| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
O autorze
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TRE¦CI
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wpisy z tagiem: kumin

sobota, 03 maja 2008

Takiego kurczaka przygotowała na piknik Nigella w programie "Nigella Ekspresowo" . Ciekawa byłam , jak smakuje kurczak marynowany w zalewie ma¶lankowej , więc postanowiłam wypróbować ten przepis . Niestety nie trzymałam go cał± noc w marynacie , jak zalecała Nigella - i przez to nie przeszedł zbyt mocno przyprawami - smakował prawie jak tradycyjnie pieczony kurczak .

 

kurczak

 

Składniki :

  • 12 pałeczek z kurczaka
  • 0,5 l ma¶lanki
  • 60 ml oleju + 2 łyżki do skropienia kurczaka
  • 2 rozgniecione z±bki czosnku
  • 1 łyżka pokruszonych ziaren pieprzu
  • 1,5 łyżki soli
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżka syropu klonowego

 

Patyczki umyć , następnie włożyć do foliowej torebki ( najlepiej takiej do mrożonek ) , wlać ma¶lankę i olej . Dodać czosnek , pieprz i sól . Następnie dorzucić kumin i wlać syrop klonowy . ¦cisn±ć torebkę , żeby składniki się wymieszały i pokryły kurczaka . Zamkn±ć torbę i włożyć do lodówki , najlepiej na noc albo co najmniej na około 2 godziny w temperaturze pokojowej ( nie miałam czasu , żeby marynować kurczaka przez cał± noc, więc spędził w lodówce jakie¶ 6 godzin ) .

Piekarnik nagrzać do 200°C . Wyj±ć patyczki z marynaty , strz±sn±ć jej nadmiar i ułożyć kurczaka na kratce do pieczenia wyłożonej foli± aluminiow± . Skropić 2 łyżkami oleju . Piec około 30-40 minut - aż kurczak się zrumieni na złoto.

 

 

kurczak