| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
O autorze
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TREŚCI
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wpisy z tagiem: wino

środa, 24 października 2012

Od dawna się zbierałam, żeby zrobić duszonego królika. Nigdy wcześniej go nie przygotowywałam, chociaż wiele razy miałam okazję jeść. W końcu kupiłam króliczą tuszkę, a mój zakup zbiegł się z emitowanym w niedzielę odcinkiem MasterChefa, gdzie uczestnicy mieli za zadanie przygotowanie dania z królika. Postanowiłam wypróbować jeden z zaprezentowanych przepisów - wybrałam duszonego królika wg Janka Paszkowskiego. Danie wyszło całkiem smaczne, chociaż stwierdziłam [po raz kolejny zresztą], że nie przepadam za rozmarynem. Rodzince smakowało, więc pewnie w przyszłości poeksperymentuję z innymi króliczymi przepisami :)

 

królik duszony

 

Składniki :

  • tuszka z królika [mój ważył ok. 1200g]
  • 2 białe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 125 ml białego wina
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • sól , pieprz
  • mała gałązka rozmarynu [dałam pół łyżeczki rozmarynu suszonego]
  • 1 łyżeczka masła
  • olej lub oliwa

 

Cebulę obrać i pokroić w kostkę, czosnek obrać i drobno posiekać.

Królika podzielić na części, oprószyć solą i pieprzem. Obsmażyć na rumiano na oliwie, przełożyć do garnka.

Na patelnię, na której wcześniej smażył się królik wrzucić łyżeczkę masła. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić cebulę, następnie wlać wino, wymieszać. Zawartość patelni przelać do garnka z mięsem. Dodać rozmaryn, czosnek i ziele angielskie. Przykryć i dusić na małym ogniu przez ok.45-50 minut [u mnie ciut dłużej - ok.1,15 godz.]. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem oraz dolać trochę wody.