| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
O autorze
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TREŚCI
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wpisy z tagiem: Coca Cola

środa, 01 października 2008

Gdy moje dziecko ma ochotę na coś dobrego , mówi , że jest głodne "na ciastko" albo "na jogurt" . A ja byłam wczoraj głodna na ciasto czekoladowe ;) Oczywiście postanowiłam nakarmić swojego głoda :-) - i powędrowałam do kuchni trzymając w garści przepis Edysi na ciasto z coca-colą . Zaintrygował mnie bardzo , ciekawa byłam efektów smakowych - okazało się , że trafiłam w dziesiątkę - tego właśnie było mi trzeba !

Ciasto trochę przypomina brownies - jest ciężkie , wilgotne , słodkie i intensywnie czekoladowe . Wyczuwa się w nim colę , ale naprawdę bardzo delikatnie . Do tego pięknie pachnie - im bliżej końca pieczenia , tym piękniejsze aromaty wydobywały się z piekarnika :)

I jeszcze jeden plus tego przepisu - ciasto robi się na zasadzie "mufinkowej" - nie potrzeba miksera , wystarczą dwie miski i łyżka :)

 

ciasto czekoladowe z colą

 

Składniki :

  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 g cukru kryształu
  • 3 czubate łyżki gorzkiego kakao
  • szczypta soli
  • 1 op.cukru waniliowego
  • 250 g masła
  • 200 ml coca-coli ( dałam pepsi )
  • 75 ml mleka
  • 2 jajka

 

W jednej misce wymieszać mąkę , proszek do pieczenia , cukier , kakao , sól i cukier waniliowy . W drugiej misce roztrzepać dokładnie jajka , dodać do nich mleko oraz roztopione i ostudzone masło i colę - wymieszać .

Mokre składniki wlać do suchych i delikatnie , ale dokładne wymieszać łyżką .

Przelać do tortownicy o średnicy 24 cm ( wysmarowanej wcześniej masłem i posypanej bułką tartą ) . Piec w temperaturze 180°C przez około 40-50 minut .

 

 

ciasto czekoladowe z colą