| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
O autorze
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TREŚCI
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wpisy z tagiem: krówki

niedziela, 04 października 2009

Ostatnio trochę zaniedbałam blogowe pisanie - w minionym tygodniu brakowało mi czasu na gotowanie, więc nie było co publikować ;-). Nie mogłam się doczekać, kiedy będę mogła wypróbować kolejny smaczny przepis.

Postanowiłam zrobić szyszki, a właściwie kulki z prażonego ryżu - to miała być niespodzianka dla mojej córki, która w piątek brała udział w corocznym Biegu Muranowskim. Moja pociecha wróciła z brązowym medalem, dumna i blada ;-)  no i chciałam ją uhonorować czymś słodkim, zrobionym specjalnie dla niej :-)

Przepis znalazłam u Caritki, trochę go zmieniłam, bo nie udało mi się kupić toffi - zrobiłam z samymi krówkami. Pewnie pamiętacie takie szyszki z dzieciństwa [ przynajmniej część z Was, w końcu nie każdy wychowywał się w czasach kryzysowych ;-) ]. Mojemu dziecięciu takie słodkie kulki bardzo smakowały :-)

 

szyszki z ryżu

 

Składniki :

  • 150 g krówek
  • 150 g toffi
  • pół kostki margaryny
  • 2 opakowania ryżu preparowanego

[ użyłam 150 g krówek + ćwierć kostki margaryny + 40 g ryżu preparowanego + 1 łyżeczka słodkiego kakao - z tej porcji wyszło mi ok.14 kulek ]

 

Ryż wsypać na patelnię i na małym gazie prażyć przez 2 minuty, delikatnie mieszając. Odstawić.

Cukierki i margarynę roztopić, gdy masa będzie płynna, dodać ryż. Wszystko szybko i dokładnie wymieszać, żeby składniki się połączyły.

Zwilżonymi wodą dłońmi nabierać porcje masy* i formować z nich kulki. Odstawić na bok do ostudzenia.

* masa jest dość gorąca, ale nie wolno jej studzić, bo gdy zastygnie, niczego się z niej nie ulepi

 

szyszki z ryżu

 

 

a oto piątkowe trofeum :-)

 

medal

czwartek, 12 marca 2009

Ten przepis kusił mnie już bardzo długo , ale jakoś nie mogłam się za niego zabrać. Nawet krówki już kupiłam - mało brakowało, żeby nie doczekały pieczenia - ostatnio w tajemniczych okolicznościach zaczęły znikać ;) . W końcu dzisiaj postanowiłam upiec te pyszne mufinki.

Delikatne kawałeczki jabłek i złociste krówki zatopione w śmietankowo-maślanym cieście , i do tego chrupiące kawałki orzechów - i to wszystko zebrane w jednej małej mufince :)

Przepis na nie podała Margot z forum cincin, a oryginał jest tutaj.

 

mufinki toffi

 

Składniki :

  • 100 g roztopionego masła
  • 2 jajka , roztrzepane
  • 100 ml mleka
  • 150 ml kwaśnej śmietany
  • 300 g mąki
  • 100 g złocistego cukru trzcinowego [ dałam 30 g demerary + 70 g białego cukru ]
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 300 g jabłek , obranych i pokrojonych w kosteczkę
  • 50 g grubo posiekanych orzechów [ w oryginale pekan , ja dałam włoskie ]
  • 100 g cukierków toffi - posiekanych [ u mnie krówki - tak samo jak u Margot :) ]


W jednej misce wymieszać suche składniki : przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier. W drugiej mokre: mleko, śmietanę, jajka i masło. Wlać mokre składniki do suchych, wymieszać tylko do połączenia składników . Połączyć z pokrojonymi jabłkami i posiekanymi orzechami oraz krówkami.

Formę mufinkową wyłożyć papilotkami. Do każdej foremki nakładać porcję ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez około 25 minut.

 

mufinki toffi