| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
O autorze
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TREŚCI
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wpisy z tagiem: borówka amerykańska

sobota, 16 sierpnia 2014

Niedawno moja biblioteczka powiększyła się o kolejną książkę - "White plate. Słodkie". Po przejrzeniu jej w księgarni nabrałam ochoty na wypróbowanie Liskowych przepisów, więc przy najbliższej okazji zamówiłam ją sobie (w prezencie urodzinowym ;) ).

Na pierwszy ogień poszło ciasto biszkoptowe z owocami. Prosty przepis, niewiele składników - tylko sposób wykonania niezbyt precyzyjny - gdzieś po drodze zaginęło masło ;) Jakoś sobie poradziłam, dodając je pod koniec przygotowań. Ciasto wyszło lekkie i puszyste, ładnie wyrośnięte (chociaż podczas studzenia trochę opadło). Myślę, że i bez masła by się udało ;)

 

przepis - "White plate. Słodkie" E.Mórawska

 

ciasto biszkoptowe z borówką amerykańską

 

Składniki ( na tortownicę o średnicy 22-24 cm ):

  • 125 g cukru pudru
  • 125 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 4 duże jajka (osobno białka i żółtka)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g borówki amerykańskiej

 

Masło roztopić w mikrofali lub na kuchence. Ostudzić.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.

Tortownicę posmarować masłem i oprószyć bułką tartą (zamiast tego można ją wyłożyć papierem do pieczenia).

Do żółtek wsypać połowę cukru pudru i utrzeć na kogel-mogel. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać pozostały cukier.

Do kogla-mogla dodać 2 łyżki ubitej piany z białek, delikatnie wymieszać. Wsypać mąkę, wymieszać drewnianą łyżką. Dodać ostudzone masło*, połączyć z masą. Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.

Ciasto przełożyć do tortownicy. Na wierzchu ułożyć borówki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok.45-50 minut lub do suchego patyczka.

Upieczone ciasto ostudzić, a po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

 

* w przepisie nie było podane, w którym momencie dodać masło. Wlałam je do ciasta po dodaniu mąki - wmieszałam je na najniższych obrotach miksera (było dość gęste).

 

ciasto biszkoptowe z borówką amerykańską

 

 

ciasto biszkoptowe z borówką amerykańską

niedziela, 20 lipca 2014

W takie upalne dni jak dziś nie ma się ochoty na gotowanie potraw wymagających długiego przebywania w kuchni. Powodzeniem cieszą się dania, których przygotowanie nie jest skomplikowane. U nas zagościły pankejki - na życzenie dziecięcia - z borówkami i bananem :)

przepis jest tu (oryginał - Dorotus)

 

pancakes z bananem i borówką amerykańską

 

szklanka = 250 ml

Składniki :

  • 1 szklanka mąki
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 i 1/4 szklanki maślanki
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki syropu klonowego (lub płynnego miodu)
  • 20 g roztopionego masła (ok.1 łyżki)
  • 1 szklanka borówek amerykańskich
  • 1 mały banan, pokrojony na nieduże kawałki

 

Do miski przesiać mąkę, dodać cukier puder i proszek do pieczenia. Wymieszać.

W drugiej misce wymieszać roztrzepane jajko, maślankę, syrop klonowy i masło. Dodać owoce, wymieszać.

Połączyć zawartość obu misek, dokładnie wymieszać - ciasto powinno być dość gęste.

Na rozgrzaną teflonową patelnię (bez tłuszczu) nakładać porcje ciasta (ok. 1 łyżki).  Smażyć na niedużym ogniu, aż na powierzchni placków pojawią się małe pęcherzyki. Wtedy łopatką  przewrócić na drugą stronę i dosmażyć.

Podawać na gorąco, polane syropem klonowym lub płynnym miodem.

 

pancakes z bananem i borówką amerykańską

 

 

 

 



 

poniedziałek, 01 lutego 2010

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

Parę miesięcy temu do czasopisma "Kuchnia" dołączane były książeczki z przepisami z różnych stron świata. Jedna z nich zawierała potrawy charakterystyczne dla kuchni amerykańskiej - więc doskonale wpasowała sie w akcję Grumków "Z widelcem przez kuchnie obu Ameryk". Z tej okazji postanowiłam rozpocząć testowanie przepisów - na pierwszy ogień poszło ciasto z borówkami amerykańskimi.

Ciasto jest bardzo lekkie i delikatne, przypomina trochę w smaku wypieki z dodatkiem jogurtu. Byłoby całkiem niezłe, gdyby nie dodatek soli - jest jej aż 1 cała łyżeczka - i jak dla mnie to o jedną łyżeczkę za dużo. Spokojnie można by się bez niej obejść. Wolę tradycyjne, zwyczajnie słodkie wypieki :)

 

amerykańskie ciasto z borówkami

 

Składniki :

ciasto :

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 75 g masła lub margaryny o temperaturze pokojowej
  • 150 g drobnego cukru kryształu
  • 1 jajko
  • 250 ml mleka
  • pół łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • 225 g borówek amerykańskich ( świeżych lub mrożonych )

lukier :

  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny


W dużej misce zmiksować masło z cukrem na puszystą masę. Miksując dodać jajko i mleko, a następnię przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą oraz skórkę cytrynową.

Formę o wymiarach 33x23 cm i głębokości 5 cm ( u mnie 30x24 cm ) posmarować tłuszczem (ja wyłożyłam papierem do pieczenia). Wyłożyć połowę ciasta, posypać je połową borówek. Przykryć pozostałym ciastem i posypać pozostałymi owocami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 35 minut ( do suchego patyczka ).

Po upieczeniu polać ciepłe ciasto polewą : cukier puder dodawać stopniowo do soku z cytryny i ucierać, aż uzyska się gładki, płynny lukier.

 

amerykańskie ciasto z borówkami

czwartek, 30 lipca 2009

Ostatnio przywiozłam z działki piękne borówki amerykańskie i postanowiłam sprawdzić , co dobrego można z nich zrobić. Wymyśliłam , że zrobię pankejki - potrzebny był mi tylko dobry przepis - znalazłam go na TEJ stronie. Placuszki bardzo szybko się robi, są puszyste, delikatne i mocno jagodowe. Już podczas smażenia pięknie pachną wanilią. Polecam, bo są po prostu pyszne !

 

pancakes z borówką amerykańską

 

Składniki :

  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 150 ml mleka
  • 25 g stopionego masła
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki aromatu waniliowego ( lub ekstraktu z wanilii )
  • 100 g borówki amerykańskiej lub jagód
  • szczypta soli


Wszystkie suche składniki ( oprócz borówek ) wymieszać razem. W osobnym naczyniu wymieszać jajko, mleko, stopione i przestudzone masło oraz aromat waniliowy. Wlać masę do suchych składników i dokładnie wymieszać. Do ciasta dodać borówki i delikatnie wymieszać.

Na rozgrzaną teflonową patelnię ( bez tłuszczu ) nakładać łyżką porcje ciasta , smażyć placuszki na małym ogniu, aż na ich powierzchni zaczną pojawiać się pęcherzyki - wtedy przewrócić na drugą stronę i dosmażyć.

Podawać z syropem klonowym lub płynnym miodem.

 

blueberry vanilla pancakes