| < Marzec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
O autorze
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TREŚCI
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wpisy z tagiem: białka

piątek, 25 kwietnia 2014

Wiele razy ją jadłam, ale nigdy nie robiłam. Zwykle wykorzystywałam białka do innego rodzaju wypieków. Tym razem po upieczeniu świątecznej baby drożdżowej zostało mi kilka białek i postanowiłam w końcu wyprodukować pavlovą. W końcu święta to okazja do przygotowywania różnego rodzaju pyszności :)

Beza wyszła smaczna, chrupiąca - i bardzo słodka.  Dokumentnie zasłodziłam całą rodzinę ;) Wiśniowa frużelina jest pyszna, ale w połączeniu z bezą to już za dużo słodyczy. Proponuję przygotować ją z nieco mniejszą ilością cukru. W oryginalnym przepisie wierzch deseru udekorowany był rurkami z gorzkiej czekolady, ale darowałam sobie ten dodatek.

 

przepis - "Moje wypieki i desery" D.Świątkowska

 

pavlova z wiśniową frużeliną

 

Składniki :

beza :

  • 6 białek
  • 350 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

frużelina :

  • 250 g wiśni (świeżych lub mrożonych)
  • 1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości gorącej wody
  • pół szklanki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody

dodatkowo :

  • ok. 400 ml schłodzonej śmietanki kremówki 36%

 

Płaską blachę do ciasteczek natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Narysować na nim okrąg o średnicy 22 cm. W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać cukier, wciąż miksując, aż do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Wlać łyżeczkę octu winnego lub soku z cytryny, wsypać łyżeczkę mąki ziemniaczanej i zmiksować.

Masę bezową wyłożyć na blachę, mieszcząc się w granicach okręgu narysowanego na papierze do pieczenia. Łyżką wyrównać boki ku górze. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Po 5 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę do 140°C i kontynuować pieczenie przez 90 minut. Upieczona beza lekko się zarumieni, może popękać, a w dotyku powinna być sucha i chrupka. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do ostudzenia na kilka godzin lub na całą noc.

Przygotować frużelinę : w małym rondelku wymieszać wiśnie z cukrem, postawić na średnim ogniu i podgrzewać, nie doprowadzając do wrzenia, aż cukier się rozpuści (owoce puszczą sporo soku). Dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z wodą. Wymieszać, lekko podgrzać, wciąż mieszając, następnie zdjąć z ognia. Rozpuszczoną żelatynę powoli dodawać do owoców, uważając, aby nie utworzyły się grudki (można ją wcześniej rozrobić z odrobiną soku z wiśni). Schłodzić, aż sos zgęstnieje. Po ostudzeniu powinien mieć konsystencję żelu lub kisielu.

Śmietanę ubić na sztywną pianę. Bezę przełożyć na paterę lub duży talerz. Na wierzch nałożyć łyżką bitą śmietanę, polać ją przygotowaną frużeliną (część sosu można podać osobno).

 

pavlova z wiśniową frużeliną

 

 

pavlova z wiśniową frużeliną

środa, 17 kwietnia 2013

Często zdarza się, że po pieczeniu kruchego ciasta zostaje mi nadmiar białek, które trzeba jakoś zagospodarować. Pierwszą rzeczą, jaka wtedy przychodzi mi do głowy, są bezy albo piegusek. Okazuje się , że z białek można też upiec całkiem smaczną babkę o cytrusowym aromacie. W oryginalnym przepisie babka była cytrynowa, ja postanowiłam zrobić ją w wersji pomarańczowej.

Babka jest wilgotna i dość ciężka - i bardzo aromatyczna. I co najważniejsze - smaczna :)

przepis znalazłam u Evenki .

 

pomarańczowa babka z białek

 

Składniki :

szklanka=250 ml

  • 400 g mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 7-8 białek
  • 250 g masła - roztopionego i ostudzonego
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 16 g cukru waniliowego
  • skórka otarta z 1 pomarańczy [lub z 1 cytryny]
  • sok z połowy pomarańczy [lub z 1 cytryny]

 

Formę z kominkiem o średnicy 22 cm posmarować masłem i oprószyć bułką tartą.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitej piany stopniowo wsypywać oba cukry, miksować jeszcze przez ok.2-3 minuty.

Nadal miksując wlać ostudzone masło, mleko i powoli wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać skórkę pomarańczową oraz sok. Wymieszać.

Masę przelać do przygotowanej formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C, z włączonym termoobiegiem i piec przez ok.45-60 minut [do suchego patyczka].

Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

 

pomarańczowa babka z białek

 

 

pomarańczowa babka z białek

wtorek, 02 kwietnia 2013

Święta to dla mnie okazja do testowania nowych przepisów - lubię, kiedy na świątecznym stole pojawia się coś innego niż zwykle. Łatwiej jest mi się zmobilizować do przygotowania bardziej pracochłonnych wypieków, bo na co dzień zwykle brakuje mi na to czasu.

Tak też było i tym razem - Panią Walewską miałam ochotę zrobić już dawno temu, tylko jakoś nie mogłam się za nią zabrać ;) W końcu zmotywowała mnie nadchodząca Wielkanoc :)

Przepis pochodzi z Moich Wypieków .

 

pani walewska (pychotka)

 

Składniki :

kruche ciasto :

  • 500 g mąki pszennej 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru pudru
  • 200 g masła lub margaryny [dałam 250 g]
  • 6 żółtek

beza :

  • 6 białek
  • 1,5 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

dodatkowo :

  • 450 g dżemu z czarnej porzeczki [nie doczytałam i dodałam tylko 280-gramowy słoiczek]
  • 120 g płatków migdałowych [nie udało mi się ich kupić, więc je pominęłam]

 krem :

  • 500 ml mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 16 g cukru migdałowego [użyłam cukru waniliowego]
  • 200 g masła
  • kilka kropelek aromatu migdałowego
  • opcjonalnie : 2 łyżki Amaretto

 

Kruche ciasto : wszystkie składniki wyrobić, następnie powstałe ciasto zagnieść w kulę i podzielić ją na pół.  Formę o wymiarach 25 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkować, wyłożyć na spód i wyrównać. Posmarować połową dżemu porzeczkowego.

Białka ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo (to ważne !) dodawać małymi partiami cukier, cały czas ubijając. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać. Połowę masy bezowej wyłożyć na posmarowane dżemem ciasto i posypać je płatkami migdałowymi [ o ile je mamy ;) ].

Identycznie postąpić z pozostałym ciastem, dżemem i bezą.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C i piec przez ok. 40 minut. Jeżeli mamy dwie jednakowej wielkości blachy, można obydwa placki upiec jednocześnie w piekarniku z włączonym termoobiegiem. Jeżeli nie, upiec jeden po drugim - wtedy najlepiej przygotować drugą bezę bezpośrednio przed pieczeniem.

Upieczone placki ostudzić.

Przygotować krem : 1 szklankę mleka zagotować z cukrami. Drugą zmiksować z żółtkami i mąką (tak, jak na budyń), wlać do gotującego się mleka, zagotować. Przykryć folią spożywczą i odstawić do ostudzenia.

Miękkie masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać ostudzony budyń, cały czas miksując. Dodać aromat migdałowy (i Amaretto), zmiksować.

Ostudzone placki przełożyć przygotowanym kremem. Wstawić na minimum 3 godziny do lodówki.

poniedziałek, 04 października 2010

W planie miałam upieczenie innego ciasta z dodatkiem dyni, ale moja pociecha domagała się szarlotki z bezą. Sięgnęłam więc po sprawdzony przepis, ale do środka zamiast jabłek włożyłam mus dyniowy - przepis na mus podawałam tutaj.

Taka dyniowa szarlotka bardzo nam smakowała :)

 

półkruche ciasto dyniowe z bezą

 

Składniki ( na blachę o wymiarach 25x31 cm ) :

ciasto :

  • 300 g mąki
  • 125 g margaryny
  • 115 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki śmietany

nadzienie :

beza :

  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 120 g cukru


Mąkę posiekać ze schłodzoną margaryną, dodać cukier, dalej siekać. Następnie dodać proszek do pieczenia, żółtka i śmietanę, szybko zagnieść ciasto, uformować je w kulę i włożyć do lodówki na ok.pół godziny.

Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę (można również wylepić formę ciastem bez wałkowania). Ponakłuwać widelcem. Podpiec na złoto w piekarniku nagrzanym do 220°C przez 15-20 minut.

W tym czasie ubić białka ze szczyptą soli, następnie dodać cukier i ubijać, aż piana będzie sztywna.

Na podpieczony spód wyłożyć mus dyniowy wymieszany z sokiem z cytryny, a na musie rozłożyć warstwę ubitej piany. Obniżyć temperaturę w piekarniku do 185-190°C, wstawić ciasto i piec przez około 40 minut (aż beza na wierzchu się lekko zarumieni).

 

półkruche ciasto dyniowe z bezą

 

środa, 21 października 2009

Bezy to ciastka lubiane przez większość osób [ chociaż znam też jedną, która ich nie znosi ;) ]. Te kruche, słodkie ciasteczka to pierwszy pomysł, który przychodzi mi na myśl, kiedy po pieczeniu kruchego ciasta zostają mi niewykorzystane białka.

Poniższy przepis na beziki kakaowe znalazłam u Dorotus. Są bardzo kruche i lekkie,   delikatnie czekoladowe i po prostu pyszne :)

 

beziki kakaowe

 

Składniki :

  • 3 białka
  • 160 g drobnego cukru lub cukru pudru
  • 1 łyżka kakao


Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać cukier ( po 1 łyżce ), cały czas miksując. Na końcu dodać przesiane kakao, zmiksować.

Masę nałożyć do rękawa cukierniczego z gładką, okrągłą końcówką. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać porcje masy, pozostawiając między nimi niewielkie odstępy ( beziki trochę rosną ). Moje beziki nakładałam na blachę za pomocą łyżeczki, bo masa wyszła mi dość rzadka i trochę się rozpływała.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 140°C i piec przez 45-60 minut.

 

beziki kakaowe - w piekarniku

 

beziki kakaowe

niedziela, 27 września 2009

 

Mój trochę spóźniony przepis na Dzień Jabłka organizowany przez Tatter. Właściwie spóźniony jest tylko wpis, bo ciasto upiekłam wczoraj ;-)  To ulubiona szarlotka naszej rodziny, jej atutem jest krucha bezowa kołderka, pod którą kryją się pachnące cynamonem prażone jabłka. Szybko znika i rzadko kiedy udaje jej się przetrwać więcej niż dwa dni :-)

 

szarlotka z bezą

 

Składniki :

ciasto :

  • 2 szklanki mąki
  • 12,5 dag margaryny ( pół kostki )
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki śmietany

beza :

  • 3 białka
  • pół szklanki cukru

środek :

  • 1 kg antonówek*
  • 4-5 łyżek cukru
  • 1-2 łyżeczki cynamonu


Jabłka obrać, pokroić na małe kawałki i wrzucić do garnka. Wlać 1-2 łyżki wody, przykryć i dusić na małym ogniu, aż się jabłka się rozpadną. Dodać cukier i cynamon, wymieszać. Przestudzić.

Mąkę i schłodzoną margarynę posiekać razem. Dodać cukier i proszek do pieczenia, dalej siekać. Następnie dodać żółtka i śmietanę, zagnieść ciasto, ulepić z niego kulę i włożyć ją na około 30 minut do lodówki.

Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć do blachy ( wymiary 25 x 31 cm ) , ponakłuwać widelcem.  Podpiec w piekarniku nagrzanym do 220°C przez około 15-20 minut - do zrumienienia ( na termoobiegu w 200°C ok.10-15 minut ).

W tym czasie białka ubić ze szczyptą soli. Następnie dodać cukier i ubijać, aż piana będzie sztywna.

Na podpieczony spód wyłożyć uprażone jabłka, a na nie ubitą pianę. Wygładzić powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec przez ok.30-40 minut.


* jeżeli lubicie grubą warstwę jabłek, to trzeba użyć 2 kg antonówek

 

szarlotka z bezą

 
1 , 2 , 3