażyć. Dodać po chwili paprykę, a po 2-3 minutach szynkę. Smażyć jeszcze przez parę minut (3-4). Zdjąć z ognia.

Podsmażone warzywa z szynką wrzucić do makaronu, dodać pieczarki i szczypiorek, wymieszać. Przełożyć do posmarowanej olejem formy do zapiekania o wymiarach 24x14 cm. Zalać śmietaną z jajkami i posypać startym żółtym serem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i zapiekać przez ok.20 minut. 

poniedziałek, 28 listopada 2011

Niezbyt fotogeniczne, ale bardzo smaczne i sycące danie. Do przygotowania w 10 minut - idealne, gdy brak czasu na gotowanie :) 

przepis własny

 

makaron świderki z tuńczykiem

 

Składniki ( porcja dla 2 osób ) :

  • puszka tuńczyka w sosie własnym ( 185 g )
  • 5 łyżek śmietanki kremówki 36%
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • pół opakowania makaronu świderki ( ok. 250 g )
  • 3 łyżki drobno startego parmezanu
  • sól , czarny pieprz
  • 2 łyżki oleju

 

Makaron ugotować al dente, odcedzić.

Podczas gotowania makaronu przygotować sos : cebulę i czosnek drobno posiekać, podsmażyć na oleju na niedużym ogniu ( nie powinny się zrumienić ) . Wrzucić tuńczyka, podsmażyć przez 1-2 minuty. Wlać śmietankę, podgrzewać chwilę, aż sos lekko się zagęści. Dodać 2 łyżki startego parmezanu, wymieszać.

Zdjąć z ognia i doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem i solą. Dodać natkę pietruszki.

Gorący makaron wymieszać dokładnie z sosem. Nałożyć na talerze i oprószyć obie porcje pozostałym parmezanem.

wtorek, 22 listopada 2011

Kolejny produkt z chińskiej kolekcji Blue Dragon. Tym razem postanowiłam wypróbować ostry sos seczuański. Jest to sos z dodatkiem pomidorów, octu ryżowego i chili. Nadaje się do krewetek i różnego rodzaju mięs. Porcja w saszetce wystarczy dla dwóch osób. Zgodnie z sugestiami z książeczki, którą otrzymałam, przyrządziłam go z krewetkami i mango.

Danie jest dość pikantne, ale ostrość jest nieco łagodzona przez mango. Sos ma mocno wyczuwalny pomidorowy smak, który trochę zagłusza pozostałe składniki. Mojemu mężowi bardzo smakował makaron, ja nie byłam nim zachwycona, wolę jeść chińskie dania w towarzystwie ryżu. Być może z innego rodzaju daniem bardziej by mi smakował :)

 

krewetki w sosie seczuańskim

 

Składniki :

  • 1 saszetka sosu Seczuańskiego Pomidorowego Blue Dragon
  • 2 gniazda makaronowe Blue Dragon [ugotowane zgodnie z instrukcją na opakowaniu]
  • 300 g ugotowanych dużych krewetek [ użyłam krewetek koktajlowych ]
  • 200 g pokrojonego mango [ może być z puszki ]
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 100 g groszku cukrowego [ pominęłam ]

 

Na rozgrzanym oleju podsmażyć krewetki przez 1 minutę. Dodać mango [ i groszek ], 2 łyżki wody oraz sos seczuański i smażyć na wolnym ogniu przez 2-3 minuty. 

Dodać ugotowany makaron, wymieszać dokładnie i smażyć wszystko do momentu wystarczającego podgrzania. Podawać gorące.

piątek, 11 marca 2011

Niedawno oglądałam któryś z programów Nigelli i spodobało mi się przygotowane przez nią szybkie danie z makaronu ( tak na marginesie to podobały mi się wszystkie jej dania ;) ). Miałam zamiar odtworzyć je w najbliższej przyszłości, więc zapisałam sobie mniej więcej przepis ( na tyle, ile zapamiętałam ). A potem ... kupiłam sobie wymarzoną "Kuchnię-przepisy z serca domu" autorstwa Nigelli Lawson. I w niej znalazłam przepis na ten właśnie makaron.

Oczywiście od razu go wypróbowałam :) Danie przygotowuje się szybko i bezproblemowo, do tego jest smaczne i sycące. Mój mężczyzna narzekał tylko, że jest za mało słone i za mało pikantne - ale i tak poprosił o dokładkę ;)  Ugotowałam nieco mniej makaronu ( ok.200 g ), a i tak została mi prawie połowa potrawy - więc dzisiejszy obiad właściwie mam z głowy ;)

 

 

makaron z salami i sosem pomidorowym

 

Składniki :

  • 300 g makaronu ditalini lub mezzi tubetti [ u mnie creste di gallo czyli falbanki ]
  • 75 g (ok.15 plasterków) salami, pocietego nożyczkami w paski
  • 1 puszka ( 400 g ) krojonych pomidorów + pół puszki wody
  • 1 puszka ( 400 g ) białej fasolki, opłukanej i odsączonej
  • 2 łyżki masła
  • 1 boquet garni ( czyli natka pietruszki + liść laurowy + tymianek, związane w pęczek ) - nie miałam świeżego tymianku, więc zastąpiłam go 1 łyżeczką suszonego


Zagotować wodę na makaron i obficie posolić. Wrzucić makaron i ugotować al dente (ok.10 minut).

W tym czasie zająć się przygotowaniem sosu. Spory rondel o grubym dnie lub głęboką patelnię rozgrzać i wrzucić paski salami. Smażyć przez 1-2 minuty na średnim ogniu, mieszając drewnianą łyżką.

Dodać pomidory, a do puszki wlać połowę objętości wody, wypłukać i wlać do rondla. Włożyć 1 łyżkę masła i dobrze zamieszać drewnianą łyżką, potem dorzucić boquet garni oraz odsączoną fasolę i gotować na średnim ogniu, aż makaron będzie gotowy.

Tuż przed odcedzeniem makaronu nabrać trochę wody z gotowania i zachować (przyda się do rozrzedzenia sosu).  Wylać makaron na durszlak, odcedzić.

Wmieszać odcedzony makaron do sosu, zdjąć z ognia i dodać resztę masła. Jeżeli sos jest zbyt gęsty, dolać nieco zachowanej wody z gotowania makaronu i zamieszać. Odstawić na 2 minuty i podawać, usuwając przedtem bouquet garni.

 

makaron z salami i sosem pomidorowym

 
1 , 2