| < Marzec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
O autorze
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TREŚCI
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wpisy z tagiem: cukinia

niedziela, 20 września 2015

Kiedy u Karoliny zobaczyłam ten przepis, od razu nabrałam ochoty na jego wypróbowanie. Okazja do testowania nadarzyła się bardzo szybko, bo dostałam w prezencie sporą cukinię - w sam raz do pasztetu :) 

Właściwie mój pasztet powinien mieć zmienioną nazwę na "keks z cukinii" ;) , ponieważ konsystencją bardziej przypominał ciasto. Potem doczytałam u Ivki, że cukinia powinna być odmierzana dopiero po odciśnięciu - i stąd zmieniona konsystencja mojej wersji (odmierzałam utartą cukinię przed nasoleniem). Na szczęście na smaku się to zbytnio nie odbiło - pasztet był smaczny i aromatyczny :)

przepis - Sto kolorów kuchni

 

pasztet z cukinii

 

szklanka = 250 ml

Składniki :

  • 3 szklanki startej cukinii*
  • 2 średnie marchewki starte na tarce
  • 1 i 3/4 szklanki kaszy manny
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 średnie cebule
  • pół szklanki oleju
  • 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 3 jajka (osobno białka i żółtka)
  • sól, pieprz

 

Obraną cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posolić i odstawić, żeby puściła sok. Następnie lekko odcisnąć, przełożyć na sitko do odsączenia. Ponownie odcisnąć.

Cebule obrać, drobno posiekać i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstawić do przestudzenia.

Do odsączonej cukinii dodać startą marchewkę, żółtka, olej, kaszę, zioła i cebulę z czosnkiem. Wymieszać i doprawić do smaku pieprzem (ewentualnie solą, ale nie za dużo, bo cukinia była już nasolona). Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie dodać do przygotowanej masy i delikatnie wymieszać.

Foremkę keksówkę o wymiarach 30x10cm wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować olejem i oprószyć bułką tartą. Do przygotowanej foremki przełożyć masę, wzdłuż środka nałożyć jej nieco więcej (pasztet nieco się zapadnie po upieczeniu). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez ok.60-70 minut. Gdyby pasztet za bardzo się rumienił, można go przykryć folią aluminiową.

Po upieczeniu pasztet pozostawić w formie do ostudzenia.

 

uwagi :

* w oryginalnym przepisie Ivki są to odmierzone 3 szklanki już odciśniętej cukinii, stąd różnica w konsystencji - mój pasztet jest bardziej suchy i strukturą przypomina keks

 

pasztet z cukinii

 

 

pasztet z cukinii

 

niedziela, 22 września 2013

Bardzo czekoladowe, puszyste ciasto. Lekko wilgotne, a jednocześnie sprężyste. Pyszne !

W sam raz na niedzielę :)


przepis - Strawberries from Poland

 

ciasto czekoladowo-cukiniowe

 

Składniki :

  • 120 ml oleju
  • 240 g mąki
  • 60 g kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 3 duże jajka
  • 150 g cukru pudru
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 350 g cukinii startej razem ze skórką na tarce o grubych oczkach
  • posiekana 100 g tabliczka czekolady ( u mnie mleczna )

 

W misce wymieszać suche składniki : mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól.

W drugiej misce wymieszać dokładnie olej z cukrem pudrem, następnie dodać kawę i jajka, zmiksować.

Do masy jajecznej wlać 2/3 suchych składników i delikatnie wymieszać - nie za długo, tylko do połączenia składników.

Do miski z pozostałą częścią mąki wrzucić cukinię (wraz z sokiem, który puściła) i posiekaną czekoladę, wymieszać, aż proszek oblepi składniki.  Wymieszać z resztą ciasta (do połączenia składników).

Wlać ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 25-26 cm [użyłam kwadratowej formy o boku 24 cm]. Wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok.40-50 minut [do suchego patyczka]. 

środa, 16 maja 2012

 

Smaczna i sycąca zapiekanka ziemniaczano-cukiniowa - w sam raz na obiad lub kolację.

Przepis eNki z Wielkiego Żarcia , trochę przeze mnie zmodyfikowany .

 

zapiekanka ziemniaczana z cukinią

 

Składniki :

  • 500-600 g ziemniaków
  • 1 mała cukinia
  • 100 g szynki
  • 2 jajka
  • 250 ml śmietany 30 lub 36 %
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g żółtego sera, startego na tarce o grubych oczkach
  • przyprawa do ziemniaków , sól , pieprz
  • masło do posmarowania formy

 

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plasterki, a następnie gotować w osolonym wrzątku przez 5 minut. Odcedzić i oprószyć przyprawą do ziemniaków.

Śmietanę wymieszać z roztrzepanymi jajkami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawić solą i pieprzem.

Cukinię umyć i pokroić w cienkie plasterki ( nie obierać ). Szynkę pokroić w kostkę.

Naczynie żaroodporne o wymiarach 24x24 cm wysmarować masłem i na dnie rozłożyć równomiernie ziemniaki. Na ziemniakach ułożyć pokrojoną szynkę, a na wierzchu plasterki cukinii. Zalać mieszanką śmietanowo-jajeczną i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na 30 minut. W połowie zapiekania posypać startym żółtym serem. Podawać na gorąco.

sobota, 06 sierpnia 2011

Delikatna cukinia połączona z mięsnym farszem o zdecydowanym smaku , przykryta serową kołderką - to smaczne, sycące danie - w sam raz letni obiad lub kolację. Dawno nie robiłam tej potrawy, więc gdy udało mi się kupić małe cukinie, postanowiłam przyrządzić taką właśnie zapiekankę.

 

cukinia zapiekana z mięsem i mozzarellą

 

Składniki [ dla 2 osób ] :

  • 2 młode cukinie [ ok.20 cm ] , każda ważąca ok.300 g
  • 300 g mielonego mięsa [ polecam wieprzowe, jest mniej suche ]
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 8 plastrów mozzarelli
  • sól , pieprz
  • oliwa lub olej do smażenia

 

Cukinie umyć, odkroić końcówki. Przekroić każdą wzdłuż i wydrążyć środki. Miąższ ze środka posiekać [ odrzucić tylko część z pestkami ] .

Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na oliwie, dodać mięso i smażyć, aż straci surowy wygląd. Wrzucić posiekany miąższ z cukinii, przesmażyć z mięsem przez 5 minut. Dodać koncentrat pomidorowy i tymianek, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Lekko przestudzić. Przestudzony farsz wymieszać z jajkiem.

"Łódeczki" z cukinii napełnić farszem. Ułożyć je w posmarowanym oliwą naczyniu do zapiekania. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok.30 minut [ aż cukinia zmięknie ] . 

Wyjąć cukinie z piekarnika, na każdej "łódeczce" ułożyć po 2 plastry mozzarelli - wstawić z powrotem do piekarnika i włączyć termoobieg. Zapiekać przez 10 minut - do roztopienia i zrumienienia się sera.

Podawać na gorąco.

 

cukinia zapiekana z mięsem i mozzarellą

wtorek, 29 czerwca 2010

W tym daniu jest wszystko - prawdziwy warzywny misz masz, ale bardzo smaczny. Zrobiłam go trochę inaczej, niż zwykły bigos. Nie dodawałam w ogóle wody, warzywa dusiły się tylko we własnym soku i to zdecydowanie wpłynęło na ich smak. Oczywiście na plus. To mój bardzo udany eksperyment kulinarny :)

 

warzywny bigos

 

Składniki :

  • 1 mała główka kapusty lub pół dużej
  • 3 duże cebule
  • 2 młode cukinie ( ok.20-centymetrowe )
  • 2 czerwone papryki
  • 3 pomidory
  • 1 ogórek
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka melasy
  • 2 łyżeczki tymianku
  • sól , pieprz , słodka papryka , czosnek
  • przyprawa typu Vegeta lub Warzywko
  • 1 łyżka słodkiego sosu chili Tao-Tao
  • 3-4 łyżki oliwy


Kapustę posiekać tak jak do zwykłego bigosu. Cebule pokroić w drobną kostkę. Cukinie pokroić w grubszą kostkę (razem ze skórką). Papryki pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na małe kawałki. Pomidory pokroić w kostkę (można je wcześniej sparzyć i obrać ze skórki). Ogórka obrać i pokroić w grube plasterki.

W dużym garnku rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę. Gdy stanie się przejrzysta, dorzucić paprykę, przesmażyć, dodać cukinię i ogórek. Smażyć przez kilka minut na dość dużym ogniu, cały czas mieszając. Następnie partiami dodawać kapustę, dokładnie mieszając ją ze smażącymi się warzywami. Dodać 2 łyżki Vegety. Jeszcze przez parę minut potrzymać na dużym ogniu (koniecznie mieszać), potem skręcić gaz do minimum i przykryć garnek. Dusić na wolnym ogniu do miękkości. Pod koniec duszenia dodać pokrojone pomidory, poddusić razem ok.10 minut.

Warzywa puszczą sporo soku, więc raczej nie ma potrzeby podlewania wodą. Gdy zmiękną, dodać melasę, przecier pomidorowy, sos Tao-Tao oraz tymianek. Wymieszać. Doprawić solą, pieprzem, papryką i sproszkowanym lub świeżym czosnkiem.

Podawać ze świeżym pieczywem lub młodymi ziemniakami. Bigos najlepiej smakuje na drugi dzień po zrobieniu, kiedy smaki się przegryzą.

niedziela, 06 września 2009

Już dawno chciałam sprawdzić, jak smakuje takie ciasto. Do tej pory z "warzywnych" ciast przetestowałam marchewkowe i dyniowe - po cukiniowym spodziewałam się podobnego smaku.  Z wielu różnych przepisów wybrałam propozycję Bajaderki z forum cincin na czekoladowe ciasto z cukinią. Nie spodziewałam się, że wyjdzie coś tak pysznego !

To idealna propozycja dla wielbicieli czekolady - mocno kakaowe ciasto z kawałeczkami czekolady i chrupiących orzechów, lekko wilgotne dzięki cukinii ( która wcale nie jest wyczuwalna w cieście ) . Uwaga: bardzo szybko znika ! ;-)

 

czekoladowe ciasto z cukinią

 

Składniki :

  • 170 g masła lub margaryny
  • 2 szklanki cukru
  • 3 duże jajka [ dałam 4 mniejsze ]
  • 2 szklanki startej cukinii [ nie ubijać w szklance ]
  • 1/3 szklanki rumu , brandy lub wody [ dałam wodę z kilkoma kroplami aromatu rumowego ]
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka posiekanych orzechów [ u mnie włoskie ]
  • 1 szklanka czekoladowych chipsów lub grubo posiekanej czekolady
  • pół szklanki gorzkiego kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 szklanki mleka

 

Cukinię obrać , usunąć nasiona. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Masło zmiksować z cukrem na gładką i puszystą masę. Nadal miksując dodawać po jednym jajku, dobrze ubić. Do masy dodać cukinię i rum [ lub wodę ]. Wymieszać - ciasto wygląda jakby się zwarzyło, ale po dodaniu mąki będzie gładkie i jednolite.

Mąkę wymieszać z kakao, czekoladą, orzechami, sodą, proszkiem i cynamonem. Dodawać do masy na przemian z mlekiem, dokładnie wymieszać. Wlać do formy babkowej wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą [ użyłam tortownicy z kominkiem - o średnicy 30 cm ].

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 50 minut [ do suchego patyczka ]. Moje ciasto siedziało w piekarniku prawie 1,5 godziny.

Wyłożyć z formy na drucianą siateczkę, ostudzić [ moje stygło w tortownicy ]. Można polukrować lub posypać cukrem pudrem.

 

czekoladowe ciasto z cukinią

 

 

 
1 , 2